INTERVIU. Olimpici mureșeni. Larisa Șamșudean, muziciana olimpică la matematică și chimie: „Perseverența și determinarea sunt cele care aduc performanță” Interviu
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1857 Vizualizări

INTERVIU. Olimpici mureșeni. Larisa Șamșudean, muziciana olimpică la matematică și chimie: „Perseverența și determinarea sunt cele care aduc performanță”

Larisa Șamșudean este elevă în clasa a X-a A la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, profilul matematică-informatică bilingv engleză.

Participă constant, încă din școala primară, la concursuri și olimpiade, reușind să se califice la etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viață” în clasa a V-a, a Olimpiadei de Limbă și Literatură Română în clasele VI și VIII, la Concursul Național de Chimie „Raluca Rîpan” în clasa a VII-a, urmând ca în clasele VIII și IX să se califice la Olimpiada Națională de Chimie.

Anul acesta, pe lângă avansarea pentru prima dată spre faza națională a Olimpiadei de Matematică, a obținut locul al doilea la etapa județeană a Olimpiadei de Limba Engleză.

Am stat puțin de vorbă cu ea pentru a afla mai multe detalii despre pasiunile sale și planurile de viață.

Reporter: De când ai devenit pasionată de matematică și de ce?

Larisa Șamșudean: Am fost pasionată de matematică dintotdeauna. Încă de la grădiniță îmi aduc aminte cum fiecare joc pe care îl jucam trebuia să implice calculul matematic sau gândirea logică. Îmi plac științele exacte și am fost mereu interesată să le aprofundez, deoarece mă feresc de plictiseală, punându-mi mereu mintea la lucru, fiind supusă la o nouă provocare de fiecare dată când încerc să rezolv o problemă.

Rep.: Care sunt alte materii care te interesează la fel de mult?

L.S.: Pe lângă matematică, sunt la fel de pasionată și de chimie. Încă din clasa a VII-a, când am început să o studiez pentru prima dată, mi-a stârnit interesul, fascinându-mă complexitatea care se ascunde în spatele tuturor lucrurilor, structura lor, modul în care interacționează atomii. Sunt interesată și de limba engleză, iubind să o vorbesc, să o ascult, să o citesc. De mică mi-a plăcut să vizionez filme în limba engleză, încercând mereu să îmi dau seama despre ce se vorbește.  Limba română este și ea în topul intereselor mele, gramatica, în special partea de morfologie și sintaxă, fiind încă ceva ce mă preocupă, deși nu o mai studiez la școală. Totuși, literatura m-a ajutat să mă descopăr, să îmi dezvolt partea creativă, imaginația.

Rep.: Cum îți petreci timpul liber? Ai anumite hobby-uri?

L.S.: Hobby-ul meu este muzica, urmând cursurile Școlii Populare de Artă, secția canto muzică ușoară, din clasa a IV-a și învățând, în paralel, să cânt la chitară și la pian. Muzica este ceva ce pot să spun că este omniprezent în viața mea. Nu cred că există oră din zi în care să nu fredonez, să bat un ritm sau să creez melodii. Consider că dacă nu ar fi muzica, nu aș fi la fel de motivată să muncesc, să aprofundez subiecte care mă interesează, precum matematica, deoarece mă ajută să mă concentrez, să dau randament maxim. Dacă ar fi să aleg un artist preferat contemporan, ar fi Ariana Grande, devotamentul ei și determinarea să evolueze pe plan artistic inspirându-mă și motivându-mă zilnic să devin tot mai bună în ceea ce fac.

Rep.: Facultatea se apropie cu pași repezi. Unde te gândești să pleci, care sunt planurile tale?

L.S.: Încă nu sunt 100% decisă pe ce subiect vreau să mă axez. În principiu, mi-aș dori să studiez în străinătate, având mai multe oportunități, lucru foarte important pentru mine.

Rep.: De ce crezi că unii elevi reușesc să obțină performanțe și alții nu? Este vorba de talent sau și de altceva?

L.S.: Desigur, talentul este un punct-cheie în obținerea performanțelor. Fără acesta, cred că munca elevului ar fi mult îngreunată, traseul spre performanță fiind pavat cu dificultăți. Totuși, nu e doar talentul care contribuie la atingerea unor obiective atât de înalte. Sunt multe ore de muncă în spatele unei calificări la etapa națională, multe dezamăgiri, frustrări, obstacole. Perseverența și determinarea sunt cele care aduc performanța mai aproape de elev, fără ele aceasta fiind aproape imposibilă, după părerea mea. Îi sfătuiesc pe cei care vor sa obțină performanțe să muncească pentru ceea ce își doresc și să nu renunțe, căci eforturile lor vor da roade într-un final.

Este nevoie de mai multe modele feminine în domeniile raționale

Rep.: De ce crezi că sunt mai puține fete la olimpiadele de matematică? Cum putem îmbunăți această rată?

L.S.: Dintotdeauna am observat un dezechilibru, fetele fiind mai puțin numeroase în cadrul olimpiadei de matematică. Există preconcepția cum că fetele sunt visătoare, punând accent pe partea emoțională a lucrurilor, iar băieții raționali, axându-se pe concret. Consider însă că nu ar trebui impuse astfel de bariere, deoarece personalitatea diferă de la om la om. Fetele pot gândi rațional, iar băieții pot fi sensibili. Am participat la Concursul Interjudețean „Gheorghe Lazăr” în acest weekend, unde s-au acordat premii speciale pentru fetele de pe locurile fruntașe. Mi s-a părut o idee bună, încurajând fetele să participe în continuare la olimpiadele de matematică. Cred că fetelor ar trebui să li se prezinte și fețe feminine ce au contribuit în acest domeniu, demonstrându-le că performanța poate fi obținută și de ele.

Rep.: Ai un mentor sau o persoană după modelul căreia îți ghidezi pașii?

L.S.: Încerc să învăț câte ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnesc. Nu cred că am un mentor după care îmi ghidez pașii. Vreau să fiu cât de autentică pot și să fac mereu ceea ce consider că ar fi mai bun pentru mine, nu bun în general.

Rep.: Cum te organizezi să îți împaci viața de olimpic cu cea socială și cu pasiunile? Ai soluții de time-management?

L.S.: Nu pot spune că am un stil foarte organizat de muncă. Încerc să fac totul din timp, să nu las nimic pe mâine, având astfel mai mult timp pentru mine în următoarea zi. Mereu încerc să îmbin utilul cu plăcutul. În timp ce lucrez, ascult muzică sau cânt, ori vorbesc cu prietenii. Încerc să nu uit de timpul meu liber, deoarece fiecare are nevoie să se detașeze pentru câteva momente și să își elibereze gândurile.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE