FOTO: Start la lucrările buncărului de la Clinica de Oncologie! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2020 Vizualizări

FOTO: Start la lucrările buncărului de la Clinica de Oncologie!

Reducerea sau chiar eliminarea listelor de așteptare pentru ședințele de radioterapie, un tratament țintit al tumorii, fără afectarea țesuturilor și organelor din jur reprezintă beneficiile majore care vor fi aduse pacienților oncologici prin punerea în funcțiune a noului aparat de radioterapie în cadrul Clincii de Oncologie a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș.

În cursul zilei de joi, 7 martie, s-a dat startul lucrărilor de construcție a buncărului ce va adăposti noul aparat-acceleratorul liniar de particule, care va fi achiziționat printr-un program guvernamental.

Buncărul va fi construit în regim parter, pe o suprafață de 600 de metri pătraţi, în curtea din spatele clădirii ce adăpostește Clinica de Oncologie, respectând parametrii necesari pentru protecția de radiații față de mediul exterior. Construcția va cuprinde spațiul ce va adăposti acceleratorul liniar, încăperea ce va adăposti simulatorul CT, cameră pentru fizicieni, cameră pentru personal, vestiare pacienți, vestiare personal, cameră dozimetrie, săli de așteptare, săli de tratament și încăperi conexe pentru materiale sanitare, registratură etc. Valoarea investiției cu avizare, proiectare, construcție se ridică la circa 6,1 milioane lei, iar durata execuției este de 9 luni, termenul final de realizare a lucrărilor fiind 5 decembrie 2019. Proiectantul este SC Cubicon Invest SRL, iar firma care va realiza lucrările de construcție este SC Construct Mapcom SRL.

”Este un pas bun în realizările Spitalului Clinic Județean Mureș în vederea creșterii calității tratamentului bolnavilor oncologici.  (…) Adresabilitatea (n.red. – pacienților) este destul de mare, se efectuează peste 900 de ședințe de radioterapie pe lună. Cu acest aparat se va dubla numărul ședințelor de radioterapie”, a precizat dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul SCJ Mureș.

Realizarea investiției nu ar fi fost posibilă fără implicarea Consiliului Județean Mureș care a a alocat o parte din suma necesară pentru această investiție. ”Această investiție este una capitală, aș putea spune, pentru bolnavii de cancer din județul Mureș și nu numai. (…) Ieri (n. red. – miercuri) s-a semnat ordinul de începe a lucrărilor, durata de execuție este de 9 luni, suntem convinși că firma executantă va respecta acest termen”, s-a arătat optimist Alexandru Câmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Diminuarea listelor de așteptare, beneficiu adus de noul aparat

Prin instalarea noului aparat de radioterapie va crește numărul pacienților tratați, iar listele de așteptare care sunt în prezent se vor diminua sau chiar dispărea. Acceleratorul liniar de particule ce va fi instalat în buncăr este unul modern și va reprezenta o metodă eficientă de tratament în domeniul cancerului, respectiv va permite ca radiația să fie îndreptată strict către zona tumorii, fără afectarea țesuturilor și organelor din jur.

”Prin dotarea cu acest accelerator liniar de particule vom reuși poate să tratăm un număr mai mare de pacienți decât în prezent, 100 și ceva 200 de pacienți. Listele de așteptare la ora actuală sunt la ordinul de câteva săptămâni în funcție și de indicația terapeutică pe care o are fiecare pacient și sperăm ca prin aducerea noului aparat să reușim să reducem foarte mult sau chiar să eliminăm acești timpi de așteptare”, a precizat Cosmin Duran, asistent șef al Laboratorului de radioterapie al Clinicii de Oncologie.

Potrivit acestuia, există diferențe majore între actualul aparat de radioterapie și cel nou în ceea ce privește anumite localizări, acesta fiind ”un aparat în care localizarea și administrarea de radioterapie se va face și mai precis având și terapie conformațională, care va veni în sprijinul pacienților cu anumite afecțiuni vis a vis de protejarea țesuturilor și organelor învecinate”.

Text şi foto: Arina TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE