„Agricultura şi comunitatea mea”, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 456 Vizualizări

„Agricultura şi comunitatea mea”, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”

Complexul de inferioritate al elevului de la școlile tehnologice este o realitate pe care a confirmat-o un fost absolvent al Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Târgu-Mureș, Nicu Bumb, cel care a făcut cunoscute lumii produsele lactate românești de la Ibănești, inclusiv deja celebra telemea.

Nicu Bumb a vorbit, zilele trecute, participanților la proiectul ”Agricultura și comunitatea mea” în care elevii școlii târgumureșene au prezentat idei de afaceri privind valorificarea potențialului agricol din comunități. Omul de afaceri a lansat părinților apelul de a nu ignora pregătirea practică a copiilor lor, înscriindu-i la liceele tehnologice care, spre deosebire de cele teoretice, le oferă o calificare și șanse mai mari de a avea locuri de muncă. Nicu Bumb a relevat aspectul oarecum nefiresc al competiției dintre liceele teoretice și cele tehnologice, unde se presupune că vin elevi mai slabi.

”Chiar rog copiii să urmeze un liceu industrial, fiindcă la absolvire vor avea cu siguranță locuri de muncă. Păi termini un liceu care nu-ţi oferă nimic, care dacă nu faci o facultate și dacă nu te implici rămâi fără un loc de muncă. Însă la liceele agricole, liceele tehnologice, dacă te implici pe perioada celor patru ani sunt mulți antreprenori în domeniile agriculturii, zootehniei și industriei alimentare care caută forță de muncă, pentru că părinții nu-și trimit copilul la liceu tehnologic, la profesională”, a declarat Nicu Bumb, care crede că printre puținele șanse ale românilor de a reuși pe piață sunt agricultura, zootehnia și industria alimentară, subliniind că ”altceva nu mai avem, totul e vândut”.

Așadar, Colegiul Agricol târgumureșean a găzduit, pentru al doilea an consecutiv, proiectul ”Agricultura și comunitatea mea” în care elevii au prezentat idei de afaceri de valorificare a potențialului agricol din comunități.

Directorul adjunct, Diana Cosma Matei, a spus explicat că cele 11 echipe participante au demonstrat să se poate depăși prejudecata că elevii de la liceele tehnologice nu pot reuși în afaceri.

”Sunt elevii noștri din clasela a IX-a și a XI-a, la specializările tehnician activități economice. Mă bucură faptul că elevii de la profilul economic își găsesc legătura cu domeniul agricol. Au reușit să depășească bariera aceastal că sunt elevi la colegiul agricol, și au găsit idei prin care pot să investească. Din păcate, încă mai avem de lucru la această mentalitate, pentru că mulți elevi și părinți consideră că nu prea ai o șansă dacă ești la colegiul agricol”, a explicat Diana Cosma Matei.

Idei de afaceri promițătoare

Una dintre cele mai interesante idei prezentate la seminarul de afaceri al elevilor a venit de la echipa care propune transformarea alimentelor aruncate în îngrășământ.

Elevi în clasa a XI-a, Marius din Ernei și Sergiu din Gornești spun că orășeanului i se pot pune la dispoziție mici suprafețe de pământ pe care le cultivă cum dorește iar îngrășământul este format tocmai din acele alimente reciclate.

”Vrem să educăm lumea, să nu mai arunce mâncarea degeaba, pentru c asta devine o problemă din ce în ce mai mare. De sărbători cumpărăm alimente și cam jumătate o aruncăm. Noi vom face centre de colectare a alimentelor neconsumate și o transformăm în îngrășământ. Pentru asta avem nevoie de pământ, de sere, iar oamenii, mai ales de la oraș vor veni la noi să și cultive propriile legume. Noi venim și cu unelte, semințe și îngrășământul reciclat”, au explicat tinerii.

Reprezentantul organizatorilor, Asociația ”Junior Achievement România”, Larisa Panait, a explicat că prin acest proiect elevii își exersează și își dezvoltă competențele antreprenoriale, pregătindu-se să devină mici fermieri, iar ideile prezentate s-au referit, printre altele, la apicultură, machiaje bio, brutărie, aranjamente florale sau reciclare a alimentelor care se aruncă. În caravana națională ” Agricultura și comunitatea mea”, Larisa Panait nu a prea remarcat idei de afaceri ale tinerilor care să se refere la protecția mediului.

”În fiecare liceu au fost echipe formate din 6 – 12 elevi, aceștia și-au făcut idei de business, și sunt localități în care chiar au început să realizeze practic aceste afaceri. Unii elevi cultivă legume în seră, alții aranjamente florale și le vând mai departe, o altă echipă produce miere. Noi asta dorim, ca în fiecare liceu să găsim acei elevi care să-și înființeze ideile lor de afaceri și ca la 15-16 ani să facă și bani din asta. În ideile copiilor nu am văzut până acum, partea aceasta de protecție a mediului, doar faptul că elevi s-au gândit la afaceri care conțin produse bio”, a declarat Larisa Panait.

În acest an, proiectul de anvergură națională implică, sub denumirea de „Agribusiness în școală“, aproape 900 de elevi din 12 licee agricole din țară, iar cele mai bune idei de afaceri sunt ajutate să devină realitate. Caravana ”Junior Achievement România” și-a început turneul în 19 februarie în Sibiu, și se încheie în 7 martie la colegiul agricol din Geoagiu. Ideea este, a subliniat Larisa Panait, să se încurajeze pregătirea tinerilor pentru a deveni antreprenori în agricultură, domeniu ce poate oferi locuri de muncă pentru un număr mare de persoane cu studii medii.

V. OANCEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE