Protestul grefierilor, amânat Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 217 Vizualizări

Protestul grefierilor, amânat

Acțiunea trebuia să aibă loc vineri, 14 martie, însă Primăria București a interzis manifestarea, motivând acțiunile programate în capitală în perioada 12-19 martie, în contextul președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Ca atare, protestul, la care s-au anunțat peste 1.500 de grefieri din toată țara, a fost mutat pentru data de 22 martie între orele 11.00 și 13.00, în Piața Victoriei.

Reprezentanta Curţii de Apel Târgu-Mureş a sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, grefierul Anca-Emilia Cordoş, a declarat că în cele din urmă, Primăria București a fost de acord ca acțiunea să aibă loc.

”Organizatorul avea obligația de a declara mitingul, care a fost declarat în 6 martie, Primăria avea obligația să comunice în scris refuzul, în termen 48 de ore de la depunerea cererii, adică crel mai târziu în 8 martie, dar nu a fost comunitat niciun refuz. Liderii noștri au fost în audiență să prezinte solicitarea în data de 12 martie, la Comisia de avizare, unde li s-a comunicat faptul că nu se avizează nicio formă de protest începând din data de 12 până pe 19 martie, niciunde în București. Ca atare, s-a primit aviz și este totul organizat pentru data de 22 martie orele 11.00 – 13.00, în Piața Victoriei”, a anunțat Anca-Emilia Cordoş.

Doleanţele grefierilor

Amintim că începând din data de 11 martie, grefierii, personalul auxiliar și conex de la instanțele din toată țara, au purtat banderola albe la serviciu, cerând îmbunătățirea condițiilor de muncă. Este vorba de adoptarea unui nou statut al profesiei și înființarea unei direcții de specialitate în Ministerul Justiției, care să reprezinte și să gestioneze, salarial și profesional, cariera grefierilor. Se mai cere suplimentarea, la nivel național, cu peste 1.000 de posturi a schemelor de personal din instanțe și parchete, precum și dotarea lor corespunzătoare din punct de vedere al siguranței și sănătății în muncă. Grefierii din instanţe şi parchete mai spun că nu vor mai efectua ore suplimentare de luni, 18 martie, în condițiile în care acestea nu le sunt plătite. Apoi, dacă în anul 2000 salariul unui grefier reprezenta 70- 80% din salariul unui magistrat, în anul 2018 a ajuns să fie de doar 25-30%.

V. OANCEA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE