Kolcsár Gyula: „Așteptăm cu nerăbdare bugetul anului 2019” Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 432 Vizualizări

Kolcsár Gyula: „Așteptăm cu nerăbdare bugetul anului 2019”

Aflat la cel de-al treilea mandat, primarul comunei Gornești, Kolcsár Gyula, speră la un an 2019 cât mai favorabil investițiilor. Despre proiectele realizate , dar mai ales despre investițiile viitoare în interviul care urmeză:

 Reporter: Care erau prioritățile la nivel de comună în 2008,  când ați devenit primar ?

Kolcsár Gyula: Prioritățile cele mai mari erau ca peste tot, infrastructura, atât cea subterană cât și cea de suprafață. Aici trebuie să lămuresc un aspect, prioritățile la nivel național sunt trasate de către Uniunea Europeană, în schimb, măsurile de finanțare nu întotdeauna coincid cu nevoia din teritoriu.  Au fost nedumeriri din partea populației, de ce nu ai făcut un lucru, în schimb ai făcut un teren de sport, deoarece în acea vreme nu erau posibilități de finanțare doar pentru terenurile de sport. Primul meu proiect depus în anul 2008, în 4 august, la o lună și jumătate după ce am ajuns primar, a fost pentru un teren de sport cu gazon natural de tip 1, cum era el denumit, care a constat în decopertarea totală a terenului existent la Gornești, cu drenaj, cu tribune. În ce mă privește, cred că această investiție a fost una de bun augur. Spun acest lucru deoarece în ziua de azi sedentarismul este unul aproape maxim. Din punctul meu de vedere, prevenirea unui lucru este mult mai importantă decât combaterea lui, și aici mă refer la aspectul sănătății. De multe ori suntem luați în șuturi de către organele de verificare, pe motiv că finanțăm și facem dezvoltări în acest sens, în ce privește sportul. Eu zic că nu ar strica o lege la nivel național, ca din bugetul local al fiecărei unități administrative să se prevadă, cum se face și la nivel național buget pe sănătate, pe învățământ, să fie și la nivel local buget pentru sport. Dacă ar depinde de mine, aș obliga fiecare UAT , în cuantum de 5 sau 10 % din buget să investească în sport. Eu personal,  cred că integritatea și sănătatea  mentală și fizică a unui copil este extrem de importantă.Este important și să înveți bine, dar în același timp  este important și acest aspect. Să nu uităm faptul că pe vremuri, toate sporturile erau mult mai practicate, am avut și performanțe, tocmai din această cauză, că nu exista această lume virtuală în care sunt răpiți copiii în ziua de azi.

Reporter: Ce a urmat ?

Kolcsár Gyula: După acest prim proiect depus, a urmat foarte rapid și depunerea și câștigarea proiectului pe canalizarea apelor menajere din satele Periș și Gornești. Acest proiect a pornit pe vechea OG 7, apoi OG 28. Acolo erau ceva bâlbâieli în ce privește finanțarea , fapt pentru care s-a tras de timp.  Am convingerea că în acest vom finaliza investiția și vom da drumul la această canalizare. Momentan se lucrează la remedieri.  Mai sunt de executat anumite lucruri, undeva la 5-6 % din toată investiția. Sperăm să putem în cursul acestui an să dăm în funcțiune canalizarea

Reporter: Care este situația sistemului de alimentare cu apă la nivel de comună ?

Kolcsár Gyula: Când am venit ca și primar, am avut o rețea de apă cu cișmele stradale , doar pe o parte, care venea printr-o alimentare de la Reghin, cu cădere liberă, cu un bazin propriu .Era numai pe drumul principal, pe o parte.  Am predat-o operatorului regional Aquaserv, iar în acest moment avem undeva la 800 de racorduri în cele două sate. În celelalte sate, la Iara de Mureș,  pe fonduri guvernamentale, de la Asociația Fondului de Mediu a fost un proiect câștigat în 2012. Lucrarea a fost recepționată în septembrie anul trecut.  Acolo avem apă și canalizare. Deocamdată nu este preluată această unvestiție de către operatorul regional  datorită faptului că un an de zile teabuie să funcționeze sub tutela noastră, până ce este în garanție după care sperăm să fie preluată de către Aquaserv. La Pădureni, am câștigat un proiect, am și semnat semnat contractul în valoare de 1,5 milioane de euro. Momentan proiectul este în faza de licitație. După cum se știe, birocrația este una imensă, fapt pentru care am decis să scurtăm acest demers, am licitat proiectarea împreună cu execuția.Momentan suntem în faza de depunere a ofertelor pe SICAP. Dacă în acest an putem să rezolvăm problema cu evaluările, să fie gata proiectarea, sperăm ca anul viitor să putem da curs execuției, în ce privește apa și canalizarea la Pădureni.

Tot legat de alimentarea cu apă, până în  2012 erau permise stațiile de epurare proprii, cum avem la Iara de Mureș.De câțiva ani, de când există Msterplanul județului, nu se mai permit aceste stații proprii de epurare a apelor uzate. Eu cred că pe undeva este un lucru destul de bun  pentru că , în momentul în care ai mai multe stații de epurare, asta înseamnă mai multe puncte vulnerabile unde pot exista infestări ale apei și  mediului înconjurător.

Reporter: Dar în ce privește asfaltările ?

Kolcsár Gyula: Aici, din păcate, a fost depus la AFIR un proiect de asfaltare  a drumului către Iara de Mureș DC 16. A fost declarat eligibil, dar din lipsa punctajului, deocamdată nu este finanțabil, ceea ce înseamnă că suntem pe lista de așteptare.Prin PNDL II, am câștigat un proiect de asfaltare a rețelelor stradale din Periș și Gornești, lucrare care sper să să fie executată în acest an. Avem deja firma care va executa lucrarea .Nu am avut contestații, iar după întocmirea bugetului vom putea da drumul la această lucrare.După cum se știe, avem asfalt în localitățile Petrilaca și Teleac, avem asfalt făcut încă dinainte de 2008 în satele Mura Mare, Mura Mică și Ilioara, o parte în Pădureni, Avem proiectul depus și câștigat pentru asfaltarea rețelelor stradale din Periș și Gornești. Efectiv ar mai rămâne de asfaltat DC 16, de la Periș, prin Iara, până în Ilioara, și DC 17, legătura dintre Pădureni , prin Gorenști, cu Ilioara.

Reporter: Cum se prezintă unitățile de învățământ existente în comuna Gornești ?

Kolcsár Gyula:  La Gornești avem școala generală pusă la punct încă de prin 2007, iar în ce privește grădinița, lucrările sunt pe terminate, grației unui proiect de reabilitare și modernizare cu finanțare europeană.

La Periș, avem o școală destul de modernă, la care vom avea o extindere pentru anumite activități școlare. La Pădureni  funcționeză o școală cu clasele V-VIII plus o grădiniță,  unde sunt aduși copiii din Iara și Ilioara, o școală pusă la punct, cu încălzire centrală, geamuri termopan, acoperiș schimbat.

Reporter: Mulți se plâng de lipsa fodurilor destinate dezvoltării…

Kolcsár Gyula: La școli, ultimul proiect depus a fost prin Programul Operațional Regional, unde din păcate, suntem pe lista de așteptare, eligibili dar nefinanțabili deocamdată. Este o problemă destul de spinoasă, și aici am încercat să îmi impun un punct de vedere. În ce privește banii europeni, la nivel național, dacă din 2014, și suntem apropape de 2020 când se încheie acest ciclu financiar 2014-2020, suntem undeva cu puțin sub 30 % în ce privește absorția acestor fonduri. Știu faptul că nu suntem un caz unicat, sunt UAT-uri la nivel național  cu SF-uri făcute, studii de fezabilitate conforme, SF-uri câștigate, dar care care stau din lipsa finanțării, ori pe alte axe de finanțare, stau o grămadă de bani. Știu cum stau anumite lucruri, sunt și conducătorului Grupului de Acțiune Loclă din care facem parte, Asociația LEADER Parteneriat Mureșean. Aceste chestii se pot negocia la nivel european, ar trebui făcut ceva în acest sens deorece , momentan, se dă voie să se mute sume doar între capitole, nu și între axele de finanțare. Sunt anumite axe unde nu s-au consumat bani , bani care ar putea fi regrupați , în locuri unde se pot accesa foarte rapid, să putem astfel crește acest grad de absorție.

Reporter: Ajungem la căminele culturale. Ce investiții s-au făcut în această privință ?

Kolcsár Gyula: Căminul cultural din Pădureni a fost renovat cu ajutorul fondurilor europene. Cel din Periș este unul destul de modern, dar care va intra într-un proces de reprație capitală și modernizare pe fonduri europene. La fel și cel din Petrilaca. Căminul din Teleac este pus la punct cu ajutorul fondurilor proprii, la fel și în ce privește căminul din Iara. În rest, unde ar mai fi de lucrat, este la Ilioara. Și acesta este un cămin modernizat de către noi prin 2009-2010, unde vom avea o intervenție asupra acoperișului.

Reporter: Sperați să decurgă  investițiile din acest an în timp optim ?

Kolcsár Gyula: Ca să spunem lucrurilor pe nume, șansele ca aceste proiecte să fie duse la bun sfârșit, scad pe zi ce trece. Dacă prevezi niște lucrări care se pot termina într-un an de zile, și în momentul în care îți vine bugetul la jumatea anului,  presiune pe firmele executante va fi foarte mare încât nu știu dacă vor avea timp fizic să termine. Această presiune a timpului  va fi și pe noi. Așteptăm cu foarte mare nerăbdare bugetul pe 2019, Funcționăm pe execuția bugetară din 2018, dar la un buget de avarie, dacă pot să mă exprim astfel. În primul rând, ce trebuie realizat, și asta foarte rapid, este executarea proiectului pentru branșamentele casnice la canalizare, pentru că ne presează din spate asfaltul. Proiectul inițial pe care l-am câștigat în 2009, era doar pe conducta principală, fără branșamente. Ori, nu vrem să facem un lucru cum s-a făcut prin alte părți, să asfaltăm și după două luni de zile să fim nevoiți să tăiem asfaltul. Începe vremea bună, și trebuie să scoatem branșamentele casnice de sub asfalt. Nu mai vorbim de faptul că este extraordinar de puțin timp ca acest pământ să se așeze, și există riscul ca la un moment dat , după câțiva ani să se prăbușească asfaltul la aceste intervenții. Suntem contracronometru, zi de zi ticăie ceasul, și stăm ca pe ace ca să putem lucra. Nu putem spune că cum nu lucrăm, o facem la rece, ridicări topo, proiecte, ne facem ordine în planuri și așteptăm cu nerăbdare bugetul anului 2019.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE