Home / Slider / Zero Terestru, o inițiativă ecologică a elevilor din Târgu-Mureș

Zero Terestru, o inițiativă ecologică a elevilor din Târgu-Mureș

Distribuie

Proiectul Zero Terestru a luat naștere din dorința unor tineri de a educa semenii lor târgumureșeni să recicleze. Ideea s-a materializat acum câțiva ani sub forma unui eveniment de ecologizare și a primit numele de Recycling Squad, evoluând acum într-o mișcare de sine stătătoare, ZT.

O mână de tineri ambițioși pentru natură

Recycling Squad a văzut lumina zilei datorită unei mâini de tineri entuziaști. Casina Țârlea, o voluntară pasionată care studiază Digital Media la FSPAC, Raul Mărginean, membru fondator al Asociaței #facem și project manager la Zacusca de Artă, Daniel Micliuc, fondatorul proiectului Verde’n față, elev al Colegiului Național „Alexandru Papiu-Ilarian”, Paul Frigură, elev al Colegiului Național „Unirea” și membru Interact Renașterea Târgu-Mureș, Julia Maior, studentă FSPAC și Diana Furnea, studentă la arhitectură în Paris, ambele voluntare pasionate la Awake Festival, ei toți au făcut parte din echipa inițială a proiectului.

,,Recycling Squad a fost ca un roller coaster pentru mine și cu siguranță a rămas un proiect de suflet. Totul a început în vara anului 2016 când împreună cu o gașca de tineri entuziaști ne gândeam cum am putea soluționa problema deșeurilor din orașul nostru care nu sunt colectate selectiv. Acest proiect a fost o rampă de lansare pentru mine deoarece am testat poziția de Project Manager și am aflat cât de mult te poate ajuta implicarea în comunitate să te dezvolți pe plan personal. Ce mă bucură cel mai mult e faptul că Recycling Squad a devenit o sursă de inspirație pentru proiectele ecologiste din Târgu-Mureș și că ei duc mai departe inițiativa noastră”, a transmis Paul Frigură.

Proiectul s-a bucurat de succes două ediții la rând până când o nouă echipă a reinventat ideea de eveniment de ecologizare.

Reciclying Squad în 2016

O nouă echipă, un nou proiect

După ce noua echipă a studiat problemele comunității locale și recenta creștere a deșeurilor, în special a celor din plastic, a realizat că ar avea un impact mai mare dacă ar aborda un subiect mai de amploare, cum ar fi problema deșeurilor din cauza excesului.

Idealul lor este de a reduce deșeurile produse de comunitatea orașului Târgu-Mureș, prin intermediul unor campanii publicitare, cu sprijinul unor organizații și a unor personalități marcante ale comunității.

Inițiatorii proiectului Zero Terestru sunt Radu Ciurca, cel pe care l-am cunoscut deja prin proiectul The Sticker Laptop și David Galdea. Inițiativa va aduce un strop de inovație pentru o schimbare pozitivă și țintește prioritar publicul tânăr, receptiv, curios, pe care îl îndeamnă să facă o schimbare, având drept scop final impactarea societății în care trăim.

Radu Ciurca

„În comunitatea târgumureșeană nu se desfășoară prea multe mișcări când vine vorba de ecologie. Cu Zero Terestru vrem să promovăm ecologia și să #facem oamenii cât mai environmentally aware despre obiceiurile noastre care rănesc planeta, dar în primul rând comunitatea. El a început ca un proiect prin care doream să reducem cantitatea de gunoi care nu-și are rostul. Plasticul de unică folosință de exemplu”, a spus Radu Ciurca.

Ei acum sunt în căutare de companii cu care să se alieze pentru un viitor mai bun și mai curat, pentru a promova campania în rândul întregii comunități târgumureșene.

David Galdea

Asociația #facem este o organizație non-guvernamentală, caracterizată de valori precum originalitate, inclusivism și, nu în ultimul rând, prietenie. Scopul său este de a crea o comunitate de tineri proactivi și ambițioși în organizarea proiectelor de natură socială, culturală și de educație non-formală. Voluntarii care activează în cadrul organizației se dezvoltă atât pe plan personal, cât și profesional, în timp ce contribuie în comunitatea orașului Târgu-Mureș.

Elena Polearuș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.