100 de studenți și masteranzi ai UAT Târgu Mureș, mai aproape de angajare prin festivalul „UAT’s next? Maratonul de artă” Eveniment
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 941 Vizualizări

100 de studenți și masteranzi ai UAT Târgu Mureș, mai aproape de angajare prin festivalul „UAT’s next? Maratonul de artă”

Universitatea de Arte din Târgu Mureș a organizat o conferință de presă pentru lansarea programului festivalului multicultural „UAT’s next? Maratonul de artă” ce va avea loc la sediul UAT din Târgu Mureș, str. Köteles Sámuel nr. 6. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului „UAT’s next? Îmbunătățirea accesului pe piața muncii a absolvenților Universității de Arte din Târgu Mureș prin facilitarea activităților de învățare în mediul de muncă real național și European, ID 108071” cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020.

Festivalul se va desfășura sub semnul diversității și nescriminării, dar va avea și rolul pragmatic de a facilita angajarea viitorilor absolvenți UAT prin selecția unui juriu format din persoane de decizie ale instituțiilor culturale cu capacitate de angajare (teatre, case de cultură, televiziuni, radiouri, studiouri de film, presă culturală), atât din mediul public, cât și din cel privat.

Proiectul are un grup țintă format din 100 de studenți și masteranzi ai UAT (atât de la Facultatea în limba română, cât și de la Facultatea în limba maghiară) din ani terminali pentru care s-au facilitat stagii de practică într-un mediu de lucru real, iar prin intermediul festivalului „UAT’s next? Maratonul de artă” vor prezenta momentele artistice create în cadrul stagiilor de practică.

Juriul va desemna 15 câștigători ce vor fi participa într-un stagiu de practică externă în Ungaria sau Italia în baza unui regulament transparent și obiectiv.

Festivalul va avea acces general gratuit.

Instrumentele necesare pentru artă și viață

La conferința de presă au participat Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș, Prof. univ. dr. Balási András, prorector, Lect. univ. dr. Eugen Păsăreanu, managerul proiectului, Prof. univ. dr. Oana Leahu, decanul Facultății de Arte în limba română și Prof. univ. dr. Kós Anna, decanul Facultății de Arte în limba maghiară.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan a precizat că în miezul unui asemenea angrenaj creator se află în continuare studentul: „Ideea noastră este de a-l face cât mai profitabil pentru societate, de a-l face cât mai profitabil pentru artă, și de a-i da instrumentele necesare ca el, în momentul în care iese pe porțile Universității, să aibă toate armele cu care să lupte, în sensul cel mai bun al cuvântului, într-o lume aflată într-o permanentă schimbare.”

Prof. univ. dr. Balási András a specificat și colaborarea dintre secția română și cea maghiară: „Proiectul este „împărțit” pe facultăți și vor exista câteva momente în care acestea vor interacționa. Acest maraton de artă nu este sfârșitul acestuia, ci ne aflăm la mijloc. Este și un eveniment al porților deschise la care nu participă nu numai cei care au fost implicați în proiect și în alte activități. Sperăm că va participa și un public numeros.”

Prof. univ. dr. Kós Anna a precizat că UAT Târgu Mureș a demonstrat o rată foarte ridicată de angajare a absolvenților, care au fost absorbiți de piața muncii după finalizarea studiilor.
„Universitatea noastră pune foarte mare accent pe legătura între universitate și piața muncii. Studenții noștri, în proporție de peste 90%, în momentul în care ies pe porțile universității noastre, sunt angajați pe piața muncii în specializările absolvite. Asta se datorează nu numai faptului că studenții noștri sunt foarte bine pregătiți, ci și fiindcă noi, profesorii, ne ocupăm de acest lucru și în timpul anului luăm legătura cu posibilii angajatori și în invităm la noi, iar acest proiect este unul care ajută foarte mult în acest sens”, a declarat prof. univ. dr. Kós Anna.

Parteneriate cu instituții din țară și din străinătate

Lect. univ. dr. Eugen Păsăreanu a pecizat că „UAT’s next? Maratonul de artă” e doar unul dintre proiectele pe care Universitatea de Arte le derulează în paralel.
„În acest moment avem desfășurate în Universitatea de Arte din Târgu Mureș nu mai puțin de cinci proiecte cu finanțare europeană. Acum suntem la mijlocu proiectului UAT’s next? (…) Odată cu acest proiect, studenții s-au deplasat la instituții de practică precum Televiziunea Română (redacția română și maghiară), la Teatrul Nottara din București, unde au lucrat cu traineri de-acolo, și urmează să avem alte instituții, inclusiv din străinătate, spre exemplu ICR Roma, Academia di Romania din Roma, și la Forlì. Aceste instituții au mai fost parteneri cu noi și în alte proiecte și dorim să permanentizăm aceste legături. Cred că este o oportunitate foarte bună pentru studenți de a ieși din școală și de a fi văzuți și de a încerca să lucreze în domeniile pentru care s-au pregătit. Tocmai de aceea am pregătit un maraton în care puteți vedea producțiile acestor studenți, pe care ei le-au realizat atât în școală, cât și în interiorul instituțiilor de practică și, de asemenea, producții care au fost examene și pe care acum vi le prezentăm”, a precizat Eugen Păsăreanu.

Prof. univ. dr. Oana Leahu a subliniat importanța jurizării în cadrul festivalului: „Avem posibilitatea, și respectând cerințele proiectului, să invităm un juriu alcătuit din 35 de persoane. Este vorba de directori de teatru, de regizori, de critici de teatru, din personalități din lumea artelor spectacolului, de importanță națională (…) Am încercat să invităm în acest juriu, în afară de directorii de teatre din România, și regizori de diferite experiențe scenice, de diferite vârste, reprezentând curente deosebite în creația regizorală europeană pentru că sperăm ca măcar 50% dintre studenții noștri să ajungă să facă proiecte cu regizorii invitați sau să fie angajați la teatrele care au acum ocazia să îi vadă.”

Victor Ioan Frunză și Coca Bloos, în juriu

Dintre regizorii care vor face parte din juriu se numără nume importante, precum Victor Ioan Frunză, Bobi Pricop, Radu Nichifor, Andreea Vulpe sau Mihaela Sîrbu.

Din partea Radio România Cultural, va fi prezentă Luana Pleșa, iar reprezentant al emisiunilor de teatru radiofonic va fi Mihai Lungeanu.

Vor fi, de asemenea, prezenți directori ai teatrelor din Oradea, Miercurea Ciuc, Timișoara, Petroșani, Deva, Alba Iulia, Târgu Jiu, Turda ș.a., iar invitata de onoare va fi actrița Coca Bloos.

Festivalul multicultural „UAT’s next? Maratonul de artă” va începe luni, 25 martie, și va ține până joi, 28 martie. Programul integral și informații suplimentare pot fi obținute pe website-ul www.uat.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE