Home / Stiri nationale / World Wide Web împlinește astăzi 30 de ani

World Wide Web împlinește astăzi 30 de ani

Google sărbătorește astăzi, 12 martie, 30 de ani de World Wide Web (www).

În 1989, omul de știință  britanic Tim Berners-Lee a lansat lucrarea „Information Management: A Proposal” – „Managementul informației: O propunere”, care a marcat crearea World Wide Web, acel www. pe care astăzi îl cunoaștem cu toții când folosim un device conectat la internet și care reprezintă totalitatea site-urilor/documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet.

Conform wikipedia, primul server web a fost realizat aproape cu un an înainte, la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN), la Geneva, în Elveția, și s-a numit la început nxoc01.cern.ch, iar mai apoi info.cern.ch . Prima pagină web a conținut chiar prezentarea proiectului și a fost accesibilă la: http://nxoc01.cern.ch/hypertext/www/TheProject.html.

În 1990, prin proiectul lui Tim Berners-Lee și contribuția câtorva colegi și studenți, a fost creat primul navigator și editor de legături (cu o primă versiune a limbajului HTML) și primul program de server Web. La acea dată comunicația prin Internet, prin serviciile de atunci, adică e-mail, ftp și telnet, mergea bine și era destul de serios folosită de comunitatea academică. În a1991 s-a făcut prima demonstrație publică. Tot 1991 este anul în care National Science Foundation renunță la interdicția de folosire a Internetului în scopuri comerciale, creând premisele boomului economic produs de comerțul electronic.

Meritele lui Tim Berners-Lee au fost recunoscute în 25 aprilie 2002 când i s-a decernat la Tokyo Japan Prize pentru punerea bazelor World Wide Web.

Citeste si:  Informații importante privind schimbările climatice din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Școala de șoferi gratis pentru o anumită categorie de tineri

Programul, ,,Permis pentru viitor” ajuns la cea de-a șaptea ediție, organizat de Fundația Pentru Comunitate …