Hristina Doroftei, de Ziua Mondială a Scriitorului: „Scriitorul se simte valoros când îi sunt cumpărate cărțile“ Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

Hristina Doroftei, de Ziua Mondială a Scriitorului: „Scriitorul se simte valoros când îi sunt cumpărate cărțile“

Decizia de a sărbători în data de 3 martie Ziua Mondială a Scriitorului, a fost adoptată la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, care s-a desfăşurat în perioada 12-18 ianuarie 1986. Deși intenția e onorabilă, s-ar impune totuși ca scriitorul și munca acestuia să fie celebrată, în funcție de posibilități, în fiecare zi. Cotidianul Zi de zi a contactat cinci scriitoare și scriitori mureșeni și le-a adresat următoarele întrebări: ce modalități de a aprecia munca scriitorilor considerați că ar fi sau sunt cele mai oportune? Care trebuie să fie principalul rol al unui scriitor în societatea în care trăiește și creează?

Au răspuns Gabriela Feceoru, Péter Demény, Hristina Doroftei, Vida Gábor și Adrian Rentea.

„În primul rând, scriitorul are nevoie de cititori. Iar pentru asta, lectura trebuie să devină o pasiune, nu o corvoadă. Scriitorul se simte valoros când îi sunt cumpărate cărțile şi citite. Desigur că şi premiile literare sunt onorante, dar nu sunt un „must“. O altă dovadă de apreciere a muncii unui autor ar fi (că nu prea sunt) taberele creative şi bursele de creație.

Principalul rol ar trebui să fie de observator rafinat şi obiectiv al societății în care trăieşte deoarece scriitorul este o oglindă a acesteia. De asemenea, el ar trebui să devină un vector de opinie şi să dea dovadă de verticalitate şi implicare civică. Dar, din păcate, astea țin de domeniul utopiei…“ (Hristina Doroftei)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE