- alin.zaharie
- 0 comentarii
- 3554 Vizualizări
Despre prioritățile României, cu Prinţul Dimitrie Sturdza
28 martie 2019Alteţea Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza a poposit la reședința sa de pe Valea Gurghiului, locul unde își încarcă bateriile, grație liniștii și aerului curat existent în zonă. Cum alegerile europarlmentare bat la ușă, l-am întrebat despre cum vede domnia sa peisajul social și politic actual din România, precum și prioritățile care ar trebui să stea la baza politicienilor din România în perspectiva acestor alegeri.
Reporter: Trăiți în Elveția. Cum vedeți acest moment al alegerilor pentru Parlamentul European ?
Prinţul Dimitrie Sturdza: Eu votez de fiecare dată, îar în acest an, chiar organizăm biroul de vot de lângă Zurich. Voi fi şi eu prezent acolo. Cât privește opțiunea de vot, sunt foarte mulţi care mă întreabă cu cine voi vota. Nu spun că votez pentru cineva, sau pentru vreun partid anume. Pot să spun doar că că problema noastră este aceea că foarte puţini politicieni au planuri de viitor.
Reporter: Care sunt prioritățile României în acest moment ?
Prinţul Dimitrie Sturdza: Din punctul meu de vedere, sunt patru vectori extrem de importanţi. Primul este cel legat de dezvoltarea infrastructurii rutiere, a autostrăzilor. România este împărţită în mai multe regiuni, Moldova, Transilvania şi Muntenia, şi e foarte greu să ajungi dintr-o regiune în alta. Aceste regiuni, într-o ţară care este locuită de români, ar fi trebuit să fie mai bine legate. Nu sunt legate nici prin drumuri bune, nici prin căi ferate. Al doilea vector este că trebuie să avem mai multă dezvoltare pentru sănătate, dar şi în ce priveşte pensiile. Dau un exemplu, pensiile de stat din Elveţia sunt undeva la un raport de 1 la 1,5 faţă de pensiile private. Dacă cel mai sărac primeşte o pensie de 1.000 de euro, cel care a platit cel mai mult primeşte 1.500 de euro. Nu este ca la noi, unde diferenţele ajung până la 20-30 de ori. Este o injustiţie din punctul meu de vedere, una monumentală. Al treilea aspect este cel al sănătăţii, cei care au bani pot să meargă la privaţi să se vindece, sau la spitalele de elită, iar cei cu venituri mai mici, se duc în spitale care numai spitale nu sunt. Al patrulea vector este educaţia. Ea trebuie reformată, în sensul că trebuie să mai facem şi nişte şcoli profesionale, cum au fost pe timpuri, deoarece nu toată lumea poate să ajungă avocat sau medic. În Elveţia, meseriaşii buni sunt la fel de bine plătiţi precum avocaţii sau medicii.
Sunt oameni extrem de bogaţi care au început ca şi grădinari, care au reuşit să facă o afacere din această meserie , exemplu elocvent este Heinz Spross, investitor la clubul Grasshopper Zürich, cel mai titrat club din Elveţia. El nu a fost academician, a fost grădinar de profesie. Acest lucru nu se întâmplă şi la noi, din cauză că nu avem, şcoli de meserii. Sunt mulţi care fac o şcoală în Români şi apoi pleacă în străinătate. Dacă nu sunt plătiţi, pleacă afară, dar dacă au avut posibilitatea să facă gratis o şcoală în România, ar trebui să facă un contract cu statul român, astfel să rămână în ţară cel puţin cinci ani .
Reporter: Cum vedeți clasa politică românească ?
Prinţul Dimitrie Sturdza: Când văd toată politica asta la televizor, nu văd un partid care să aibă planuri de viitor pentru România. Cu toţii sunt unii împotriva celuilalt, dăm jos pe ăsta, dăm jos pe celălalt, acela e un prost, celălalt e un bou, şi aşa mai departe. Nu am auzit pe nici unul care să aibă planuri concrete pentru dezvoltarea ţării noastre.
Reporter: După 1989 România a tins către un capitalism. Cum vedeți cest capitalism românesc ?
Prinţul Dimitrie Sturdza: Sunt două feluri de capitalism, unul este cel existent în occident, în Germania, Elveţia, Austria, în ţările scandinave, şi este capitalismul care există în mare parte la noi, cea mai mare parte în Rusia, Bulgaria, Serbia, Trebuie să ştiţi că un capitalism corect, cel social, este ca şi cum într-o intreprindere care merge bine, beneficiile se împart la toţi cei care lucrează în fabrica respectivă, salariile devin mai bune, bonusul la sfârşitul anului e mai mare. În schimb, la noi acest aspect nu este înţeles, iar acest capitalism existent la noi nu are nicio şansă să supravieţuiască.
Reporter: Există o incertitudine în ce privește opțiunile de vot. Nu avem candidați credibili ?
Prinţul Dimitrie Sturdza: Am vorbit cu foarte muţi oameni care nu ştiu efectiv cu cine să voteze. Sunt împotriva lui x, sunt împotriva lui y, unul nu e bun, altul e rău, dar nu am auzit pe nimeni să spună despre cineva că este bun şi că merită votat, excepţie făcând cei care vorbesc de preşedintele Klaus Johannis, din cauză că e foarte bine văzut în străinătate, şi vor vota pentru el. În schimb, pentru partidele politice, nimeni nu ştie cu cine să voteze , iar după reclama care şi-o fac la televizor nici nu mai şti cine vrea să facă ceva, cine este împotriva celuilalt şi aşa mai departe.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu