Home / Social / 20 martie: Ziua Internațională a Vrăbiilor

20 martie: Ziua Internațională a Vrăbiilor

Distribuie

Începând din 2010, în 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Vrăbiilor. Această zi a pornit din India, cu scopul de a atrage atenția către numărul tot mai scăzut al acestor păsări.

„Cauzele sunt diverse și mai multe studii au fost inițiate pentru a afla ce se întâmplă, dar până acum nu există nici un răspuns pentru acest fapt. Un studiu realizat în Anglia a arătat că în orașe o parte din pui, pur și simplu, au murit de foame deoarece părinții nu au găsit destule insecte. Cuiburile din ce în ce mai puține, poluarea, creșterea numărului de prădători și bolile s-ar putea numără printre cauzele descreșterii populaționale”, au transmis reprezentanții Asociației Milvus.

Nu este pentru prima oară când numărul vrăbiilor este în scădere. În China lui Mao Tze Dun, vrăbiile au fost declarate ca fiind inamicii culturilor, iar întreaga populație, de la militari la copii, învățători, gospodine au primit mână liberă în decimarea acestor păsări. „Ornitologul Tso-hsin Cheng care a atras atenția că vrăbiile nu se hrănesc doar cu semințe ci și cu insecte, a primit ca pedeapsă curățarea toaletelor comune și șase luni de muncă ca păstor. În lipsa vrăbiilor, numărul dăunătorilor a crescut iar recoltele au scăzut și mai mult. Printre altele, și această acțiunea a contribuit la gravitatea foametei care s-a instaurat în China și care a pricinuit moartea a 20 – 45 de milioane de oameni”, spun cei de la Milvus.

„Este pasărea cea mai apropiată de om, specia cea mai adaptată modului de viață uman. De obicei își face cuibul în crăpăturile clădirilor, uneori și în copaci, în cuiburile de barză, dar ocupă și cuiburile lăstunului de casă. Creștetul masculului este de un gri pal. Pe gușă și piept, pata de culoare neagră este un simbol al statusului, indicând condiția individului. Femelele, mai modeste din punct de vedere al înfățișării, își aleg partenerul în funcție de acest lucru. Hrana este diversificată, de la semințe la tot felul de deșeuri. În schimb, puii sunt hrăniți exclusiv cu insecte. Cântecul este un ciripit, iar strigătul de alarmă un „ceeeeeerrrrr””, au spus cei de la Asociația Milvus.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.