Home / Editorial / Programări la Bioclinica pentru analize medicale, cursă contra cronometru sau bătaie de joc pentru pacienți?!

Programări la Bioclinica pentru analize medicale, cursă contra cronometru sau bătaie de joc pentru pacienți?!

Distribuie

Programările pentru investigații de analize medicale au devenit o adevărată aventură pentru pacienți. Există zeci de laboratoare și fonduri majorate de la an la an astfel încât listele de așteptare să fie reduse. Totuși, bugetul alocat pentru aceste analize nu este suficient, motive sunt nenumărate, iar laboratoarele își fac propria politică de programare a pacienților.

Să suni la început de lună, să ți se spună să sunt fonduri și te programezi telefonic, mi se pare de bun gust; să mi se spună că se fac programări doar prin prezentarea la laborator cu biletul de trimitere, într-un anumit interval de timp, până la o dată anume, din nou mi se pare în regulă, pentru că dacă nu aș locui în inima târgului ci la periferie, într-un sat din apropiere, mi-ar lua ceva timp să ajung.

Dar, cum am mai spus, fiecare laborator are politica proprie, a unora deloc prietenoasă pentru pacient.

Pentru Laboratorul Bioclinica, situat pe Bulevardul Pandurilor din Târgu-Mureș, un nume de referință în domeniu, politica de programare nu este deloc prietenoasă.

Am sunat pe data de 1 a lunii, vinerea, când știu că se primesc fondurile, dar am fost rugată să revin cu un telefon în ziua de luni, 4 martie, în jurul orei 11.00, pentru că nu se știe când se primesc fondurile.

Sun luni de dimineață, după ora 9.00, sunt rugată să revin la ora 11.00. Sceptică din fire, revin în jurul orei 10.15, din nou sunt rugată să revin cu un telefon la ora 11.00.

Sun atunci, mi se spune că sunt fonduri, haideți repede să vă facem programarea. Bun, fuga la mașină, calcă pedala și în 10 minute eram la Bioclinica, pe Pandurilor. Să găsesc fonduri, zic, biletul expiră pe data de 5 martie, când a fost eliberat, în 5 februarie, nu mai găsisem fonduri, nu doar la Bioclinica, nici în alte câteva locuri.

Ajung la Bioclinica, puțin după 11.15, lume multă, coada de la etaj până la parter, la ieșire. Se pare că se formase coada cu mult înainte să existe fondurile, mi se spune. Stau și eu, zic, ce să fac? După 20 de minute ajung aproape de recepție, în fața mea erau vreo 15 persoane, în spatele meu coadă.

„Nu mai sunt fonduri”, ni se spune!

Rumoare printre pacienți. La întrebarea fonduri pentru câți pacienți ați primit, ni se spune, ”uitați listele!”.

Ni se arată un șir lung de liste umplute cu pacienți în cele 40 de minute de existență a fondurilor. Mulți dintre cei rămași cu biletele de trimitere s-au întrebat când au apucat să fie programați toți pacienții de pe acele liste în 40 de minute, alții au vociferat că se păstrează locuri, preferențial.

O doamnă ce ajunsese, după cum spunea, de la 10.30, nu mai apucase programare.

Bun, și atunci de ce ne-ați spus să sunăm la ora 11.00, să venim rapid, dacă s-ar putea să ne teleportăm, când după 40 de minute lăsați pacienții cu ochii în soare?!

Că sunt fonduri puține, se mai poate înțelege, fiecare prinde cum îi este norocul, mai caută fonduri la alte laboratoare, bine că se plătește asigurare de sănătate, după cum s-a vociferat în rândul celor nemulțumiți, dar sistemul de programare pentru a nu fi purtat pacientul degeaba nu se poate schimba?!

Este normal să faci cursă contra cronometru, să ajungi să simți că sistemul și-a bătut joc de tine?!

Întreb și eu, nu dau cu parul!

Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.