Home / Slider / REGIO îmbunătățește viața vârstnicilor din Târnăveni: nou centru de servicii sociale pe Valea Târnavei Mici!

REGIO îmbunătățește viața vârstnicilor din Târnăveni: nou centru de servicii sociale pe Valea Târnavei Mici!

Distribuie

În municipiul Târnăveni se va realiza o importantă investiție REGIO în domeniul social, ca urmare a semnării de către părintele Nicolae Anușcă, director al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj și de Simion Crețu, director general ADR Centru, a proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru extinderea și etajarea unei case care va fi transformată astfel în centru de zi pentru vârstnici.

Practic, cu fonduri totale de peste 1 milion de euro, se va amenaja un centru de îngrijire fără componentă rezidențială – unde vor funcționa un centru de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, o cantină socială, precum și un centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu. Proiectul ”Schimbare de destinație cu extindere și etajare din casă în centru de zi, de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, cantină socială, centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu, recompartimentări interioare” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, iar lucrările vor fi gata până la 31 august 2021.

O investiţie binevenită pentru comunitate

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 014-2020, pentru investiții în infrastructura socială care contribuie la dezvoltare, la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale.

”Investițiile în domeniul social în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. În acest caz, o organizație neguvernamentală sprijină administrația publică și utilizează parteneriatul pentru a oferi servicii publice performante pentru comunitate. Starea de sănătate a populației în fostele orașe monoindustriale, cum este și Târnăveni, nu este una foarte bună, iar investițiile în domeniul social sunt mai mult decât necesare”, a precizat, după evenimentul de semnare a acestui contract de finanțare, Simion Crețu.

Detalii despre proiect

Obiectivul general al acestei cereri de finanțare urmărește creșterea calității vieții și facilitarea participării persoanelor vârstnice cu dizabilități, la activități recreative și de integrare socială în cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se dorește creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane vârstnice din zona Văii Târnavelor, în special pentru locuitorii de pe cursul mijlociu al Târnavei Mici.

”Pentru cetățenii de vârsta a treia din Târnăveni am conceput această cerere de finanțare, ca să reabilităm o casă și să-i schimbăm destinația, din casă în centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice. Aici vom amenaja o cantină socială și un centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu, valorificând la maxim cei 230 de metri pătraţi ai construcției existente. Scopul proiectului este de a contribui la creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru persoanele vârstnice din municipiul Târnăveni. Mai repede de doi ani și jumătate de la semnarea contractului de finanțare vom deschide acest centru de zi pentru persoane vârstnice, și vom înființa unitatea de îngrijire la domiciliu. Vom licenția serviciile sociale prestate, respectiv pentru centru de zi și unitate de îngrijire la domiciliu. Suntem siguri că, prin această investiție vom crea un cadru de confort pentru vârstnicii de pe Valea Târnavei Mici”, a declarat părintele Nicolae Anușcă.

Locul de implementare a proiectului  este în centrul municipiului Târnăveni, pe strada Victoriei nr. 12. Această clădire neutilizată va fi transformată în centru de zi, urmând ca aproximativ 200 de cetățeni în vârstă din oraș să beneficieze de serviciile unității de îngrijire la domiciliu, nou înființate. Principalele activități în cadrul acestui proiect – care vor fi realizate de beneficiarul cererii de finanțare, respectiv Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, pentru comunitatea locală – constau în lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirii proiectate, inclusiv a sistemelor de încălzire și producere apă caldă, îmbunătățind astfel microclimatul interior. Vor fi derulate măsuri de reabilitare și modernizare instalație electrică, vor fi implementate măsuri de protecție și securitate incendiu, fiind realizate lucrări de modernizare a accesului în clădire pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, instalarea de sisteme de supraveghere video și securitate intruziune. Investițiile în dotările necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operaționalității la nivel local, reducând inegalitățile și îmbunătățind accesul la servicii de calitate în domeniu. Valoarea totală a proiectului este de 4.728.520 de lei, din care 4.191.723 de lei fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.