Home / Eveniment / FOTO: Vizită specială pentru liceeni la Batalionul Operații Speciale „Vulturii“ din Târgu Mureș
Mai ceva ca în Counter Strike (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Vizită specială pentru liceeni la Batalionul Operații Speciale „Vulturii“ din Târgu Mureș

Distribuie

Batalionul Operaţii Speciale „Vulturii“ s-a înființat la 1 martie 2003, sub denumirea iniţială de Batalionul Forţe Speciale. La 1 august 2009, s-a înființat Regimentul Operaţii Speciale, structură la care sunt subordonate Batalionul Operaţii Speciale „Vulturii“, Batalionul 498 Paraşutişti „Smaranda Brăescu“ şi Batalionul 60 Paraşutişti „Băneasa-Otopeni“. Începând cu decembrie 2005, militarii de operaţii speciale au o prezenţă continuă în teatrele de operaţii internaționale.

Pe 1 martie au fost sărbătoriți 16 ani de la înființarea unității și 16 ani de forțe pentru Operații Speciale în România.

Elevii au fost familiarizați, în cadrul unei prezentări interactive, cu specificul și caracteristicile Forțelor pentru Operații Speciale, au fost evidențiate axiomele și valorile pe care acestea le promovează, după care au putut vedea, pe viu, o parte din echipamentele pe care aceștia le folosesc, fie că e vorba de armament (pistoale, carabine, puști cu lunetă), fie că e vorba de echipament de comunicații, pentru parașutism și scafandrerie. Partea cea mai aventuroasă a vizitei a presupus demonstrații de antrenamente pentru alpiniști și parașutiști și, punctul culminant al prezentării, exercițiul demonstrativ care a replicat una din misiunile pe care le execută în mod curent Forțele pentru Operațiuni Speciale în teatrele de operații în care sunt dislocați. Exercițiul a vizat neutralizarea unui obiectiv în care existau elemente insurgente și a presupus planificarea misiunii și execuția acesteia cu toate etapele: apropierea de obiectiv, eliminarea elementelor rezistente marcate prin ținte, pătrunderea în obiectiv și evacuarea acestuia. Exercițiul a făcut uz de muniție neletală, iar pentru autenticitate, au fost difuzate zgomote puternice de explozii, la fel cum se aud în realitate. Pentru a demonstra nivelul de pregătire al medicilor, a fost organizat un moment medical în care a fost simulată rănirea unui soldat pe timpul acțiunii, iar medicul din detașament i-a acordat primul ajutor, după care a fost evacuat medical.

Lt. col. Constantin Marian Bîrsan, comandantul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii“, a oferit mai multe informații referitoare la evenimentul marcat pe 1 martie: „Cu această ocazie ne-am gândit să aniversăm momentul printr-un eveniment adresat elevilor de liceu de clasa a 11-a și a 12-a din județul Mureș, prin care ne-am propus să promovăm profesia militară, cu accent pe forțele pentru operații speciale în ideea că dintre ei, după terminarea studiilor liceale sau a celor universitare, vor alege o carieră militară. Motive ar fi mai multe: în primul rând ar fi grupul celor pasionați de aventură, de sport, de activitate în aer liber. În al doilea rând, în Forțele pentru Operații Speciale, există posibilitatea policalificării în mai multe domenii: parașutism, scafandrerie, alpinism, tragere cu diferite categorii de armament și posibilitatea educației, formării continue profesionale. Avem specialități precum cele medicale, comunicații, distrugeri, geniu, armament și militarii unității noastre și implicit cei care vor alege să se alăture unității vor putea să parcurgă module de pregătire atât în țară, cât și în străinătate, pentru a se specializa în domeniile pe care le utilizăm aici.“

Riscurile meseriei

Firește, importanța activității Forțelor pentru Operații Speciale implică și responsabilități pe măsură, riscurile fiind subsumate fișei postului. Lt. col. Constantin Marian Bîrsan a detaliat acest aspect al carierei în cadrul FOS: „Meseria noastră implică riscuri, poate mai mari decât altele. Ce trebuie să știe este că riscurile sunt asumate conștient. Este foarte riscant ceea ce facem, dar planificăm minuțios, și poate că asta este o caracteristică pe care vreau să o punctez a Forțelor pentru Operații Speciale: planificarea judicioasă a fiecărei mișcări. Riscurile sunt asumate și, în același timp, pe timpul planificării, căutăm metode să le diminuăm. Pregătirea unui operator FOS necesită mult timp, 4-5 ani, și implicit resurse materiale și financiare. Nu ne permitem să irosim aceste resurse trimițând oamenii să își asume riscuri fără a fi calculate în prealabil.“

Școala pentru Forțele Speciale din România și rata de promovabilitate

Cei care vor să urmeze o carieră în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale au de demonstrat un set complex de abilități fizice și psihice, iar grila de selecție este dură. Practic, este vorba elita militară, în care ajung doar cei mai buni.
„Numărul de înscrieri fluctuează în funcție de situația concretă din fiecare an, dar în jur de 20-25% din cei care se înscriu reușesc să parcurgă cu succes prima etapă, care reprezintă programul de calificare inițială. După ce sunt repartizați într-o unitate de Forțe pentru Operații Speciale, aceștia urmează module de pregătire avansată și, practic, sunt pregătiți și evaluați întreaga carieră“, a completat Lt. col. Constantin Marian Bîrsan.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.