Home / Invatamant / Aproape totul despre Bacalaureat 2019

Aproape totul despre Bacalaureat 2019

Distribuie

Începând cu data de 11 martie, în unitățile școlare preuniversitare mureșene vor începe primele etape de examene naționale. În perioada 11-22 martie vor avea loc simulările la Evaluarea națională, urmând ca în perioada 18-29 martie să aibă loc simulările la examenul de Bacalaureat.

Prof. Ioan Macarie, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș a oferit mai multe informații referitoare la programul simulărilor.
„În ceea ce privește simularea la examenul de Evaluare națională, în clasa a VII-a s-au înscris 5.115 elevi, în clasa a VIII-a s-au înscris 4.918 elevi, însumând un total de 10.033 de elevi. Aceștia vor susține simularea la examenul de Evaluare națională în 118 unități școlare considerate centre de examene, cu aceleași rigori ca și când ar fi un examen național cunoscut până acum de toți elevii”, a declarat prof. Ioan Macarie.

În ceea ce privește calendarul la Evaluarea națională, în 11 martie va avea loc examenul la Limba și literatura română, în 12 martie va urma examenul la Matematică, iar în 22 va avea loc afișarea rezultatelor. Notele nu se vor trece în catalog, decât la solicitarea expresă a părinților și copiilor, dar ele vor constitui un element de analiză foarte serioasă la nivelul catedrelor și al ședințelor cu părinții.

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, în clasa a 11-a s-au înscris 3.439 de elevi, în clasa a 12-a s-au înscris 3.284 elevi, urmând ca un total de 6.723 de elevi să susțină simularea la examenul de Bacalaureat, în 33 de licee.

Prima probă va avea loc în 18 martie, la Limba și literatura română, în 19 martie va urma simularea la limba maternă, în 20 martie va avea loc proba obligatorie a profilului, în 21 martie va avea loc susținerea probei la alegere, în funcție de profil, și în 29 va avea loc afișarea rezultatelor.

Prof. Ioan Macarie, inspector şcolar general al judeţului Mureş

Mesaj de încurajare

Prof. Ioan Macarie a transmis un mesaj de încurajare și de responsabilizare tuturor celor care vor susține simulările examenelor de Evaluare națională și Bacalaueat.
„Le transmit copiilor un mesaj de încredere totală că școala este alături de ei. Bineînțeles că mesajul meu se referă și la un îndemn cald de a susține aceste probe într-un mod foarte serios, conștient și responsabil. Pentru cei de clasa a VII-a și a XI-a va fi un examen de simulare care va scoate în evidență familiarizarea elevilor cu sistemul de evaluare, iar pentru cei de clasa a VIII-a, respectiv a XII-a, va trebui să fie un semnal clar de alarmă privind pregătirea lor care trebuie să fie constantă pentru a obține rezultate bune. Eu le doresc tuturor succes, indiferent că este simulare sau că este examen de maturitate sau de Evaluare națională“, a transmis inspectorul şcolar general.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2019

Sesiunea iunie – iulie

În perioada 27 – 31 mai va avea loc înscrierea candidaților la prima sesiune de examen, urmând ca în 31 mai să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a.
În perioada 3 – 4 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (Proba A).
În perioada 5 – 6 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (Proba B).
În datele de 7, 10 și 11 iunie va avea loc evaluarea competențelor digitale – proba D (Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care, în data de 10 iunie 2019, sărbătoresc Rusaliile, pot fi programați pentru susținerea probei D în datele de 7 și 11 iunie 2019).
În perioada 12 – 13 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (Proba C).
În data de 1 iulie va avea loc proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a).
În data de 2 iulie va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b).
În data de 3 iulie va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului (proba E.c).
În data de 4 iulie va avea loc proba la alegere, varianta scrisă, a profilului și specializării (proba E.d).
În data de 8 iulie se vor afișa rezultatele (până la ora 12.00) și se vor depune contestațiile (între orele 12.00 – 16.00).
În perioada 9 – 12 iulie se vor rezolva contestațiile.
În data de 13 iulie se vor afișa rezultatele finale.

Sesiunea august – septembrie

În intervalul 15 – 19 iulie va avea loc înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen.
În data de 26 iulie va avea loc înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe.
În data de 21 august va avea loc proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a).
În data de 22 august va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b).
În data de 23 august va avea loc proba obligatorie, varianta scrisă, a profilului (proba E.c).
În data de 26 august va avea loc proba la alegere, varianta scrisă, a profilului și specializării (proba E.d).
În datele de 27 și 28 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
În data de 29 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B).
În datele de 30 august și 2 septembrie va avea loc evaluarea competențelor digitale (proba D).
În perioada 2 – 3 septembrie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).
În data de 3 septembrie se vor afișa rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (între orele 12.00 – 16.00).
În perioada 3 – 6 septembrie se vor rezolva contestațiile.
În data de 7 septembrie se vor afișa rezultatele finale.

Soluționarea contestațiilor

În articolul 11, alineatul 1, se face menționarea: În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În alineatul 2 se precizează că în cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel: preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării; după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori; preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

Conform alineatului 3, în cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alineatelor 1 şi 2. În situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluţionare a contestaţiei, este calculată cu respectarea prevederilor alineatelor 1 şi 2.

Măsuri drastice anti-fraudă

Conform alineatulului 3 din articolul 13, li se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. În alineatul 4 al aceluiași articol se face următoarea precizare: se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor menţionate la alineatele 3 și 4 va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen“, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se menționează în alineatul 7 al articolului 13. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.