Home / Cultură / FOTO: Prof. univ. Ioan Sabău-Pop, un om, o viaţă dăruită năzuinţei naţionale

FOTO: Prof. univ. Ioan Sabău-Pop, un om, o viaţă dăruită năzuinţei naţionale

Distribuie

Vineri, 22 martie a.c., începând cu ora 12.00, Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș a găzduit un eveniment omagial dedicat prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, distins avocat în Baroul Mureș și cadru didactic al Facultății de drept și științe administrative, patriot militant implicat activ în procese ce au avut ca obiect, în special retrocedările din Transilvania.

Împlinirea a 70 de ani de viață de către cel omagiat, a fost marcată și prin lansarea volumului „Profesioniștii noștri”, ajuns acum la nr. 23 și care-i este dedicat în totalitate, un volum impresionant atât prin ținuta grafică de excepție, cât și prin cele 1.032 de pagini pe care le conține. Structurat pe patru capitole distincte, volumul cuprinde mesaje adresate celui omagiat de către cei care i-au fost aproape și cei care îl cunosc și apreciază, precum și interviuri realizate cu acesta de către diferiți jurnaliști, interviuri apărute în media locală, națională și a diasporei române, dar și biografia extinsă a prof. Sabău-Pop ce se întinde pe mai bine de 200 de pagini și care ilustrează cât se poate de sugestiv drumul – deloc ușor – al unui copil de țăran din satul Fărăgău, spre înaltele trepte ale reunoașterii profesionale și academice.

Bogat ilustrat, volumul se încheie cu capitolul care se referă la activitatea științifică a prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop. În prezența unui numeros public, au rostit scurte alocuțiuni prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, profesorii universitari Călin Enăchescu, Cornel Sigmirean, Lucian Chiriac, prorectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, avocatul Sergiu Andon din București, fost jurnalist, Dan Tănase, președinte al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, dr. Ioan Lăcătușu, fost președinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, precum și părintele paroh Ioan-Silviu Negruțiu. Am remarcat, de asemenea, prezența discretă la eveniment a prințului Dimitrie Sturdza, un prieten statornic al prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, și care deși nu a rostit o alocuțiune în public, a ținut să adreseze un mesaj scris în cuprinsul volumului. La finalul manifestării, cel omagiat a rostit emoționat un scurt mesaj de mulțumire adresat atât publicului, cât și celor ce au rostit alocuțiuni și nu în ultimul rând, familiei sale.

……….

„Pentru cel pe care-l omagiem astăzi, cercetarea trecutului Transilvaniei în primul rând, dar și al României în general, a însemnat înainte de toate, documentare exhaustivă pentru procesele în care a fost apărător al unor cauze civile, dar și naționale….”

(Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române)

……….

„Sabău nu ridică vocea pentru că e puternic. Nu râde în hohote pentru că e un rezervor de tristețe al neamului său. Ioan nu se milogește pentru că este un luptător. Stăruie în ceea ce crede, lovește cu argumentele sale și nu cere pentru că obține. (…) Doriți exemple? Citiți dosarul zbaterii pentru dreptul măicuțelor de la Odorheiul Secuiesc. Întrebați confrații avocați cine este cel mai aprig militant împotriva nesocotirii legislației optanților….”

(Sergiu Andon, avocat în Baroul București, fost jurnalist)

……….

„Am apreciat la el profunzimea explorărilor profesionale pe care le face, că este un avocat riguros, bun cunoscător și interpret al dreptului. (…) Am rămas încântat și poate din acest motiv prietenia noastră a dobândit  trăinicie când a fost să ascult în momente de răgaz argumentele aduse în domeniul istoriei românilor, unde pasiunile noastre s-au întâlnit…”

(Fragment din mesajul Prințului Dimitrie Sturdza cuprins în volumul „Profesioniștii noștri”, nr. 23)

……….

„Un om aparte și un foarte bun cunoscător al dreptului și care astfel luptă cu argumente juridice în demontarea unor ilegalități, precum și al demonstrării drepturilor românilor din Transilvania….”

(Dan Tănase, președinte al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa)

……….

„Pentru mine, povestea domnului profesor dr. Ioan Sabău-Pop a început în urmă cu mai bine de 30 de ani când, urmând rosturile misiunii mele de preot, mergeam prin parohie cu sfințirea caselor de Bobotează.(…) Așa l-am descoperit atunci…..”

(Părintele paroh Ioan-Silviu Negruțiu)

……….

„Mulțumesc tuturor celor ce au fost prezenți astăzi aici, celor ce au vorbit atât de frumos despre mine, despre ceea ce am făcut sau am încercat să fac. Mulțumesc celor ce mi-au stat aproape în întreaga mea activitate sau în demersurile mele juridice, și nu în ultimul rând mulțumesc în mod special familiei mele…”

(Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, avocat în Baroul Mureș)

A consemnat Nicolae BALINT

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.