O mare artistă omagiată la Luduş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 473 Vizualizări

O mare artistă omagiată la Luduş

Susana Coman Bosica s-a născut în 1 iunie 1910 la Luduş de unde şi-a început drumul lung, dar plin de satisfacţii spre arta şi spiritul elevate. A absolvit Şcoala Normală din Cluj (1929) şi Academia de Muzică şi Artă Dramatică din acelaşi oraş în 1936 devenind mezzosoprană la Opera Română de stat din Cluj între anii 1937 şi 1960.

În acelaşi timp a scris lucrări de pedagogie muzicală, muzicologie, istorie a muzicii etc. Poetă şi prozatoare, membră a unor cenacluri literare şi pictoriţă în Asociaţia Artiştilor Plastici, Susana Coman Bosica a fost distinsă cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca în anul 1993 şi cu alte titluri onorante. S-a stins din viaţă, în plină activitate creatoare la vârsta de 92 de ani lăsând posterităţii o moştenire culturală de valoare, o parte din ea fiind donată Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Luduş, acolo unde a descifrat primele taine ale abecedarului.

O restituire emoţionantă

Despre artista omagiată printr-o expoziţie retrospectivă de pictură, organizată de prof. Rodica Bucur şi de artista plastică Rodica Olteanu, prof. dr. Ionel Roman, fiu al oraşului Luduş şi nepot al artistei a afirmat, printre altele, că „Susana Coman Bosica se constituie într-o imagine emblematică a Operei Române din Cluj-Napoca, precum şi a întregii vieţi culturale a Capitalei Ardealului”.

Datorită, sau din cauza vitregiei unor vremuri trecute, activitatea culturală a personalităţii complexe Susana Coman Bosica a fost puţin cunoscută în oraşul său de baştină. După spusele prof. Rodica Bucur, nepoată a artistei, „în 20 martie 2019 comemorăm 17 ani de la dispariţia fizică a artistei căreia i-am rămas datoare cu o promisiune şi anume aceea că îi voi organiza o expoziţie de pictură la Luduş. Dânsa a dorit să cânte în faţa concetăţenilor săi la Luduş, dar în epoca sa de glorie, oraşul nu dispunea de un local corespunzător pentru desfăşurarea unui spectacol de operă”. Rodica Bucur spune că în 20 ianuarie 1983, Susana Coman Bosica a venit la cununia sa aducându-i un tablou cu temă florală şi a luat legătura cu cei de la Casa de Cultură pentru un vernisaj, dar atunci nu s-a aprobat pentru că „tematica, flori şi case de la ţară” nu corespundea din punct de vedere ideologic.

O promisiune onorată

Anii au trecut, vremurile s-au schimbat şi s-au creat condiţiile pentru organizarea unei expoziţii retrospective cu lucrări pline de culoare, pline de vibraţia unui suflet care a fost mereu aproape de „Casa bunicilor” din Cioarga, cartierul rural plin de parfum arhaic aflat pe culmea unui deal care domină oraşul. „Casa preotului”, „Poiata lui Amos”, „Casa de pe Someş” se constituie într-un album imaginar al lumii satului care a fost uniformizat de modernism. „Bisericuţa din Ardeal” şi „Biserica din Cheţani” sunt două peceţi scumpe ale sacralităţii şi cuvioşiei oamenilor simpli de la ţară. „Sulfina” şi „Mâţişori” completează în mod fericit doza de sensibilitate pe care privitorii de frumos au fost binecuvântaţi de artistă. „Au plecat moţii prin ţară”, „Odă Unirii” şi „Toamnă citadină” reprezintă alte faţete ale unui talent evident.

Despre viaţa şi activitatea artistei au vorbit prof. Mircea Gheborean, artista plastică Rodica Olteanu, Rodica Bucur, Rareş Bucur, fotograf profesionist şi un oaspete de onoare, Mihai Prepeliţă, pictor scenograf, traducător, autor de monografii, poet, prozator, dramaturg, om de cultură din Republica Moldova care a afirmat că „am admirat modalitatea de exprimare a unei artiste de operă în afara scenei, cu un  rezultat admirabil, felicitări organizatorilor care păstrează într-un patrimoniu cultural personalităţile locale”.

Expoziţia este deschisă zilnic, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE