Dezvoltarea comunei Lunca, prioritatea primarului Teodor Vultur Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1558 Vizualizări

Dezvoltarea comunei Lunca, prioritatea primarului Teodor Vultur

Este unul din cei mai longevivi primari ai județului Mureș, fiind în prezent la cel de-al șaptelea mandat. Teodor Vultur conduce destinele comunei Lunca încă din anul 1992,  perioadă în care au început să apară și primele proiecte de dezvoltare, despre care ne-a vorbit în interviul care urmează:

Reporter: Cum ați caracteriza perioada în care dețineți funcția de primar al comunei Lunca ?

Teodor Vultur: Dacă aș descrie perioada de început și până în prezent, aș împărți-o în trei capitole. Primele două mandate, poate chiar trei, 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004, au fost cu ceva realizări, am fost susținuți,  fapt pentru  am obținut  mandatele de primar din primul tur. În aceste trei mandate  am realizat alimentarea cu gaze naturale în toată comuna, alimentarea cu apă în satul Lunca, și o infrastructură de asfalt de 7 kilometri, investiție pe fonduri europene prin Programul SAPARD. Gazul s-a finalizat în perioda 1995-1996,  restul fiind date în folosință în 2004.  Am fost printre primele comune din județ care am accesat fonduri europene, alături de Rîciu, Chețani și Nadeș. Am zis da, mergem înainte, îi dăm drumul cu proiecte ca totul să fie ok. Din păcate, o spun cu regret, am avut următoarele trei mandate în care realizările au fost mult mai puține, în sensul că, orice proiect am avut , indiferent că a fost pe fonduri europene  sau guvernamentale, nu am mai obținut finanțări. Atunci,  ne-am orientat doar pe investiții din bugetul local, sau am apelat la un proiect prin Banca Mondială de Investiții, prin care am reabilitat o școala gimnazială din comun Lunca, care și în prezent arată foarte bine, finalizată în anul 2011.

Perioada 2004-2016, după cum spuneam, a fost una axată în special pe investițiile din bugetul local, unul nu extraordinar de mare, dar prin care am supraviețuit. Astfel, am reabilitat sediul primăriei, am construit două terenuri de sport cu gazon sintetic, unul în satul Lunca, celălalt în satul Băița, am reușit de am reabilitat două drumuri comunale, DC 159 Sântu, doi kilometri și DC 161 Logig, tot doi kilometri. De asemenea, am reabilitat două cămine culturale, la Sântu și Lunca.Toate aceste proiecte au fost făcute cu fonduri din bugetul local.

Reporter: A venit și cel de-al șaptele mandat în 2016. Sub ce auspicii ?

Teodor Vultur: Cum se zice la noi, a  început să curgă apa și la moara noastră, fapt pentru care am reușit să depunem câteva proiecte care ne-au și fost acceptate. Aici mă refer la un proiect pentru un drum agricol pe Măsura 4.3, care a început în 2016, un proiect de drumuri comunale pe Măsura 7.2, care s-a realizat în proporție de 90-56 %.

Drumul agricol care face legătură între satul Lunca și satul Frunzeni merge pralel cu șoseaua națională DN15 A. Prin acest drum fluidizăm traficul de pe drumul national, Fiind o zonă agricolă am asigurat condiții de circulație pentru utilajele agricole. Drumul este pe o distanță de 8.800 de metri, asfaltat în totalitate, însoțit de șanțuri, podețe,Este un beneficiu , atât pentru comună cât și pentru traficul existent pe DN 15 A. Avem de asemene un contract  semnat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), asfaltare străzi rurale secundare în valoare de 7,902,790 lei care va demara în foarte scurt timp. E vorba de o distanță de peste 12 kilometri de drumuri asfaltate în toate satele comunei. Cu acest proiect vom reuși să închidem toate străzile din comuna Lunca. În perioada 2004-2016 am reabilitat iluminatul public la nivelul a trei sate din comună, urmând ca, tot pe un proiect prin PNDL în valoare de 343,000.00 , să reabilităm iluminatul public în alte două sate, Logig și Sântu, unde am semnat deja contractul de finanțare. Am mai semnat un contract de finanțare, pe fonduri europene de această data, prin AFIR, pentru reabilitarea a două cămine culturale în Băița și Frunzeni, în valoare de 500.000 de euro.Consider că,  după primele trei mandate, acest al șaptelea ar fi printre cele mai bune, atât pentru mine ca primar cât și pentru comuna Lunca.În momentul de față, avem multe studii de fezabilitate făcute, așteptăm o nouă sesiune de depunere, indifferent că vorbim de proioecte pe fonduri guvernamentale sau europene, Avem pregătită documentația pentru canalizarea în întreaga comună, avem de asemenea câteva drumuri agricole care să facă legătura între satele din comună. Suntem în așteptarea unor altor sesiuni, cu documentațiile întocmite.

Reporter: Aceste proiecte implică și costuri din bugetul local

Teodor Vultur: Nu e o noutate, toată lumea știe că aceste documentații nu se fac nici de gratis, nici pe ochi frumoși. La fiecare proiect, avem discuții în Consiliul Local. În cazul în care ai bani, poți da drumul la documentație, în caz contrar nu. Ca și informare, un studiu de fezabilitate pentru canalizare, este undeva la 95.000 de lei , plus TVA, Să nu se creadă careva  că sunt foarte ieftine aceste proiecte. Alt exemplu, am finalizat prin SAPARD drumul DC 160  între Frunzeni și Băița  în anul 2004, care deja are o vechime de 18 ani de exploatare. Ne gândeam la o reabilitare a acestui drum, cu șanțuri, poduri, podețe. Contactând un proiectant care a implement la noi vreo trei proiecte, la prima vedere ne-a spus că un asemenea studiu se ridică  undeva la peste 100.000 de lei. Cu toate acestea, l-am aprobat în Consiliul Local, am zis să încercăm reabilitarea acestui drum. Sunt niște bani la care există riscul să nu intri cu proiectul în finanțare, și atunci nu vei fi foarte apreciat de ce ai făcut, dar este șansa să obit finanțarea, și atunci toată lumea este împăcată și mulțumită. Eu am o vorbă, care am încercat să le-o explic colegilor. Nu am câștigat niciodată la loto sau loz în plic pentru că nu am jucat niciodată. Așa este și cu aceste proiecte. Dacă nu faci proiecte, nu ai cum să ai vreo șansă să obți ceva. Există riscul de a nu prinde finanțare, dar este și o șansă să reușești, și atunci cartea trebuie jucată, În cazul în care ai riscat, poți să ajungi pe mâna altor verificări, să te întrebe de ce ai utilizat banii și nu ai finanțare, sau în final să fi sanctionat de electorat că nu ai avut realizări. Este un risc care și-l asumă primarul.

Reporter: Ce șantiere de investiții se anunță pentru anul 2019 la nivelul comunei Lunca ?

Teodor Vultur: Șantierul pe care se lucrează în prezent îl reprezintă continuarea drumului agricol. Contractul pentru această lucrare era pentru doi ani, cu termen de finalizare în 2019. Sunt destul de avansați cu lucrările, undeva la 65 -70 % din lucrare.  Vor începe lucrările la străzile comunale  după 15 martie, contractul este deja semnat, noi urmând să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Deci, sunt două șantiere sigure pe care se va lucra în acest an. Sperăm să terminăm procedura de licitație pentru căminele culturale, inclusiv pentru reabilitarea iluminatului public. Avem șansa să lucrăm în acest an pe patru șantiere, M-aș bucur ca aceste proiecte să fie finalizate, proiectul cu reabilitarea străzilor comunale este pe doi ani, 2019-2020, o lucrare mai mare, dar important este că se lucrează. Ideea este să ai norocul să nu ai contestații. Noi până acum nu am avut astfel de probleme, lucrările au mers într-un ritm normal, dacă nu, se prelungea perioada cu semnarea contractelor de execuție. Sunt lucrări sigure, contracte semnate, inclusive de finanțare, cu speranța că se vor și realiza.

Reporter: Care este povestea relației de înfrățire cu orașul Montigny, Franța, care în acest an împlinește 30 de ani ?

Teodor Vultur:  Eu personal, am fost contactat în anul 1989, în luna decembrie, de o asociație a orașului Montigny care era înființată în cadrul primăriei, undeva înainte de revoluție, Nu aveam atunci nici centrală telefonică digital, nu era vorba nici de telefoane mobile. Am fost contactat printr-un fax de la Electromureș, cu destinația către mine. Nu eram atunci primar. De atunci am luat legătura cu ei, iar prima vizită a lor la Lunca a fost  în ianuarie 1990. Începând cu acel an, am avut multe schimburi, multe întâlniri. Am reușit ca în septembrie 1991 să plece și o delegație de 18 persoane din Lunca  în Franța. A urmat o perioadă, până în 2007, când vizitele lor erau extrem de dese, aveam chiar și câte două, trei delegații pe an , noi cam o vizită la trei, patru ani, în funcție de bugetul pe care-l aveam

În 1997 am semnat prima cartă de înfrățire la Lunca, în data de 10 mai, iar în 1998, am semnat aceiași cartă  pe pământ francez. Ne-am bucurat de un sprijin din partea primăriei Montigny, inclusiv în ce privește proiectul de introducerea gazului. Am fost sprijiniți foarte mult de către Consiliul Județean Mureș. Noi, la nivelul anului 1990, nu ne-am fi descurcat fără sprijinul lor, era nevoie de o corespondență, de finanțări. În 2010 am reușit ca să aducem în Lunca toate localitățile înfrățite cu orașul Montigny, am avut reprezentanți primari, senatori ai statului francez, oaspeți din șapte orașe din Europa care au fost la Lunca. Atunci am avut și un spectacol inedit, ”Europa în scenă”, unde au participat, din fiecare localitate o delegație de 5-6 persoane. Pentru anul 2019, avem o invitație pentru  data de 18 mai, astfel  o delegație de la Lunca va participa în perioada 16-20 mai în Franța, iar în perioda 6-10 iunie 2019, o delegație de 14 persoane, inclusiv primarul orașului Montigny, consilieri locali, vor fi prezenți la Lunca și Târgu Mureș.

Reporter: Cum vedeți anul 2019 în contextul social politic actual ?

Teodor Vultur: Personal, nu sunt împăcat de climatul politic existent, dar trebuie să ținem cont că este un an electoral, se începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare, apoi urmează prezidențialele. În ce ne privește , avem foarte multe lucrări începute care trebuie să continuie. Este un an din punctul meu de vedere  foarte greu, foarte zbuciumat. Până la ora asta încă nu avem buget, fără buget nu poți angaja în continuare lucrări. Ce sunt până acum sunt lucrări angajate în anul 2018. S-ar putea să mai dureze ceva, să avem bugetul peste o lună de zile. Apoi se intră în campania pentru europarlamentare, care nu cred că va fi una ușoară. Nu spun că la țară va fi foarte mare vâlvă, dar oricum, toată lumea știe că sunt alegeri, iar anul va fi unul destul de greu. Climatul politic și tot ceea ce se întâmplă nu este deloc pe voia cetățenilor comunei Lunca. Nu cred că cineva e încântat de scandalurile existente la nivel de țară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE