Home / Slider / Bijuteriile din Fimo, pe înțelesul tuturor

Bijuteriile din Fimo, pe înțelesul tuturor

Distribuie

Proiectul ”Handmade in Reghin – De la Hobby la Antreprenoriat” și-a consumat sâmbătă, 16 martie, cel de-al patrulea workshop, tema aleasă fiind modelarea  bijuteriilor din Fimo. În cadrul atelierului, găzduit de Muzeul Etnografic „Anton Badea”, participanții au avut ocazia să creeze propriile bijuterii, sub îndrumrea lui Florin Frandeș, artizan reghinean pasionat de realizarea bijuteriilor din Fimo.

Florin Frandeș, înclinație spre frumos

Fimo este o pastă polimerică – o plastilină, care se modelează cu degetele sau cu ajutorul diferitelor unelte specifice sau mai puțin convenționale, și care, prin coacere își păstrează forma și culoarea (devine ca un plastic). Din fimo se pot realiza bijuterii, accesorii, decorațiuni și multe alte obiecte în funcție de imaginația fiecărei persoane.

„Florin a dorit  să ne împărtășească din pasiunea sa pentru Fimo, acesta realizând bijuterii din acest material de aproximativ 4 ani. Cu modestie, Florin se consideră doar amator, însă noi ne declarăm fascinate de bijuteriile lui colorate și vesele fapt pentru care l-am invitat  cu entuziasm să ne introducă în minunata lume a pastei Fimo. Ne bucurăm că ne-a dezvăluit din metodele și tehnicile utilizate de el”, a precizat Alexandrina Biriș, coordonatorul proiectului „Handmade in Reghin – De la Hobby la Antreprenoriat”.

Florin Frandeș și-a descoperit pasiunea pentru lucrul cu Fimo în urmă cu aproximativ 4 ani când a devenit fascinat de câteva produse realizate de altcineva. A fost un bun autodidact și a experimentat diverse metode de lucru cu Fimo, în primii 2 ani de activitate având parte de multe aventuri cu acest material versatil.
„Sunt de profesie inginer mecanic cu o pasiune pentru frumos, dacă pot să mă exprim astfel. Am şi pictat, am făcut multă vreme fotografie artistică, iar pasiunea pentru fimo a apărut ca o completare a înclinației mele spre frumos. Fimo este de fapt o răşină, un fel de argilă, material făcut de firma Staedtler. Prima dată a fost destul de greu până am reuşit să realizez cât de cât să iasă un lucru calumea pentru că nu cunoşteam temperatura de coacere. Până am reuşit să găsesc modalitatea în care se lucrează, mi-a luat ceva timp. Eu în general m-am axat pe mărţişoare, broşe, dar se pot face din fimo tot felul de elemente , inclusiv brăţări, coliere”, a precizat Florin Frandeș.

„Creativitatea nu vine de la noi, totul vine de la Dumnezeu”

În cadrul atelierului au fost abordate noțiuni introductive despre utilizarea pastei Fimo ca material în realizarea bijuteriilor, metode de lucru cu Fimo, informații referitoare la materiale și resurse utilizate precum și surse de inspirație și creație. Participanții au avut  ocazia să realizeze două bijuterii,  un pandantiv și o broşă, utilizând tehnicile învățate în cadrul atelierului.
„Este foarte important să înţelegeţi că a face mărţişoare lucrând în fimo, este în primul rând un act de creaţie . Este exact ca şi cum ai scrie o poezie,  o sculptură sau  pictură. La fel ar trebui să gândim, atunci când lucrăm în fimo un obiect de fapt facem un act creativ. Ca să fie un act creativ, sunt nişte condiţii. Dacă faci obiectul respectiv pentru bani, dacă eşti stresat sau îl faci în serie, atunci nu mai putem vorbi de un act creativ , trebuie să fi rupt de aceste aspecte condiţionate. Se spune că copiii sunt fiinţe creative. Pentru a fi creativ trebuie să îndeplineşti câteva condiţii. În primul rând, trebuie să ai starea de puritate, exact cum are un copil. A doua condiţie e să  conştientizezi că tu eşti un fel de releu. Creativitatea nu vine de la noi, totul vine de la Dumnezeu. În momentul când eşti creativ, e de fapt Dumnezeu care crează prin tine. Este foarte important să vezi chestia asta, dacă se doreşte realizarea unui obiect de suflet. Pentru a fi creativ, trebuie să ai acea stare de copil, de puritate, dar mai ales să fi foarte focalizat în ceea ce faci. În momentul în care faci mărţişoare sau broşe, vă veţi da seama dacă sunteţi creativi în momentul în care uitaţi de timp. Dacă v-aţi apucat de lucru, vedeţi că au trecut trei ceasuri şi ai uitat de toate grijile. Asta înseamnă un act creativ, vă dă şansa să trăiţi un moment special”, a spus Florin Frandeș.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.