Vasile Netea, comemorat la Deda Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 643 Vizualizări

Vasile Netea, comemorat la Deda

Comunitatea din Deda, împreună cu oameni de cultură din județ,  l-au evocat și comemorat, miercuri, 6 martie la Deda, pe  istoricul și cărturarul Vasile Netea cu ocazia împliniri a 30 de ani de la trecerea sa în eternitate. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, Primăria Comunei  Deda, Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, care a debutat cu o slujbă de pomenire și depunerea unei coroane la mormântul cărturarului Vasile Netea din curtea bisericii din Deda, moment urmat de simpozionul „Vasile Netea – 30 de ani de la trecerea în eternitate” găzduit de sala de ședințe  a Primăriei Comunei Deda.

„Îmi exprim bucuria de  ne revedea, un foarte  plăcută pentru că aduce în centrul atenției amintirea unor oameni de dinaintea noastră, amintirea unor oameni ai locului, care s-au născut pe aceste meleaguri și care-și dorm somnul de veci aici, care au făcut ceva pentru neamul nostru românesc, au scris pagini de neîntrecută frumusețe istorică, și care, prin faptele lor memorabile, se înscriu în galeria marilor oameni de cultură români. Se împlinesc în această zi exact 30 de ani de când ilustrul istoric și cărturar Vasile Netea a trecut la cele veșnice, la fel cum tot astăzi, se împlinesc 80 de ani de când primul Patriarh al României, Elie Miron Cristea, cel născut la Toplița Română, de asemenea a trecut la cele veșnice. Ne amintim și ne gândim la oamenii care au fost, la oameni care au trait cândva pe aceste meleaguri, la oameni dragi nouă, și privind în jur văd un gol lăsat de cineva care de fiecare data era prezent în mijlocul nostru, poetul și publicistul Lazăr Lădariu, căruia îi vom ține un moment de reculegere. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-am reunit în sfânta biserică din Deda, apoi la mormântul cărturarului Vasile Netea și a soției sale Lucreția, am înălțat o rugăciune către Dumnezeu, fapt pentru care mulțumesc părinților Ionuț Cadar, Silviu Andone și Gabriel Farcaș pentru frumoasa rânduială de parastas săvârșită cu acest prilej. Am vărsat o lacrimă pentru ei, considerând că este un gest și un prinos frumos de recunoștință, de respect și de mulțumire pentru ceea ce Vasile Netea a însemnat, în primul rând pentru Deda, pentru spațiul transilvănen, pentru țara noastră, și cu atât mai mult, pentru istoriografia românească”, a precizat Florin Bengean, director interimar al Bibliotecii Municipale „Petru Maior”, fiu al localității Deda.

Vasile Netea, punct de reper pentru comun Deda

La rândul său, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda , a subliniat importanța evenimentului dedicat cărturarului născut la Deda, personalitate emblematică a comunei de pe Vale Mureșului Superior.

„Comemorăm 30 de ani de la trecerea în neființă a istoricului și cărturarului Vasile Netea. Deda, de fiecare data s-a bucurat de prezența oamenilor de cultură ai județului Mureș, de realizarea unor evenimente care scot în evidență oamenii de cultură ai comunei noastre. De aceea,  participarea la acest simpozion a personalităților culturii mureșene este pentru nou un lucru devenit firesc, și nu facem decât să ne bucurăm și să apreciem prezența domniilor lor la evenimentul nostru. Vasile Netea pentru Deda reprezintă un punct de reper, reprezintă o personalitate a comunei noastre care ne face cinste. De aceea, datoria noastră de onoare este aceea de a-l evoca, de a-l comemora. Faptul că Fundația „Vasile Netea” editează anual volume care îi prezintă activitatea și munca istoricului Vasile Netea, este un lucru deosebit. Sunt lucruri care dăinuie în timp, care transmit generațiilor viitoare tot ce este valoros în comuna Deda, fapt pentru care,  această activitate își atinge scopul propus de noi.” , a spus Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Printre cei care au elogiat activitatea marelui cărturar și istoric al Văii Mureșului Superior s-au numărat printre alții Nicolae Băciuț, Dimitrie Poptămaș, Constantin Bogoșel, Ilie Șandru, Ilarie Gheorghe Opriș, Gheorghe Daraban, atât prin cuvânt, reliefat în volumele de carte prezentate, cât și prin pictură, grație lucrărilor semnate de artistul plastic Maria Mera, la loc de cinste fiind cele dedicate personalităților din Deda, Vasile Netea și Ion Borșianu.

„Vasile Netea este un model, un cărturar desăvârșit. Dacă privim în biografia lui, întâlnim  preocupări literare, el a scris poezie, atât ca licean, apoi în anii bucureșteni când a urmat Facultatea de Litere și Filozofie. Dar, cu siguranță, vorbind despre acest orizont divers al personalității lui Vasile Netea, rămâne istoria, cea căreia i-a dedicat cea mai bună parte a vieții sale”, a spus  Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

Valorificarea operelor lui Vasile Netea

Președintele Fundației Culturale „Vasile Netea”, Dimitrie Poptămaș a subliniat munca fundației de a scoate la lumină opera istoricului și cărturarului Vasile Netea, îmbogățită anul trecut cu alte cinci volume.

„Ziua de astăzi reprezintă un moment deosebit pentru comunitatea din Deda, în special pentru acest eveniment care este dedicat cărturarului Vasile Netea. Ca președinte al Fundației Culturale „Vasile Netea”, trebuie să spun că, pentru noi, luna martie are o  dublă importanță, prin această comemorare pe deoparte, iar pe de altă parte, după decesul său, la cinci ani de zile , la Târgu Mureș am constituit Fundația Culturală „Vasile Netea”, care și-a asumat niște răspunderi față de istoric, în special în ce privește reeditarea și valorificarea operelor lui Vasile Netea”, a precizat Dimitrie Poptămaș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE