JCI Târgu-Mureș și prof. univ. dr. Vasile Cernat au discutat despre diversitate și conflictele interetnice locale Slider
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 590 Vizualizări

JCI Târgu-Mureș și prof. univ. dr. Vasile Cernat au discutat despre diversitate și conflictele interetnice locale

În seara zilei de 26 martie, la American Corner Târgu-Mureș, JCI Târgu-Mureș au organizat un nou eveniment marca JCI EduClub.

De această dată, tema principală a fost Diversitatea, iar invitatul serii a fost prof. univ. dr. Vasile Cernat, specializat în psihologie socială, care a fost Fulbright visiting researcher la New York University. Până în 2006 a lucrat ca cercetător la un Institut de cercetări al Academiei Române, iar în prezent este profesor la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu-Mureş.

Diversitatea, o problemă de actualitate

În introducere s-a vorbit despre proiectele în derulare sau care vor fi aplicate în viitorul apropiat la JCI Târgu-Mureș. Au urmat discuții foarte interesante despre diferite teorii și cercetări actuale pe teme de psihologie socială, despre diferența dintre stereotipuri, prejudecăți, discriminare, grupuri sociale, minorități de diverse tipuri (etnice, religioase, de gen), diferențe de gândire și relaționare în mediile urban sau rural, comparații între societatea americană și română sau între sistemul educațional din Statele Unite ale Americii și România și multe altele. Toate sunt extraordinar de importante în contextul actual de Brexit, problemele cu migrația, dar și întețirea grupurilor extremiste.

Din tot ceea ce s-a discutat, cele mai importante subiecte privesc chiar parcursul din județul nostru.

„Pentru mine personal, situația din Târgu-Mureș este una foarte interesantă deoarece aici a avut loc primul conflict violent din Europa post-comunistă, dar conflictul a lăsat loc unei reconcilieri etnice în ciuda faptului că traiectoria economică a țării noastre a fost una nefericită. Asta în condițiile în care crizele economice sunt asociate de obicei unor intensificări ale tensiunilor intergrupale”, a spus Vasile Cernat.

Românii și maghiarii nu se află neapărat în conflict

Nu s-a sfiit să vină și cu o explicație în acest sens. „În esență, conflictul din martie 1990 din Târgu-Mureș a fost unul excepțional, un accident în care mai multe lucruri care puteau merge prost au mers foarte prost. Altfel, la nivelul interacțiunilor zilnice dintre români și maghiari suntem ajutați de faptul că există multe oportunități de creare și menținere a unor relații interetnice pozitive. Iar prietenia cu membrii altor grupuri este unul din cei mai buni factori de ameliorare a relațiilor intergrupale. În alte zone din lume, unde grupurile etnice sunt separate din punct de vedere rezidențial, astfel de conflicte sunt mai probabile, deoarece în caz de neînțelegeri, mobilizarea la nivel grupal se poate face mult mai ușor. La noi, fără intervenția cinică a elitelor locale, chiar și conflictul din martie 90 ar fi fost improbabil. De fapt, studiile din domeniu arată că stereotipurile reciproce dintre români și maghiari sunt mult mai favorabile decât stereotipurile ambelor grupuri despre romi. De pildă Barometrele Relațiilor Interetnice, care au analizat eșantioane reprezentative de români, maghiari și romi au arătat că, în timp ce românii și maghiarii își recunosc reciproc o serie de atribute pozitive, ambele grupuri atribuie în proporție foarte mare atribute negative romilor. De pildă, aproximativ 50% dintre români și maghiari consideră că romii sunt hoți și murdari și circa 80% cred că romii încalcă legea. Acestea sunt procentaje foarte ridicate, care indică existența unor stereotipuri și prejudecăți intense”, a punctat Vasile Cernat.

Conform spuselor sale, există totuși o soluție pentru această problemă. „În alte state, cu alte grupuri cu o pozitie socio-economică asemanatoare s-au făcut progrese semnificative, însă doar în urma unor eforturi și investiții mari și susținute. La noi, ar însemna să investim masiv în educație, mai ales în zonele defavorizate, însă educația a fost și este lăsată la coadă de mai toate guvernele României. În aceste condiții, un progres vizibil este destul de improbabil”, a concluzionat profesorul.

Întâlnirea a fost de un real succes

„Pentru mine a fost un eveniment cu o atmosferă foarte placută, cu discuții interesante, într-un cadru primitor. Prima parte s-a axat pe diferențele dintre stereotipuri, prejudecăți și discriminare. Am vorbit despre cauze și ce putem face pentru a combate discriminarea, iar invitatul evenimentului, domnul profesor Vasile Cernat ne-a prezentat exemple concrete despre ceea ce se întâmplă în Statele Unite și în alte țări. Pe lânga asta, fost o diversitate inclusiv în ceea ce privește experiențele trăite de participanții din cadrul evenimentului, iar discuțiile libere despre discriminare, sistemul de învățământ și ce putem face pentru a contribui la schimbarea comunității noastre au condus la diverse subiecte care e posibil pe viitor să fie abordate în cadrul proiectului EduClub”, a spus Hermina Man, membru JCI și participantă la eveniment.

„Cu greu cei prezenți au decis să pună capăt acestor discuții!”, a concluzionat Doina Gabriela Vanca, bibliotecara de la American Corner, dar și fotograful evenimentului.

JCI Târgu-Mureș organizează întâlnirile JCI Edu Club în fiecare lună și abordează cele mai diverse subiecte, de la minimalism la probleme sociale.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE