- Elena.Polearus
- 0 comentarii
- 485 Vizualizări
Mureșence de 8 martie: Doina Gabriela Vanca, American Corner: „Cărțile sunt o lume în sine. Citind o carte devii alt om”
8 martie 2019De când am trecut pragul părții integrante a Bibliotecii Județene Mureș, Biblioteca Americană American Corner, atât eu, cât și multe cunoștințe, am fost plăcut impresionați de atmosferă, care se datorează aproape în totalitate bibliotecarei Doina Gabriela Vanca.
Cu un zâmbet pe buze și cu o recomandare pentru orice nou venit, ea deja reprezintă un simbol al bibliotecii, organizând evenimente pentru copii, adulți și bunici și fiind la curent cu noutățile din lumea de peste ocean.
Am decis să aflăm de 8 martie ce se află în spatele femeii pe care o vedem atât de des, care sunt pasiunile sale și cum vede un bibliotecar lumea în care trăim.
Reporter: De cât timp lucrați în lumea cărților? Care a fost parcursul până acum?
Doina Gabriela Vanca: În primul rând, bună ziua tuturor cititorilor Zi de Zi și să aveți o primăvară minunată! Chiar nu știu când au trecut acești 10 ani și patru luni de când am pășit pragul Bibliotecii Județene Mureș ca angajat și nu ca un simplu „cititor”… Ceva mai mult de opt ani am fost bibliotecar la secția Literatură, iar de aproape doi ani sunt bibliotecar-coordonator al Centrului de Resurse American Corner Tîrgu-Mureș. Indiferent unde, munca de bibliotecar este frumoasă și îmi aduce bucurie în suflet! Este foarte emoționantă bucuria sinceră a unui cititor care găsește în sfârșit cartea pe care o caută de multă vreme, sau bucuria persoanelor, fie ele copii, adulți sau pensionari, care participă la diversele activități care se desfășoară la Bibliotecă.
Încă există mulți oameni care citesc
Rep.: Este vreo diferență între cititorii de la American Corner și cei de la Biblioteca Județeană?
D.G.V.: Cei care iubesc cartea și cărora le place să citească sunt oameni frumoși cu toții, fie ei copii, adolescenți, adulți sau vârstnici. La American Corner este însă o „selecție”, cărțile de aici fiind doar în limba engleză. Așadar trec pragul acestei secții persoane care știu să citească în limba engleză sau care vor să învețe limba engleză. Printre acestea se numără și multe persoane pe care le cunosc deja de la secția Literatură, dar și persoane noi. Activitățile care se desfășoară aici (cluburile de limba engleză, atelierele de lucru sau concursurile de lectură) aduc mereu și oameni care până acum nu treceau pragul acestei secții sau al bibliotecii. Ceea ce mă bucură este faptul că există multe persoane care citesc, care vor să învețe, care participă la activități culturale, se implică și vor să schimbe ceva în societatea actuală. La American Corner lucrez și cu voluntari (elevi de liceu, studente sau persoane pensionate), dar am parte și de colaboratori de încredere cărora vreau să le mulțumesc din suflet.
Rep.: Cum văd oamenii cărțile? Este o diferență între cum erau ei când ați început să activați în domeniu și acum?
D.G.V.: Contrar a ceea ce se tot spune, lumea încă citește. Dacă nu ar fi așa, nu ar mai exista biblioteci, edituri, librării… Încă se cumpără cărți, încă se împrumută cărți, căci majoritatea persoanelor pe care le cunosc și a persoanelor care trec pragul bibliotecii preferă cartea. Fie că este vorba de cărți de specialitate, de învățare a unei limbi străine sau române, lectura unei cărți te învață ceva. Cărțile sunt o lume în sine. Citind o carte devii alt om. O informație, o idee, o emoție, un sentiment, o situație descrisă într-o carte te poate transforma într-un om mai bun. Cititorii sunt la fel acum ca și acum 10 ani. Sunt aceaiași și sunt alții. Fiecare avem drumul nostru, unii mai pleacă, dar vin alții în loc. Sunt momente când anumite cărți „la modă” impun cereri de lecturi de un anume gen, dar precum este în viață, toate trec și vin altele la rând.
Rep.: Care sunt cărțile și autorii dvs. preferați?
D.G.V.: Eu citesc de când mă știu! Un microb moștenit de la tata și de la bunicul din partea tatălui. Am citit și citesc și acum foarte mult și foarte diversificat, cărți de artă (pictură, fotografie, desen, muzică și muzicieni), geografie, istorie, tehnici de supraviețuire, psihologie, biografii, alpinism, literatură și multe altele. Nu înseamnă că sunt „specialistă” în toate aceste domenii, doar că îmi place să citesc astfel de cărți. Se întâmplă adesea să am începute mai multe cărți în același timp. Fiind bibliotecar adesea mi se cer recomandări de lectură. Este foarte greu să recomanzi o carte cuiva, dacă nu cunoști preferințele literare ale acestei persoane. Fiecare dintre noi avem anumite preferințe. Chiar și în literatură, poți să preferi poezia, romanele polițiste, proza scurtă, romanele de dragoste… Vă voi oferi totuși câteva sugestii de lectură: cărție scrise de Eric Emmanuel Schmitt, „Se numea Sarah” de Tatiana de Rosnay, „Floare-de-Zăpadă şi evantaiul secret” de Lisa See, „Balzac și Micuța Croitoreasă chineză” de Dai Sijie, „Întâi l-au omorât pe tata” de Loung Ung, „Fiica tămăduitorului de oase” de Amy Tan, „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, „Oglinzile pământului” de Mihaela Raşcu, „Autobuzul energiei” de Jon Gordon, „Cum supravieţuim în sălbăticie” de Dave Pearce, „Viața în sălbăticie” de Bear Grylls, „Căzând în gol” de Joe Simpson… Să mă oprești, te rog, căci pot continua așa la nesfârșit!
Rep.: Cum vedeți cărțile acum față de cum le vedeați înainte să activați în domeniu?
D.G.V.: Nimic nu s-a schimbat! Cărțile mi-au fost, îmi sunt și îmi vor fi dragi mereu. Ei, poate că totuși am învățat ceva totuși de când sunt la bibliotecă, și anume că la fel ca oamenii, fiecare carte are viața ei.
Rep.: Vă vedeți făcând altceva în viitor?
D.G.V.: Fiecare dintre noi avem pasiunile noastre și poate că avem activități în diverse domenii. Eu mai pictez, mai fac fotografii din când în când, mă implic în activități de voluntariat atunci când timpul îmi permite, de obicei activități de scurtă durată… Dar nu îmi doresc să lucrez altundeva decât în bibliotecă. Activitatea mea majoră este legată de cărți, oameni, activități, toate la bibliotecă. Dar cum viața este plină de surprize…
„Citiți orice, citiți ceea ce vă place”
Rep.: Care sunt cărțile sau scriitorii cei mai citiți de la American Corner?
D.G.V.: La American Corner se citesc cel mai adesea romanele, dar asta nu înseamnă că nu se cer altfel de cărți. Practic circulă cărți din toate domeniile. Predomină însă cererile de literatură, mai ales autori precum Nicholas Sparks, Gayle Forman, John Green, Stephen King, Dean Koontz, John Grisham sau George R. R. Martin. Pe locul doi al cererilor ar fi limba engleză și pedagogia (metodica predării limbii engleze).
Rep.: De ce ar trebui lumea să viziteze American Corner?
D.G.V.: American Corner este spațiul ideal pentru persoanele care iubesc Statele Unite ale Americii. Este un spațiu primitor, în care găsiți cărți, CD-uri și DVD-uri în limba engleză scrise de autori americani sau care au ca tematică Statele Unite ale Americii. Puteți veni pentru a împrumuta sau consulta cărți în limba engleză, printre ele multe titluri care nu se găsesc la celelalte secții ale bibliotecii, sau pentru a participa la evenimentele care au loc aici.
Rep.: O recomandare de carte pe care ar trebui să o citească fiecare femeie?
D.G.V.: Nu există cărți pentru femei sau bărbați. Cărțile sunt cărți! Sunt scrise de un suflet, citite de alt suflet! Fiecare devine alt om după ce citește o carte. Citiți orice, citiți ceea ce vă place, fără să vă pese de ceea ce cred alții! Fiecare dintre noi avem preferințele noastre, iar acestea decurg din interesele noastre, din experiențele prin care am trecut fiecare, din felul nostru de a fi. Ne putem regăsi în orice fel de carte. Citiți! La mulți ani tuturor femeilor!
Elena POLEARUȘ
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu