Share

Home / Sanatate / Inimă nouă pentru un bărbat de 39 de ani

Inimă nouă pentru un bărbat de 39 de ani

Un bărbat de 39 de ani din judeţul Mureş a primit miercuri, 20 martie, o inimă nouă în urma primului transplant de cord din acest an din ţară, realizat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş de o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu.
“În această seară am efectuat o intervenţie de transplant de cord; beneficiarul a fost un pacient tânăr, în vârstă de 39 de ani, din judeţul Mureş, aflat în evidenţa noastră de peste un an. El a mai fost o dată chemat pentru transplant, dar nu i s-a făcut lui. Şi chiar aşa cum spuneau şi părinţii, nu mai avea speranţe, dar ne bucurăm că a răsărit soarele şi pe strada lui. Un pacient tânăr a beneficiat de o şansă la o viaţă nouă, un lucru pentru care ne bucurăm. Din păcate, aceste intervenţii – mă refer la transplant, în general şi la transplantul cardiac în mod special – se fac într-un ritm mult prea mic pentru numărul mare de pacienţi care sunt în ţară. Cordul a fost prelevat de la Bucureşti, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost o echipă de la clinica noastră care s-a deplasat în cursul dimineţii la Bucureşti pentru a preleva cordul. Acesta a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD şi intervenţia a decurs fără probleme. A durat cam patru ore şi jumătate şi în acest moment suntem mulţumiţi de rezultat, precum şi de starea clinică a pacientului. Este, din păcate, doar primul transplant din acest an, sperăm să fie urmat de cât mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care trebuie să beneficieze de aceste intervenţii, foarte mulţi, aproximativ 30 pacienţi care au nevoie de un cord, fiindcă aceşti pacienţi nu pot să reziste foarte mult”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.
Medicul Horaţiu Suciu a mulţumit familiei care, în ciuda pierderii pe care a suferit-o, a decis să salveze mai multe vieţi donând organele tinerei de 20 ani, care şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier.
“E un lucru bun că aceste intervenţii se pot face la Târgu-Mureş, în institutul nostru care, dacă mai era nevoie, a demonstrat că are specialiştii care pot să facă aceste intervenţii extrem de delicate şi cu rezultate foarte bune. (…) Doresc să transmit felicitări colegilor care au îngrijit donatorul, am primit un cord foarte bun şi este în mare măsură şi meritul lor. Dar, în primul rând, vreau să transmit condoleanţe şi, în acelaşi timp, mulţumiri, pentru tăria de care a dat dovadă familia şi şi-a dat acordul pentru prelevare. Din păcate, au mai fost potenţiali donatori şi anul acesta, dar de multe ori refuzul donării organelor a fost principala cauză pentru care astăzi se face doar primul transplant. Familia trece prin momente foarte grele, dar pentru faptul că a donat aceste organe, a salvat patru vieţi, poate chiar mai multe – inimă, plămâni, ficat -, aceasta poate fi o uşoară consolare”, a spus dr. Suciu.
Familia bărbatului a mulţumit, la rândul ei, familiei tinerei donatoare pentru gestul făcut, arătând că i-a dat o nouă şansă la viaţă fiului lor, care are de crescut doi copii mici.
Anul trecut, la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş au fost efectuate şase transplanturi de cord, de asemenea singurele efectuate în România.

(www.agerpres.ro)

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Parastas în memoria Claudiei Pescar

Familia îndurerată, acum la un an de când ne-am luat rămas bun de la draga …

Share
Share