Home / Cultură / Invitație la vernisajul expoziției de pictură „Introspecții“ a artistului Petre Căpriţă
„Poarta timpului“

Invitație la vernisajul expoziției de pictură „Introspecții“ a artistului Petre Căpriţă

Distribuie

Târgumureșenii pasionați de artele plastice sunt invitați să participe la vernisajul expoziţiei personale de pictură „Introspecții“ a artistului Petre Căpriţă. Evenimentul va avea loc miercuri, 13 martie, ora 18.00, la Galeria „Art Nouveau“ (Str. George Enescu nr. 2, Târgu Mureş).

În deschidere va vorbi Cora Fodor, istoric de artă.

Introspecție: Analizarea propriei vieți psihice, observarea și interpretarea stărilor și dispozițiilor mentale și emoționale, observarea propriei conștiințe.

Alegerea temei pentru această a 5-a expoziție personală reflectă preocuparea pentru exprimarea unor stări și emoții lăuntrice aflate în strânsă legătură cu universul interior, cu anumite experiențe reale sau ludice.

Stilizate sau abstractizate, formele și elementele reprezentate își găsesc repere în lumea reală și dobândesc conotații simbolice.

Poarta, Zidul, Clepsidra, Cercul, Materia, sunt câteva din elementele repetitive prin care compozițiile dobândesc structură și sens.

În lipsa reprezentării figurative cvasitotale, culoarea joacă un rol important prin vibrație, contrast și textură, fiind suprapusă în straturi consistente de materie.

Această modalitate face trimitere la experiențe, amintiri și emoții ce se suprapun de-a lungul timpului până în momentul uitării depline, trecutul personal scoțând însă la suprafață uneori, paradoxal, amintiri fără importantă sau păstrând adeseori clipe vii pentru totdeauna.

Recuperarea trecutului devine o provocare și uneori o necesitate. În anumite compoziții apare uneori portretul cu rol de simbol – exprimând fragilitate, teamă, mister, dar și speranță. Suntem proprii spectatori ai destinului nostru, dar suntem chemați deopotrivă în a-l împlini.

Cifrele sunt prezente uneori, îmbogățind semnificațiile compozițiilor, deasemenea și colajul.

Cifra 0 poate semnifica un moment important din trecut la care ne întoarcem sau dimpotrivă, un moment de la care pornim pe un nou drum, către o nouă experiență. Cifra 2 reprezintă dualitatea sau simbioză dintre spirit și materie.

Simbolismul cifrei 5 semnifică elementele primordiale (apa, focul, pământul, aerul și elementul divin, eterul) sau manifestarea omului aflat la limita superioară a evoluției sale spirituale.

Tempus Edax Rerum (Timpul care mistuie totul – Ovidiu, „Metamorphoseon libri“) este un laitmotiv prin care transformarea propriei persoane, conștiințe și a lumii întregi în general, se produce în mod constant și ireversibil.

Felul în care reacționăm la aceste schimbări și transformări personale (sau de ordin general) poate fi revelat prin introspecție: observându-ne propriile stări mentale și emoționale, ne analizăm acțiunile și deciziile luate. Ne aflăm împlinirea prin creație și ne ridicăm conștiința deasupra timpului și a lucrurilor efemere…

Călătoria este plină de obstacole, momente intense, agonie și extaz, frumusețe, mister și revelație…

Ritmuri sonore, energice sau deopotrivă introspective, vibrează neîncetat până în momentul materializării vizuale, pe suprafața pânzelor. Forme și culori, semne și simboluri dobândesc sens și mesaj.

Timpul va mistui inevitabil totul, dar urma trecerii a fost lăsată…

Sursă: uapmures.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Eveniment dedicat sportivilor CSM

Distribuie Marți, 5 decembrie, sediul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Târgu Mureș a găzduit un eveniment …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.