Kali Ágnes, la Liceul „Bolyai” – de la poezie și teatru, la Kurt Vonnegut și Kendrick Lamar Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 649 Vizualizări

Kali Ágnes, la Liceul „Bolyai” – de la poezie și teatru, la Kurt Vonnegut și Kendrick Lamar

Kali Ágnes a susținut cinci ore de literatură maghiară contemporană pentru elevii din cinci clase ale Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș. Scriitoarea, a cărei activitate e legată în bună măsură și de teatru, a venit la Târgu Mureș chiar în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, ceea ce a sporit caracterul special al maratonului pe care l-a susținut în cadrul programului Scriitori la școală. Întâlnirile scriitoarei cu elevii, în cadrul liceului, au fost organizate cu ajutorul profesoarelor Szakács Mátyási Tímea, Fekete Erzsébet Noémi, Murvai Éva Imola, Sikó Olga Anna și Soós Katalin.

Tânără, activă și promițătoare

Kali Ágnes este poetă și dramaturg, s-a născut în 1996 la Sfântu Gheorghe și studiază teatrologie la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
A colaborat cu mai multe teatre în calitate de dramaturg pentru spectacole realizate de personalități precum Radu Afrim – „Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru”, la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe (premiera: 9 septembrie 2018) sau Nagy Botond – „Nora”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (premiera: 16 martie 2019).
Poeziile ei au fost publicate în reviste de literatură din Ungaria și România și au fost traduse în română, engleză și germană. Kali Ágnes e prezentă și în trei antologii. Volumul ei de debut, „Ópia”, editat de Asociația Tinerilor Scriitori (Fiatal Írók Szövetsége), a apărut în 2018, la Budapesta.

„O experiență unică“

Scriitoarea a vorbit dezinhibată despre influențele ei literare, dar și muzicale (la cererea elevilor, le-a destăinuit că ascultă cu plăcere artiști diverși precum Nick Cave, Kendrick Lamar, Lana del Rey, dar că nu îl exclude nici pe Eminem), le-a făcut recomandări de lectură, le-a deslușit sursele ei de inspirație și cum ajunge aceasta să se concretizeze în texte, le-a citit din volumul de debut și le-a destăinuit felul în care moartea tatălui ei, pe când ea era mică, a influențat geneza cărții „Ópia”. Nu au lipsit nici sfaturile despre scris pe care le-au solicitat elevii cu înclinații literare.
„M-am simțit foarte bine. M-am întâlnit cu elevi deștepți și curioși. Am putut să vorbesc cu ei despre Kurt Vonnegut, Orwell, Kendrick Lamar și mulți alții. După întâlnirea asta nu îmi fac griji pentru generațiile următoare. Putem să învățăm multe de la acești tineri“, a declarat Kali Ágnes la finalul întâlnirilor cu elevii.

Profesoara Szakács Mátyási Tímea a considerat la rândul ei că orele ținute de invitata programului Scriitori la școală au adus un plus de noutate în activitatea pedagogică obișnuită și că au îmbogățit-o simțitor.
„Ziua de 27 martie a fost una specială, elevii de la „Bolyai” au avut parte de o experiență unică. Kali Ágnes a vorbit cu elevii despre procesul de scriere și creație, le-a împărtășit câte ceva din propria experiență, iar elevii au avut ocazia să-i audă poeziile prin propria ei voce. A povestit că nașterea unor poezii îi oferă o trăire de katharsis, că ritmul vocilor interne i se pare captivant – se inspiră din trecut, din experiență, din impulsuri. Elevii au avut ocazia să-i pună întrebări, să-și împărtășească experiențele, să vorbească despre greutățile scrisului, să ceară sfaturi și opinii. Au primit informații la prima mână despre cât de înălțător poate fi scrisul, iar cititul o la fel de mare bucurie. O admiră pe tânăra poetă. Mulțumim pentru această zi“, a transmis profesoara Szakács Mátyási Tímea.

Zece scriitori la școală, în șase licee din Târgu Mureș

În perioada februarie-mai, zece scriitori se întâlnesc cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.
Până în prezent au participat la întâlniri cu liceeni scriitorii Gabriela Feceoru, Demény Péter, Elise Wilk, Vida Gábor și Kali Ágnes.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Următoarele întâlniri ale elevilor târgumureșeni cu scriitori contemporani sunt programate astfel: Tudor Ganea, în 2 aprilie, la Liceul Vocațional de Artă, Alex Văsieș, în 16 aprilie, la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, László Noémi, în 17 mai, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, iar Márton Evelin se va întâlni cu elevi ai Liceului de Artă, tot în luna mai.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE