Export românesc de know-how privind medicina de urgență, în Ucraina Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 258 Vizualizări

Export românesc de know-how privind medicina de urgență, în Ucraina

Reprezentanți ai autorităților din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina împreună cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat au semnat, în acest sfârţit de săptămână, la Târgu-Mureș, un acord de cooperare în domeniul medicinei de urgență.

Întâlnirea a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureș, vizita având drept scop pregătirea cadrelor medicale din regiunea Ivano-Frankivsk, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

”Vizita de ieri s-a referit la un proiect transfrontalier pe partea de formare a personalului medical. Anul acesta vom primi primi cinci, poate până la zece medici de la ei, pentru pregătire iar în privința duratei pregătirii abia acum începem să discutăm aceste amănunte. Încercăm să o realizăm prin finanțare europeană, ei vor suporta anumite cheltuieli, la noi nu au nimic de plătit, deoarece partea de pregătire noi am mai făcut-o și cu alții”, a declarat dr. Raed Arafat.

Totodată, dr. Raed Arafat a mai menționat că un proiect transfrontalier similar al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă românesc este unul cu Regiunea Cernăuți – Ucraina, unde urmează să se înființeze echipaje de tip SMURD, la fel cum deja de doi funcționează un serviciu de urgență la Chișinău, Republica Moldova. Nu este prima cooperare de acest gen, pe servicii de urgență româno-ucrainiene, dr. Raed Arafat menționând crearea la Kiev, prin intermediul NATO, a unui centru de formare a paramedicilor pe model SMURD.

La Târgu-Mureș funcționează de cinci ani Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență, unul dintre cele mai moderne din Europa Centrală şi de Est. Acesta găzduiește anual peste 50 de cursuri de formare, sesiuni de pregătire teoretice şi practice. Centrul permite instruirea şi simularea în situaţiile medicale de urgenţă, precum şi în coordonarea acestor genuri de intervenţii. Centrul este administrat de UPU – SMURD Târgu-Mureş, în cooperare cu ISU “Horea” al judeţului Mureş.

V. OANCEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE