Vida Gábor va ține trei ore de literatură maghiară la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“ Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Vida Gábor va ține trei ore de literatură maghiară la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“

Vida Gábor va susține trei ore de literatură maghiară contemporană pentru elevii din trei clase ale Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai“. Întâlnirea scriitorului cu elevii va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 9.00.

În perioada februarie-mai, zece scriitori se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Până în prezent au participat la întâlniri cu liceeni scriitorii Gabriela Feceoru, Demény Péter și Elise Wilk.

Un clasicist contemporan

Vida Gábor s-a născut în localitatea Chișineu-Criș în data de 4 martie 1968. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, secția Maghiară-franceză (promoția 1994). Din 1994 este redactorul rubricii de proză a revistei literare Látó din Târgu Mureș. A publicat numeroase romane, majoritatea la Editura Magvető din Budapesta, una dintre cele mai prestigioase edituri din Ungaria. Operele sale au o structură clasică în sensul în care preferă să urmeze tradiția impusă de romanele din perioada romantismului și a realismului, în defavoarea viziunii fragmentate a postmodernismului. Modelele sale literare sunt scriitori clasici precum Platon, Mór Jókai sau Kálmán Mikszáth.

Pe lângă scris, Vida Gábor se ocupă și de traduceri. A tradus în maghiară romanul lui Eugen Uricariu, Așteptându-i pe barbari (Barbárokra várva).

Pentru activitatea sa literară a primit numeroase premii, dintre care amintim Premiul Arany János (2005) și Premiul Déry Tibor (2017).

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE