Home / Slider / Centru comunitar în Sângeorgiu de Mureș, la un pas de inaugurare
Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, a detaliat beneficiile centrului comunitar din localitate (Foto: Andrei Vornicu)

Centru comunitar în Sângeorgiu de Mureș, la un pas de inaugurare

Distribuie

Un important plan comunitar se află în curs de finalizare în comuna Sângeorgiu de Mureș și va fi realizat în cadrul proiectului „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. A fost demarat în toamna anului 2017 și se va încheia în august 2020.

Sófalvi Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, a oferit informații suplimentare despre centrul comunitar care va deservi aproximativ 900 de cetățeni care provin din mediile defavorizate.

Accentul serviciilor va fi pus pe adulți

„Este un centru social integrat, unde se vor concentra mare parte din activitățile proiectului „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”. Se vor ține cursuri Școală după școală pentru pentru elevi ai claselor I-VIII și, de asemenea, se vor ține cursuri de perfecționare pentru adulți, în diferite domenii. Am făcut un sondaj de opinie ca să aflăm cam care profesii sunt cele mai căutate și la care s-ar pricepe aceste persoane care nu prea au șanse să își găsească loc de muncă. Rezultatele sondajului au indicat meserii precum: zidar, tâmplar, lucrător în domeniul textil și în industria de cablaje. Absolvenții acestor cursuri vor primi diplome și există 80% șanse ca să și găsească un loc de muncă, pentru că pe piață sunt căutate astfel de calificări”, a declarat Sófalvi Szabolcs.

Tot la acest centru integrat va fi organizată și Școala părinților, în cadrul căreia se va oferi consiliere părinților care au mai mulți copii la școală sau la grădiniță, dar vor fi organizate și mici tabere pentru copiii de grădiniță.

De asemenea, se vor pune bazele celei de-a doua șanse de școală, ceea ce înseamnă că la centru sau la alte școli din apropriere cei interesați vor putea să urmeze cursurile elementare într-un mod concentrat, astfel încât să termine într-un an de zile echivalentul a doi ani de studiu acele persoane care nu au avut posibilitatea de a termina o școală în copilărie.

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș a precizat că datorită interesului manifestat de cetățeni pentru cursuri de informatică și de limbi străine, acestea vor fi introduse în program.

Totodată, copiii care vor participa la programul Școală după școală, datorită orelor prelungite, vor primi și o masă caldă în fiecare zi.

Cursuri de antreprenoriat

O altă componentă importantă a programului centrului comunitar va viza organizarea unor cursuri de antreprenoriat. În cadrul acestora vor fi oferite informații referitoare la pornirea unei afaceri în cadru legal.

„Planurile de afaceri vizează acele domenii în care oamenii sunt specializați nu prin școală, ci prin propria experiență. Avem foarte multe persoane de etnie rromă care s-au specializat în domeniul construcțiilor învățând de la părinți sau de la bunici, dar mulți dintre ei lucrează sub forme ilegale. Acest proiect îi va ajuta să legalizeze activitatea. Pe de altă parte, mai sunt și câteva familii care au nevoie de servicii medicale și servicii socio-medicale, de aceea avem angajați și asistenți medicali comunitari care vin și oferă sprijin gratuit în majoritatea domeniilor de sănătate, lucru elementar, dar care a lipsit până acum, și îi ducem și la analize medicale gratuite în diferite părți fiindcă și starea lor de sănătate le afectează mult stilul și modul de viață”, a menționat Sófalvi Szabolcs. Edilul comunei Sângeorgiu de Mureș a precizat și perioada în care centrul comunitar ar putea fi dat în folosință: „Am dori să lansăm acest centru în luna aprilie, în cadrul Zilelor sângeorzene, dar dacă se va finaliza mai repede nu vom aștepta un moment festiv, pentru că acest proiect nu e despre grandomanie, ci despre a asigura un trai decent pentru aproximativ 900 de persoane care trăiesc în condiții precare.

Toate serviciile oferite în cadrul centrului comunitar vor fi gratuite.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târg de Crăciun la Târgu Mureș

Distribuie Târgul de Crăciun se inaugurează, la Târgu Mureș, în prezența lui Moș Crăciun, în …