FOTOGALERIE. Expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei” are toate datele să devină una de referință Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 967 Vizualizări

FOTOGALERIE. Expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei” are toate datele să devină una de referință

Prima zi a lunii martie a adus publicului târgumureșean o expoziție de calibru, desfășurată în cinci încăperi, la Palatul Culturii: „Tonitza. Imagini ale copilăriei”. Expoziția grupează 150 de exponate, dintre care jumătate sunt lucrări originale semnate de Nicolae Tonitza, primite cu împrumut din fondul a 12 muzee naționale și circa 30 de colecții private.

Componenta inedită a expoziției este reprezentată de încăperea destinată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, care este amenajată într-un spațiu-atelier cu 10 jocuri multisenzoriale și interactive: cuburi, puzzle-uri, păpuși, planșe de colorat, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza.

 

Partenerii evenimentului sunt: Muzeul „Vasile Pârvan” (Bârlad), Muzeul de Etnografie (Brașov), Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Muzeul Național al Țăranului Român, Artmark (București), Muzeul de Artă (Constanța), Muzeul de Artă (Craiova), Muzeul de Artă (Ploiești), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu). Expoziția conține, de asemenea, peste 30 de lucrări provenind din colecții private, prin urmare este singura ocazie de a fi vizionate public.

Conform descrierii făcute de Cora Fodor, muzeograf la Muzeul Județean Mureș, Nicolae Tonitza a fost o „personalitate complexă, pictor, colorist rafinat, grafician, zugrav de biserici, comentator intuitiv și foarte acid al fenomenului plastic, gazetar și profesor într-o epocă de maximă efervescență culturală, care a fost perioada interbelică”.

Vernisajul expoziției a avut loc în Sala Mică a Palatului Culturii, unde au luat cuvântul o parte dintre organizatori.

„Un moment important în istoria expozițiilor din județul Mureș”

Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, a subiliniat importanța evenimentului pe plan local și nu numai, și a precizat geneza expoziției: „Este un prilej aparte și cred că putem să zicem că este un moment important în istoria expozițiilor din județul Mureș și probabil că este prima expoziție de importanță națională organizată de către colectivul Muzeului Județean Mureș și de către colaboratorii care ne-au susținut. Totul a început în 2017, când a fost o licitație duplex la Târgu Mureș, în Palatul Culturii, și a apărut o lucrare de Nicolae Tonitza, „Odaia copiilor”, care ne-a plăcut foarte mult. Evident, prețul la o lucrare de Tonitza nu este foarte mic și imediat am fugit la Consiliul Județean, unde am prezentat situația, că ar fi o lucrare care necesită o investiție. Din fericire, susținătorii noștri au confirmat că se poate achiziționa. De aici a pornit totul. Doamna Ioana Vlasiu, una dintre curatoarele acestei expoziții, a venit cu o idee sclipitoare, să facem o expoziție Nicolae Tonitza pe tematica copilului.”

La vremea respectivă, unii critici i-au reproșat lui Tonitza atenția acordată copiilor ca fiind exagerată și prea sentimentală, motiv pentru care organizatorii au încercat o abordare cât mai echilibrată a tematicii care dă tonul expoziției.

O perspectivă nouă și un exemplu de dat mai departe

Ioana Vlasiu, istoric și critic de artă, a detaliat demersul novator pe care expoziția îl presupune: „Ambiția noastră a fost să propunem o perspectivă nouă asupra lui Tonitza, lucru destul de dificil epntru că Tonitza este unul dintre cei mai prețuiți și mai studiați pictori clasici ai modernității. (…) Ne-am străduit să punctăm în expoziție această dimensiune a lui Tonitza, de artist preocuat de problemele educației, de problemele pedagogiei, și, nu în ultimul rând, ca din partea unui artist, continuându-se în mod firesc, de problemele pedagogiei artistice. (…) Prezența jucăriilor în tablourile lui Tonitza nu este un element care să țină de pitoresc. Jucăria avea o dimensiune etică și pedagogică în epocă, iar alături de copil, prezența păpușilor, a marionetelor, a saltimbancilor, în fragilitatea și vulnerabilitatea lor apar ca figuri, ca metafore ale existenței umane.”

Alexandru Bâldea, președintele Artmark, și unul dintre principalii susținători ai expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa rezultatului final: „Primul lucru pe care aș putea să vi-l spun este că vă invidiez. Vă invidiez în primul rând că dumneavoastră, echipa de la Târgu Mureș ați făcut expoziția Tonitza. Este o expoziție formidabilă, este frumoasă cum n-ați mai văzut, frumoasă ca Tonitza. Este o raritate că se face o expoziție de o asemenea anvergură, cu pretenții de topică nouă, în colaborare cu multe, cu mari și instituționale și dificile muzee din țară. Cred că este un exemplu de dat mai departe.”

Soós Zoltán și-a exprimat intenția de a itinera expoziția, întrucât miza ei este suficient de mare. Alexandru Bâldea a fost de părere că o astfel de inițiativă va fi un succes: „Eu simt că expoziția face față în orice muzeu al lumii. Este într-atât de atrăgătoare, într-atât de seducătoare, într-atât de convingătoare, încât ar plăcea oriunde.”

Va urma un catalog al exepoziției

Angelica Iacob, Șef al Serviciului de Relații Publice la Muzeul Municipiului București, a apreciat la rândul ei calitatea și complexitatea expoziției.
„Acest proiect expozițional ne-a impresionat prin seriozitatea demersului, prin amploarea pe care ați reușit s-o oferiți. Este o expoziție făcută cu căldură și este însoțită de un spațiu prietenos, dedicat copiilor. Această inițiativă aduce ceva nou, pentru muzeele din România este un exemplu care ar putea fi urmat, este o metodă extrem de bună de a deschide un patrimoniu valoros pe care îl punem în valoare prin selecția unei teme care este de actualitate și printr-o abordare interdisciplinară”, a declarat Angelica Iacob.

Înainte ca publicul să fie invitat să vizioneze mult-așteptata expoziție, Cora Fodor a făcut un anunț de bun augur: „Vernisajul acesta e doar debutul unor evenimente legate de expoziție, cel mai important care va urma va fi legat de lansarea catalogului expoziției.”

Expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei” va fi deschisă până pe 1 iunie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE