Home / Administratie / Vot pentru aducerea deșeurilor de la Cluj-Napoca la Sânpaul

Vot pentru aducerea deșeurilor de la Cluj-Napoca la Sânpaul

Aleşii județeni au aprobat vineri, 22 martie, cu unanimitate de voturi, 31, un proiect de hotărâre prin care și-au dat girul în vederea depozitării cantității de 2.000 de tone de deşeuri/lună din Cluj Napoca la depozitul de la Sânpaul.

2.000 de tone/lună

În cursul lunii decembrie 2018, Primăria municipiului Cluj Napoca a solicitat Consiliului Județean Mureș acceptarea la depozitare în cadrul depozitului de deşeuri de la Sânpaul, a unei cantităţi de circa 2.000 de tone/lună, pe o perioadă de minim 8 luni deoarece Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj nu este finalizat, respectiv depozitul de deșeuri Feleacu nu este încă funcţional.

Potrivit Biroului de presă al Consiliului Judeţean Mureş, “Consiliul Judeşean Mureș a solicitat punctul de vedere al Ministerului Fondurilor Europene în ceea ce priveşte posibilitatea acceptării acestei solicitări”, iar răspunsul primit din partea acestuia “stipulează că este posibilă acceptarea, cu condiţia respectării unui set de cerințe care asigură că nu se vor produce efecte de concurență neloială și nu se vor genera beneficii pentru operator.”

“Este permisă cantitatea de 2.000 de tone de deşeuri în fiecare lună, pentru o perioadă de cel mult zece luni. Pentru noi este un avantaj, în sensul în care cantităţile pentru care a fost proiectat acest depozit zonal sunt mult mai mari decât realitatea, deci în aşa fel ne acoperim, putem spune, o parte din acele goluri, acele diferenţe, deoarece cu cât cantităţile sunt mai mici, cu atât costurile de întreţinere sunt mai mari. Am obţinut aprobarea Autorităţii de Management, astfel începând din luna următoare cei din Cluj pot să aducă 2.000 de tone de deşeuri lunar la depozitul zonal din Sânpaul, în aceleaşi condiţii ca şi cei din judeţul Mureş, bineînţeles cu plata acelor taxe care sunt plătite şi de cei din judeţul Mureş”, a declarat, la finalul şedinţei, Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Proiect votat şi de consilierii PSD

Înainte de vot, consilierul judeţean Dragoş Bardoşi (PSD) a anunţat că grupul social-democrat, care la şedinţa anterioară a solicitat amânarea proiectului, va vota în favoarea acestuia.

“La şedinţa precedentă am dorit într-adevăr o amânare a discutării acestui proiect de hotărâre din două motive. Doream un punct de vedere din partea ADI Ecolect pe care l-am şi primit, şi pe această cale reiterăm poziţia noastră, şi anume ca cei de la ADI Ecolect să supravegheze în permanenţă condiţiile derulării acestui contract cu municipiul Cluj Napoca, pentru a verifica acele cantităţi pe care ne-am angajat că le putem primi. De asemenea, am dorit un răgaz pentru a putea discuta cu operatorul de la depozitul de deşuri din Sânpaul vis a vis de o problemă de mediu din Târgu-Mureş. Cu toţii ştim că există în Târgu-Mureş un depozit istoric de deşeuri, am înţeles că au avut o discuţie cu Municipiul Târgu-Mureş, au căzut de comun acord că se va rezolva şi această problemă, desigur în anumite condiţii tehnice deoarece deşeurile au un anumit specific. De asemenea, au şi făcut un studiu deja, cu privire la cantităţile existente acolo şi am înţeles că e vorba de 107.200 de metri cubi, pe care într-un interval de timp îl vor transporta şi astfel considerăm că o să putem să încheiem această situaţie”, a afirmat Dragoş Bardoşi.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Interviuri cu șefii de promoție din Mureș. Bogdan Bucur: “Cheia succesului școlar este ambiția”

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a șefilor de promoție ai …