VIDEO şi FOTO: Ana Munteanu – Vocea României și Ansamblul „Mărțișor”, la Balul Basarabenilor de la Darina Dacia Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1241 Vizualizări

VIDEO şi FOTO: Ana Munteanu – Vocea României și Ansamblul „Mărțișor”, la Balul Basarabenilor de la Darina Dacia

Zilele trecute a avut loc cea de a 5-a ediție a Balului Basarabenilor din județul Mureș în primitorul restaurant Darina „Dacia”. La eveniment au participat atât basarabeni stabiliți în județul Mureș, cât și localnici care îndrăgesc tradițiile și obiceiurile românilor de peste Prut.

Dansatori ai Ansamblului „Mărțișor”, admirabili și de această dată, Ana Munteanu, Vocea României în 2017 și Alexandra Tonu, o foarte tânără interpretă de muzică au fost invitații de marcă veniți de la Chișinău pentru ediția din acest an a Balului Basarabenilor. Programul a fost completat de câțiva dansatori și interpreți din Târgu-Mureș, iar trupa Partydjs, cu Adrian Țepeș și Valentin Buțiu au asigurat suportul pentru o petrecere de neuitat.

Evenimentul a fost organizat de un grup de basarabeni stabiliți la Târgu-Mureș, cu suportul  câtorva studenți de dincolo de Prut, care învață aici.

Ca de fiecare dată, din program nu au lipsit îndrăgitele hore moldovenești, însă surpriza serii a fost prezența Anei Munteanu, câștigătoarea Vocea României în 2017. Ana Munteanu a impresionat și în 2016 publicul târgumureșean când a venit să interpreteze melodii de muzică populară pe când avea doar 14 ani. Un an mai târziu câștiga Vocea României. Am reușit să stăm puțin de vorbă cu ea despre concursul câștigat, să aflăm cum împacă viața de elev cu cea muzicală și ce așteaptă de la anii următori.

Ana Munteanu: „Vocea României mi-a schimbat viața!”

Reporter: Revii după 3 ani la Târgu-Mureș la întâlnirea cu basarabenii de aici. Cu ce gânduri, impresii și stare ai revenit?

Ana Munteanu: Am venit la Târgu-Mureș cu cele mai frumoase amintiri și mă bucur să reîntâlnesc oameni dragi cu care m-am împrietenit și la care chiar am fost găzduită, mă refer  la  la domnul Pavel și doamna Jana, care sunt niște oameni minunați. Mă bucură să revin din nou aici în această sală, să petrecem o seară frumoasă la Balul Basarabenilor. Si eu basarabeancă, așa că petrecem în familie.

Rep.: Revii în altă postură acum. Erai atunci o tânără speranță a muzicii, în căutarea drumului și acum ești un nume consacrat. Ce a însemnat pentru tine câștigarea concursului Vocea României și cum ți-a schimbat viața?

A.M.: Chiar foarte mult mi s-a schimbat viața. Însă eu cred că toate evenimentele care au avut loc până la Vocea României m-au dus spre acest drum. De exemplu, după primul bal când am fost aici, am putut să-mi iau primul notebook cu care am început să lucrez mai mult și m-am dezvoltat. Vocea României mi-a schimbat viața, m-am făcut mai cunoscută în rândul oamenilor din România, dar și Republica Moldova. Am crescut pe plan profesional foarte mult. Cu școala am rămas puțin în urmă, dar acum lucrez la asta, să-mi ajung din urmă colegii cu temele, dar oricum, în paralel lucrez la voce și continui să cânt.

Rep.: Care a fost reacția celor din Republica Moldova?

A.M.: Au avut o reacție foarte frumoasă, nu m-am așteptat. M-au susținut ambele părți la fel de mult. Acolo am foarte mulți prieteni, întreaga familie, toți fost mândri. Oricum am stat foarte mult chiar și după Vocea României aici în România, dar primeam mesaje cu încurajări, au fost alături de mine.

Rep.: Ce faci în momentul de față cu cariera muzicală și cu școala?

A.M.: Am hotărât să mă concentrez mai mult pe școală momentan pentru că am ratat foarte multe ore și școala, învățătura în general, sunt foarte importante, asta mi-au spus părinții într-una. Și momentan stau la Chișinau, vreau să termin școala, să învăț. Oricum sunt la un liceu de muzică, deci sunt în domeniu și în paralel cânt, nu mă las de asta niciodată.

Rep.: Lucrezi la ceva anume momentan?

A.M.: Da, sper în cel mai apropiat timp să mai lansez un single, o piesă în franceză de data aceasta. Și lucrez la piese, vin la HaHaHa, continui să lucrez cu oamenii din București. La Chișinău nu lucrez pe partea de înregistrări pentru că la București am semnat deja un contract cu Universal MediaPro Music.

Rep.: Spuneai că aștepți să termini școala, urmează Bucureștiul?

A.M.: Da, acesta este planul. Nu știu ce se mai poate întâmpla în acești doi ani, dar acum, pe moment, da, îmi doresc să îmi continui studiile și cariera la București.

Rep.: Cum te vezi peste 5-10 ani, cu o carieră doar în muzică sau și în alte domenii?

A.M.: Îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult, să scot tot ce pot mai bun din mine. Să creez, să-mi fac singură piesele, nu știu, lucrez la asta. Îmi doresc cât mai mult să mă dezvolt pe mai multe planuri. E bine să avansezi cât mai devreme în carieră. Părinții mi-au zis întotdeauna că cu cât mai mult timp o să ai să îți dedici profesiei și carierei, cu atât mai mult o să crești și de aceea am început de mică.

Rep.: Este o diferență de apreciere între publicul românesc și cel din Republica Moldova ca și reacții, ca și gusturi?

A.M.: Da, ca și gusturi există diferențe. În Moldova cumva gusturile muzicale sunt mai mult spre partea rusească și de aceea poate sunt puțin mai învechite față de România. Aici se ascultă și produce muzică mai modernă, cu influențe spre afară. Și e greu cumva să împaci ambele zone.

Rep.: Ești invitată și în Chișinău la diverse spectacole?

A.M.: Da, oricum muzica bună, muzica noastră a poporului, este apreciată atât în Moldova, cât și în România.

Rep.: Cum îți explici că mulți tineri moldoveni ajung să fie atât de apreciați pe piața din România?

A.M.: Sunt foarte mulți tineri în Moldova talentați și muncitori, însă nu au condiții la fel de bune ca în România și de aceea simt nevoia să se dezvolte și vin aici. Publicul român cred că vede ceva deosebit în tinerii moldoveni care îi farmecă cumva. Eu singură nu îmi pot explica acest lucru, dar se vede că suntem  apreciați și acest lucru este important pentru noi, să ne găsim aici susținere.

Rep.: În ce relație ai rămas cu cei de la Vocea României, mai lucrezi cu ei?

A.M.: Da, chiar vorbim foarte des, continuăm să lucrăm. Eu am fost la Smiley în echipă și cu echipa lui cânt, povestesc, merg foarte des pe la HaHaHa Production, am rămas apropiați.

Alexandra Tonu, premiată la Steaua Chișinăului

O altă prezență interesantă la Balul Basarabenilor a fost cea a Alexandrei Tonu, o tânără interpretă de muzică populară care urmează calea Anei Munteanu. Deși are numai 12 ani, Alexandra le-a lăsat o impresie foarte bună celor prezenți.

Reporter: De când cânți?

Alexandra Tonu: La vârsta de 4 ani am avut Hramul satului și atunci am cântat și mi-am dat seama că îmi place mult să fac asta. Am realizat că am un talent și vreau să îl dezvolt cât mai mult.

Rep.: Ai mai cântat la școală, la concursuri?

A.T.: Da, am fost la concursul Tamara Ciobanu, unde am obținut o mențiune, acela fiind primul meu concurs. Apoi am participat la Steaua Chișinăului unde am obținut locul II. Cânt la diferite evenimente la școala de muzică.

Rep.: Cânți în general doar muzică populară sau și altele?

A.T.: Înainte mă orientam mai mult spre muzică populară, iar acum am început să cânt și muzică de estradă. Cu toate acestea, tot spre muzică populară trag mai mult.

Rep.: Ai un idol din muzica populară care te-a inspirat, din România și Republica Moldova?

A.T.: Îmi place foarte mult de Andra, ea cântă și muzică populară și de estradă și am impresia că le însușește foarte bine pe amândouă. Din Republica Moldova nu pot spune că m-a inspirat în mod deosebit nimeni, însă simt că fiecare este special în felul său de a cânta.

Rep.: Ce îți dorești în următorii ani, cum îți vezi drumul?

A.T.: Vreau să mă dezvolt în domeniu, să capăt cât mai multă experiență și până la urmă nu știu dacă o să continui cu muzica, dar vreau să cred că o să se întâmple și totul va fi bine pe această cale.

Rep.: Ai mai fost în România, în Târgu-Mureș?

A.T.: Da, am mai fost în România, dar aici vin prima oară. Am mai fost cu ansamblul din sat, cu ei am cântat în Suceava.

Au consemnat Elena POLEARUŞ şi Florin Marcel SANDOR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE