Sărbătoarea maghiarilor la Luduş Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 350 Vizualizări

Sărbătoarea maghiarilor la Luduş

Ziua de 15 martie are o semnificaţie deosebită în viaţa comunităţii cetăţenilor de etnie maghiară din oraşul Luduş. În acest an, organizaţia locală a UDMR a realizat sărbătorirea acestei zile prin două manifestări omagiale.

„Pentru această zi deosebită ne aducem şi noi un omagiu pentru că în 1848 a izbucnit revoluţia maghiară, un semnal pentru eliberarea tuturor popoarelor. Ziua de 15 martie are o importanţă deosebită pentru toţi cetăţenii de etnie maghiară, indiferent de locul în care trăiesc”, a declarat Kis Istvan, viceprimarul oraşului Luduş şi preşedintele filialei locale a UDMR.

Două manifestări

Primul eveniment aniversar s-a desfăşurat de la ora 17.30 printr-un moment emoţionant la bustul poetului Petofi Sandor (1823-1849), revoluţionar de seamă. Reprezentanţi ai Consulatului Ungariei, organiziţiilor locale şi zonale ale UDMR, bisericilor reformate din Luduş şi Roşiori şi Asociaţiei culturale Hajdina au depus jerbe de flori, s-a păstrat un moment de reculegere, iar eleva din clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1, Kali Sara îndrumată de prof. Szekely Karoly a recitat un poem scris de Petofi Sandor. La ambele evenimente au fost prezenţi Korosy Victor David de la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc, preşedintele zonal al UDMR, Kocsis Csaba, viceprimarul oraşului Luduş şi preşedintele filialei UDMR, Kis Istvan, consilierii locali Enyedi Mihai şi Szekely Zoltan Levente, preoţii reformaţi Kzirmai Csaba Levente şi Kali  Szabolcs Barna, elevi şi cetăţeni ai oraşului.

Spectacol la casa de cultură

După acest moment, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” a avut loc un spectacol cultural dedicat zilei de 15 martie. Pentru a marca evenimentul, Kis Istvan, consulul Korosy Victor David şi Kocsis Csaba au rostit scurte alocuţiuni cu referire la semnificaţiile istorice ale revoluţiei maghiare de la 1848.

În continuarea programului a evoluat corul bisericii reformate din Luduş dirijat de prof. Czirmai Izabela Maria, un moment interpretat de elevii de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduş pregătiţi de prof. Kali Tunde şi elevii clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Luduş îndrumaţi de învăţătoarea Ambrus Melinda. Întregul spectacol prezentat de prof. Kovats Zsuzsanna a fost dominat, după cum suntem deja obişnuiţi, de cele patru grupe de vârstă ale ansamblului folcloric Hajdina din Luduş aflat sub conducerea îndrumătorului cultural Toth Sandor.

„În revoluţia de la 1848-1849 maghiarii au dorit s-şi găsească libertatea naţională pentru care au luptat. Având în vedere că austriecii au apelat la armata ţaristă, revoluţia a fost înăbuşită. La Luduş avem o tradiţie începută din 1990 când am sărbătorit ziua maghiarilor la Casa de cultură a oraşului, apoi după inaugurarea monumentului închinat poetului naţional Petofi Sandor, am început să sărbătorim în scuarul din oraşul vechi. Mulţumesc tuturor participanţilor pentru solemnitatea normală a adunării de azi”, a afirmat, la încheierea manifestărilor, Kocsis Csaba, preşedintele zonal al UDMR.

Organizarea celor două manifestări a fost perfectă pentru că oamenii de ordine nu s-au confruntat cu nicio situaţie ieşită din normalitate.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE