Dr. Raed Arafat: “Urgenţa nu se rezumă doar la resuscitare numai, este o specialitate foarte complexă” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2831 Vizualizări

Dr. Raed Arafat: “Urgenţa nu se rezumă doar la resuscitare numai, este o specialitate foarte complexă”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat joi seara, în deschiderea primului Congresul Naţional cu participare Internaţională de Medicină de Urgenţă pentru Voluntari, Studenţi şi Tineri Medici de la Târgu-Mureş, că urgenţa nu e un lucru simplu şi nu se rezumă doar la resuscitare, ci este o specialitate foarte complexă, care câştigă tot mai mult teren în lume.
„Urgenţele nu se programează, oriunde eşti poţi să te confrunţi cu ele, în spital, în stradă. (…) Urgenţa nu e un lucru simplu şi urgenţa nu se rezumă la resuscitare numai, este o specialitate foarte complexă. Este o specialitate care în lume este de 40 ani recunoscută ca specialitate de sine stătătoare. Vorbim de Marea Britanie în Europa, care e deschizătoare de drumuri, SUA, urmată de alte ţări. Acum sunt aproximativ 20 de ţări care au specialitatea de medicină de urgenţă recunoscută ca o specialitate de bază şi numărul lor e în creştere. România a fost printre primele ţări care au recunoscut specialitatea de medicină de urgenţă. (…) Asistăm la un început în care voi, studenţii care sunteţi astăzi, care sunteţi voluntari, aţi avut ideea să faceţi acest congres. Acum v-aţi asumat această responsabilitate, să o duceţi mai departe! Să aduceţi şi alţi studenţi şi alţi colegi să vină să vadă ce faceţi şi să faceţi schimb de experienţă”, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a arătat că urgenţa este aproape unica specialitate care „se uită la un bolnav de la cap la picioare”, ceea ce e foarte important, întrucât viitorii specialişti în medicina de urgenţă devin indispensabili.
„Urgenţa este aproape unica specialitate care se uită la un bolnav de la cap la picioare, în rest, luaţi toate specialităţile şi vedeţi că unul se uită la ochi – şi încet, încet o să avem unul care se uită la ochiul stâng şi altul la ochiul drept -, unul se uită la mâini, altul la oasele picioarelor, altul se uită la cord, altul operează numai stomacul, altul numai plămâni. Şi a rămas o singură specialitate aproape care, de când vine bolnavul, dacă eşti bine pregătit, îl iei din cap până în picioare şi te uiţi la el de sus până jos. Asta înseamnă un lucru foarte important. Deveniţi încet-încet indispensabili într-o astfel de specialitate. Spitalele mici nu au chirurgi, nu au anumite specialităţi şi toţi caută medici de urgenţă în compartimentele de primiri urgenţe care să primească bolnavul, să îl stabilizeze şi să îl transfere cât mai repede. Şi niciun medic nu vrea să se confrunte cu urgenţele. Ieri am primit adresă de la un spital că având în vedere că ‘nu avem cutare şi cutare, rugăm ambulanţele să ne ocolească’. Şi e spital de oraş, şi e imposibil ca ambulanţele să îi ocolească, fiindcă sunt într-o zonă cu accidente, e o populaţie mare şi nu poţi să pui fiecare bolnav în ambulanţă să fugi cu el în capitala de judeţ sau la Bucureşti”, a subliniat şeful DSU.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE