Investiţiile continuă la Reghin, în 2019 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4356 Vizualizări

Investiţiile continuă la Reghin, în 2019

În interviul următor, Maria Precup, primarul municipiului Reghin, face o scurtă radiografie a principalelor proiecte aflate în agenda autorităţilor locale din „Oraşul viorilor”. Dintre acestea, amintim construirea unei hale agro-alimentare moderne şi a unei Unităţi de Primiri Urgenţe, investiţii ample în infrastructura rutieră şi nu în ultimul rând modernizarea unor unităţi de învăţământ din municipiu.

Reporter: Ce aduce anul 2019, din punct de vedere al investiţiilor noi, pentru municipiul Reghin?

Maria Precup, primarul municipiului Reghin: Momentan, nu pot confirma investiţiile noi care se vor face, până nu voi vedea, concret, alocaţiile bugetare, respectiv ce ne vom putea permite din bugetul pe anul 2019. Cel mai important este să finalizăm investiţiile începute. Sperăm ca prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii să ducem la bun sfârşit realizarea cinematografului, deoarece s-a regândit evaluarea proiectului. Totodată, îmi doresc ca reghinenii să beneficieze de o hală agro-alimentară nouă, la standarde europene, precum şi o nouă Unitate de Primiri Urgenţe. Lucrările mari pe care dorim să le continuăm sunt cele de extindere a reţelei de canalizare. Aici avem un proiect prin PNDL, pe strada Salcâmilor. Am depus foarte multe proiecte europene pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ şi pentru Planul de Mobilitate. Sperăm să trecem de fazele de evaluare şi să obţinem cât mai multe finanţări europene pentru municipiul Reghin.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu proiectul UPU?

Maria Precup: Licitaţia a fost câştigată de un constructor din sudul ţării, care a crezut că va găsi aici forţă de muncă. Nu a găsit şi a plecat, lăsându-ne cu lucrarea începută. Am reluat licitaţia de două ori, iar în viitorul apropiat se va emite ordinul de începere a lucrărilor. Nu avem constructori, interesul acestora pentru licitaţii este tot mai mic pentru că nu există forţă de muncă în zona noastră, gradul de ocupare al forţei de muncă fiind aproape maxim, deoarece din punct de vedere economic avem mulţi agenţi economici care fac angajări.

Reporter: Hala agroalimentară, în ce stadiu se află?

Maria Precup: Lucrările au fost demarate în primăvara anului 2018. Până în acest moment lucrările au fost finalizate în proporție de 52% având ca termen de finalizare luna mai a anului curent, cu posibilitate de prelungire până la finele anului 2019.

Reporter: Ce prevede proiectul pentru asigurarea mobilităţii în municipiul Reghin?

Maria Precup: Proiectul a fost depus prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 3-  Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon / Prioritatea de investiții 4.e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare/ Obiectivul Specific 3.2 Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Proiectul depus se numeşte „Asigurarea mobilităţii în municipiul Reghin, judeţul Mureş, a trecut de etapa de verificare a conformității și eligibilității cererii de finanțare, urmând să fie supus etapei de evaluare și selecție, respectiv evaluare tehnică și financiară. Proiectul are valoarea de 31 de milioane de lei şi vizează modernizarea a patru străzi din municipiul Reghin, respectiv Axente Sever, Ierbuș, Salcâmilor şi Câmpului, precum și achiziționarea a 10 autobuze electrice. Niciodată nu ne vom permite din bugetul propriu să achiziţionăm autobuze electrice noi, şi acest proiect prevede şi reabilitarea celor mai folosite străzi de trafic greu, unde se circulă spre zona industrială şi unde infrastructura trebuie să fie foarte bine gândită, deoarece traficul din zonă este intens şi greu. Totodată, am efectuat o expropriere în zona podului de lângă IRUM, la Kaufland, pentru a descongestiona traficul de pe Axente Sever – Gării. Pe lista de priorităţi se află şi lucrări de reabilitare a infrastructurii, deoarece am avut parte de o iarnă grea la Reghin.

Reporter: Vă rog să detaliaţi…

Maria Precup: În regie proprie, Secţia Drumuri a realizat lucrări de plombare pe străzile Apalinei, Grâului, George Coșbuc, Bujorului, Pictor Grigorescu, Mihai Viteazu, Salcâmilor, Axente Sever şi Ierbușului.

Investiţii aflate pe agenda Primăriei municipiului Reghin

– Bloc de locuințe sociale, strada Ierbuș nr. 37/B (buget local -1.175.640,27 de lei; buget de stat – 6.170.683,12 de lei; total 7.346.323,39 lei);

– Construire hală agroalimentară (1.768.649 de lei);

– Extinderea și reabilitarea corpurilor C6 și C7 la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” (1.680.742 de lei);

– Reamenajare Piață Centrală (1.500.000 de lei);

– Școală cu 5 săli de clasă din municipiul Reghin – „Augustin Maior” (1.314.388 de lei);

– Construire clădire demontabilă tip container pentru Compartimentul de Primiri Urgențe a Spitalului ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin (1.065.521 de lei);

– Servicii de elaborare documentație tehnică în faza PT + CS + DE + DTAC, inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Reghin” (937.042 de lei);

– Extindere canalizare menajeră strada Salcâmilor (790.307 de lei);

– Amenajare depozit arhivă pentru Primăria municipiului Reghin (480.000 de lei);

– Extindere canalizare pluvială strada Subcetate (450.000 de lei);

– Rețele de canalizare menajeră și racorduri – strada Kemeny Janos (400.000 de lei);

– Lărgire intersecție strada Gării cu strada Axente Sever – proiectare și execuție (182.587 de lei);

– PUG Reghin (93.000 de lei);

– Panou afișaj meteo (38.000 de lei);

– Servicii de verificare tehnică a documentației tehnice în faza PT+CS+DE+DTAC  pentru proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Reghin”  (2.373 de lei).

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE