Șase participanți, șase victorii Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1385 Vizualizări

Șase participanți, șase victorii

Artele marțiale au fost în ultimii ani una dintre disciplinele cu cele mai valoroase rezultate în Târgu-Mureș. Mai mulți dintre practicanții acestor discipline s-au aflat dealtfel printre laureații galelor din ultimul deceniu, chiar cu mai mulți primind titlul de „Cel mai bun sportiv al județului Mureș” la galele care încheiau anul.

Mai mulți dintre foștii campioni mondiali la stilurile wu-shu sau la kickbox nu au putut renunța la pasiunea lor care le-a adus satisfaccții și au pus bazele unor cluburi. Printre aceștia se numără și Gombos Attila, fondatorul clubului Gombos Martial Arts din Târgu-Mureș.

La arte marțiale acest club are secțiile amintite, cele de wu shu și kickbox. După ce s-au depășit perioadele în care sporturile de contact, chiar și boxul clasic, ramură olimpică, erau aproape interzize sau cel puțin refuzate la noi, în special de părinți, acestea au cunoscut o puternică ascensiune în ultimele decenii, în care oamenii și-au mai „deschis mințile”. Astfel, la clubul fostului campion mondial funcționează secția de kickbox, cu peste 25 de membri, sportivi de la 8 la peste 35 de ani. Acesta este condus de către un tânăr practicant, care este totodată și antrenor. Este vorba despre Kolozsvári Tamás, sprijinit la toate capitolele de un alt fost luptător care bătea în anii precedenți la porțile curții mai selecte a practicanților de K1, Nemes Lászlo.

 

Plăcerea de a lucra cu cei mici

Tamás are doar 25 de ani și a început sportul de la vârsta de 13 ani, practicând boxul. A devenit de două ori campion național, la categoriile 60 și 65 kilograme, iar după opt ani de box a făcut pasul spre noua disciplină. La wu shu a devenit de asemenea dublu campion național, iar în urmă cu trei ani a cucerit în Bulgaria titlul balcanic. Acum s-a decis să devină antrenor, dar drumul pe care și l-a ales nu presupune renunțarea la cariera sportivă. O delegație cu șase sportivi ai clubului s-au întors recent de la o competiție importantă cu rezultate foarte bune. Toți cei șase participanți la Cupa României disputată la Deva s-au întors victorioși, trei înainte de limită, alți trei la puncte. „Mă pregătesc în continuare și ca sportiv, dar mi-am propus să pornesc și pe acest drum deoarece îmi place să lucrez cu copii și atunci când îi văd pe cei care au aptitudini și mari ambiții mă simt și mai motivat. La început nu știam cum trebuie să procedăm pentru a participa la competiții, nu aveam nici sprijin. Pe parcurs am fost îndrumați și sprijiniți material de Nemes și Gombos și se pare că rezultatele au început să apară. La Deva ne-am dus cu cei care se simțeau pregătiți pentru o competiție importantă, prima pentru unii, dar ne-am orientat și spre cei pe care-i consideram cu șanse”, ne spune tânărul antrenor.

Cei șase prezenți la Deva au fost: Adrian Călin Ercean (15 ani-categoria 60 kilograme), Vlad Stelian Mâț (17 ani-60 kg), Silviu Ionuț Țara (17 ani-65 kg), Florin Maier (15 ani-60 kg), Giani Cornel Man (18 ani-85 kg) și Traian Cristian Maier (18 ani-75 kg).

 

Învățătura, o prioritate

Deși practicanții acestor ramuri sportive sunt puși deseori într-o lumină mai puțin favorabilă, Kolozsvári Tamás a găsit cele mai bune soluții pentru a-i pregăti pe practicanți și aceștia să fie văzuți așa cum merită de cei din jur. „Știu că în urmă cu mai mulți ani majoritatea părinților se împotriveau ca copii lor să practice sporturi de contact, dar în prezent atitudinea lor s-a schimbat radical. Adevărul este că port discuții cu fiecare în parte, copii sau părinți, le pun în vedere că învățătura trebuie să fie pe primul loc, după care purtăm discuții despre disciplină, condiționăm practicarea acestui sport. Chiar mă bucur că nu avem probleme și în foarte rarele ocaziile în care am avut reproșuri din partea unora, am găsit repede rezolvarea. Cred că faptul că avem sportivi care sunt elevi la Unirea, Papiu sau Bolyai spune multe”, a specificat antrenorul de kick box.

Echipa se pregătește în prezent pentru o nouă întrecere puternică, la sfârșitul lunii aprilie, în Bistrița.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE