Home / Administratie / Sfidare! De trei ori sfidare! Trei consilieri excluși din PNL au participat la ședință

Sfidare! De trei ori sfidare! Trei consilieri excluși din PNL au participat la ședință

Distribuie

Trei dintre cei cinci consilieri locali excluși din PNL au participat ieri la ședința ordinară a deliberativului târgumureșean. Vorbim de Călin Moldovan, Vasile Miculi și Radu Todoran. Aceștia și-au exprimat votul la fiecare dintre cele 29 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL) Târgu Mureș.

 

Preşedintele PNL Târgu Mureș, consilierul judeţean Ervin Molnar, a transmis miercuri, 27 februarie, o declarație de presă potrivit căreia organizația municipală a liberalilor va fi reprezentată de un singur consilier local în ședința CL, și anume de Theodora Benedek. “Orice poziție exprimată verbal sau prin vot în ședința de mâine a Consiliului Local, de către orice alți consilieri locali, nu reprezintă punctul de vedere a Partidului Național Liberal”, mai apărea în declarație.
Ervin Molnar a mai arătat că organizația municipală a solicitat Instituției Prefectului să emită ordinul de încetare a mandatelor de consilieri locali și vacantarea locurilor. “În cazul în care Ordinul Prefectului nu va fi emis până la ora începerii ședinței de Consiliu Local Municipal, atât participarea acestor foști consilieri la ședința Consiliului Local Municipal, cât și eventualul vot al acestora în cadrul ședinței sunt nelegale. Atragem, de asemenea, atenția președintelui de ședință și Secretarului Municipiului Târgu-Mureș, că primirea în sala de ședințe, în calitate de consilieri, a celor cinci persoane, luarea în calculul cvorumului de ședință a acestora și înregistrarea votului lor reprezintă o situație cu posibile implicații penale, de care Partidul Național Liberal va ține cont”, a mai precizat liderul PNL Târgu Mureș.

 

Trei din cinci

 

Trei dintre consilierii locali excluși din PNL Târgu Mureș în data de 7 februarie, și anume Călin Moldovan, Vasile Miculi și, ajuns mai târziu, Radu Todoran nu pare să fi fost impresionați de declarația de presă a fostului lor șef pe linie politică și au participat la cea mai recentă ședință a CL Târgu Mureș. Ceilalți doi excluși – Dumitru Matei, în 7 februarie, iar Pavel Dumitru, săptămâna trecută, nu și-au făcut apariția până la finalul ședinței.
Consilierii locali nu doar că au participat, dar au și votat toate proiectele de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de CL. Însă niciunul nu a avut, de această dată, nicio intervenție și ne gândim mai ales la Călin Moldovan, care mai susținea câte un proiect, mai replica unui coleg sau avea întrebări la partea finală a ședinței când se discutau “Diversele”.
Două scaune mai încolo de grupul de excluși, de fapt la locul său obișnuit s-a aflat Theodora Benedek, singurul consilier local liberal care nu și-a pierdut mandatul, pentru că, la ședința de CL din 31 ianuarie, a lipsit, fiind plecată la Bruxelles. La ședința din 31 ianuarie, cei cinci consilieri au votat contrar celor decise în Biroul Politic al PNL, vot care le-a atras excluderea din partid.

 

Legal vorbind

 

Cum noi suntem apolitici, privim tot ping-pong-ul între cele două tabere ca spectatori de pe margine și când scriem, ne ducem la lege care lămurește dacă aleșii excluși puteau sau nu participa și vota la ședința de CL de ieri.
Astfel, potrivit Legii nr. 393/2004, modificată, unui ales local îi încetează mandatul atunci când își pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales. Așa spune art. 9, litera h1) din lege.
Însă mandatul ăsta nu se pierde așa pur și simplu, ci, așa acum amintea și Ervin Molnar, printr-o procedură care îl implică pe prefect, în cazul nostru pe Mircea Dușa. Ceea ce spune, de altfel, articolul 12, alineatul 3 din aceeași lege mai sus-menționată: “În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1), în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul județean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau județean înainte de expirarea duratei normale a acestuia și declară vacant locul consilierului local sau județean.”
Acum nu știm când a fost sesizat prefectul, însă să presupunem că ar fi fost chiar în 7 februarie, ceea ce e greu de crezut, de la acea dată au trecut 21 de zile. Astfel că Instituția Prefectului este în termen și bănuim că își face propriile verificări juridice înainte de emiterea ordinelor prin care constată încetarea mandatelor. În al doilea rând, Prefectura va trimite ordinele Consiliului Local Târgu Mureș, care va lua act de încetarea mandatelor.
Concluzionând, opinia noastră este că, fără ordinul prefectului, consilierii locali, chiar dacă excluși, au încă această calitate, deci pot să participe și să voteze în CL.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.