Home / Sanatate / Ce greșeli sunt de evitat pentru a crește un copil sănătos?

Ce greșeli sunt de evitat pentru a crește un copil sănătos?

Distribuie

Fără să-și dea seama, părinții comit greșeli ce-i pot determina pe copii să adopte comportamente nepotrivite. Faptul că trăim într-o societate modernă, în care produsele procesate, în special dulciurile, sunt mai la îndemână pentru a fi consumate de către copii, acestea pot determina  afecțiuni în perioada copilăriei cu repercusiuni asupra sănătății adultului. Despre greșelile pe care le fac părinții privind alimentația copiilor și care sunt sfaturile pentru ca un copil să crească sănătos, a oferit mai multe detalii prof. dr. Oana Mărginean, șefa Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Doamna doctor, să vorbim despre sănătatea copiilor. Cum evoluează starea de sănătate a copiilor, începând cu nașterea până la majorat?

Prof. dr. Oana Mărginean: Starea de sănătate a copiilor depinde foarte mult de asigurarea unei profilaxii adecvate a infecțiilor (vaccinări, vitaminizări corecte), respectiv a unei nutriții adecvate. Copiii mănâncă fast food-uri, nu respectă orarul meselor, nu respectă igiena alimentației, nu fac sport, și stau non-stop la televizor sau la computer. În plus ar trebuie ca toți copiii să fie încadrați la nivel național într-un program de screening pentru mai multe afecțiuni, ideal fiind să se diagnosticheze anumite afecțiuni cât mai repede posibil.

Rep.: Ce fel de screening-uri ar fi necesare?

O.M.: În prezent, există program naţional de screening doar pentru fenilcetonurie si hipotiroidism. Sunt multe alte boli precum fibroza chistică, galactozemia, aminoacidopatii, boli cu determinism genetic pentru care s-ar impune screening neonatal. În ultima vreme părinții sunt dispuși să acorde mai multă atenție copilului și de multe ori sunt situații în care părinții vin la primele simptome ale anumitor boli, lucru extrem de important pentru un diagnostic precoce al acestor boli.

Rep.: Ce afecțiuni prezintă cel mai des copiii?

O.M.: În sezonul rece sunt mai frecvente afecțiunile respiratorii (angine, faringite, laringite, pneumonii, etc), iar vara, afecțiunile digestive (diareile estivale, toxinfecțiile alimentare, etc). Cauza acestora sunt infecțiile virale, bacteriene, sau efectul combinat al acestora cu factorii de mediu. Alte afecțiuni precum obezitatea sau malnutriția, care nu ţin cont de sezon, pot fi determinate de greșeli alimentare.

Rep.: Ce înseamnă echilibru alimentar într-o societate în care hipermarketurile abundă de produse procesate pe care părinții nu le refuză copiilor?

O.M.: Copiii ar trebui să mănânce multe legume, fructe, să nu consume produse hiperprocesate, hipercalorice, fast food-uri. Mâncarea gătită în casă este mai sănătoasă decât mâncarea hiperprocesată.

Rep.: Acestea sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac mămicile?

O.M.: Alte greșeli ar fi: consumul de dulciuri, sucuri acidulate, alimente condimentate, etc. Ar fi de preferat să se consume suc natural, apă plată, alimente necondimentate. Ne iubim copiii, dar să-i iubim sănătos din toate punctele de vedere și să le administrăm alimente și produse sănătoase. Sunt țări în Europa care au „ziua de dulce”, și doar în acele zile părinții le dau copiilor anumite dulciuri și și acelea cu porția, nu excesiv.

Rep.: Ce favorizează mai exact consumul de sucuri acidulate, dulciuri consumate în exces?

O.M.: Aceste produse favorizează apariția obezității, a gastritei, a afecțiunilor digestive, respectiv a complicațiilor determinate de acestea. Există tot mai mulți copii cu obezitate și supraponderabilitate, România fiind pe locul 3 în Europa. Consumul de dulciuri, sucuri pot conduce și la hiperaciditate, reflux gastro-esofagian, vărsături, sau alte tulburări digestive. Toate acestea ar putea fi prevenite dacă părinții sunt conștientizați, educaţi şi instruiți corect. Astfel, ar fi recomandat să ofere copiilor fructe în locul dulciurilor.

Rep.: Aceste afecțiuni ce apar în copilărie ca urmare a consumului de produse procesate, pot avea reprecusiuni pe viitor, în viața adultă?

O.M.: Da, pot apărea pe viitor, în perioada de adult, complicații ale afecțiunilor din copilărie și anume obezitate, diabet, hipertensiune arterială, etc.

A consemnat Arina TOTH

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Marius Dumitrescu. ”Cumpărând din Farmacia Socială, ajutaţi la creşterea fondului destinat cazurilor sociale”

Distribuie Una dintre cele mai frecvente imagini ale societății contemporane, este aceea în care un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.