Home / Cultură / Adrian Rentea, de Ziua Mondială a Scriitorului: „Rolul scriitorilor ar fi să ofere mângâiere unor răni care nu se închid“
Adrian Rentea, la lansarea volumului „Pietre din Marea Irlandei (Foto: Andrei Vornicu)

Adrian Rentea, de Ziua Mondială a Scriitorului: „Rolul scriitorilor ar fi să ofere mângâiere unor răni care nu se închid“

Decizia de a sărbători în data de 3 martie Ziua Mondială a Scriitorului a fost adoptată la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, care s-a desfăşurat în perioada 12-18 ianuarie 1986. Deși intenția e onorabilă, s-ar impune totuși ca scriitorul și munca acestuia să fie celebrată, în funcție de posibilități, în fiecare zi. Cotidianul Zi de zi a contactat cinci scriitoare și scriitori mureșeni și le-a adresat următoarele întrebări: ce modalități de a aprecia munca scriitorilor considerați că ar fi sau sunt cele mai oportune? Care trebuie să fie principalul rol al unui scriitor în societatea în care trăiește și creează?

Au răspuns Gabriela Feceoru, Péter Demény, Hristina Doroftei, Vida Gábor și Adrian Rentea.

„Singura dovadă de apreciere, indiferent că vorbim de scriitori sau de artişti în general, singurul mod în care poţi răsplăti munca cuiva e de a plăti un ban pentru o carte, un bilet la un spectacol, un CD… şi de a nu cere să primeşti moca „pentru că e vorba de mine, ne ştim doar de atâta timp de pe Facebook“.

Rolul unui scriitor în societate cred că depinde şi de domeniul în care activează, creează. Dacă e să ne referim la poeţi sau la romancieri, atunci rolul lor ar fi să-i facă pe cititori să evadeze pentru scurt timp din cotidian, să ofere mângâiere unor răni care nu se închid, răspunsuri unor întrebări fără răspuns…“ (Adrian Rentea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Dorin Florea, lansare de candidatură la șefia Consiliului Județean Mureș: ”Libertatea nu există fără demnitate”

Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, și-a lansat oficial candidatura la funcția de președinte al …