Share

Home / Business / Ungaria, pregătită să cumpere gaz din Marea Neagră

Ungaria, pregătită să cumpere gaz din Marea Neagră

Prezent joi, 14 martie, la Târgu-Mureș, ministrul de externe ungar Szijjarto Peter a precizat că nu e treaba Ungariei cum își reglementează România domeniul energetic.

Acesta a spus că așteaptă de la partenerii austrieci OMV și cei amercaini Exxon să înceapă investițiile, în condițiile în care Ungaria şi-a făcut partea, construind conectorii necesari pentru a aduce gaze.

”Noi înțelegem că problema energiei este una strategică și de siguranță națională, niciodată nu am dorit și nici nu dorim să comentăm reglementările dumneavoastră interne. Tot așa, interesul nostru ar fi ca acel consorțiu austriaco-american să ia această decizie de investiție. Nu putem adopta legi în locul Parlamentului românesc, și nu putem face investiții nici în locul Exxon și nici în al OMV-ului. Un singur lucru putem face, să încheiam contractele pe care le-am făcut. Firmele maghiare au încheiat contractele comerciale cu Exxon și cu OMV – dinspre partea maghiară conducta este gata, noi am făcut tot ce depinde de noi. De aici încolo, nu depinde doar de noi, și de ceilalți trei parteneri, de americani, austricei și de români, ca să putem cumpăra gaz de aici”, a conchis Szijjarto Peter.

Contextul declaraţiei

Reacția sa este în contextul reluării presiunilor Budapestei asupra României cu privire la gazul din Marea Neagră, oficialul maghiar reiterând problem ape care a provicat-o amânarea deciziei OMV de a investi în proiectul offshore de extracţie de gaze naturale Neptun Deep. Szijjarto a subliniat că Ungaria, pe care Statele Unite pun presiune pentru a reduce nivelul de gaze importate din Rusia, a construit deja conectorii necesari pentru a aduce gaze din România şi Croaţia. Luna trecută Szijjarto spunea că aliaţii din UE şi din NATO nu şi-au respectat promisiunile, și a făcut apel la cele două entități, să exercite presiuni pentru ca ţara noastră să înceapă extracţia de gaze naturale din Marea Neagră începând din 2022. Ministrul de Externe al Ungariei a participat la Târgu-Mureş, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la comemorarea Revoluţiei Paşoptiste.

V. OANCEA

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Material lemnos confiscat de poliţiştii de la Combaterea Delictelor Silvice

Poliţişti ai Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor  Silvice, împreună cu …

Share
Share