Home / Sanatate / Vass Levente: „Sprijinirea medicinei de familie, beneficiul pacienților”

Vass Levente: „Sprijinirea medicinei de familie, beneficiul pacienților”

Distribuie

După doi ani de activitate în cadrul Camerei Deputaților din Parlamentul României, deputatul UDMR Vass Levente, președintele filialei Târgu-Mureș a formațiunii politice pe care acesta o reprezintă a obținut votul la amendamentele referitoare la modificările Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Acesta a înaintat în această perioadă Comisiei pentru sănătate și familie cinci proiecte legislative și alte amendamente referitoare la îmbunătățirea actvității în domeniul sănătății. Deputatul a ținut să anunțe joi în cadrul unei conferințe de presă faptul că amendamentele înaintate au trecut cu bine în cadrul ședinței de miercuri a Camerei Deputaților. Aceste amendamente se referă în special la activitatea medicilor de familie. „Ceea ce am încercat să modificăm în acești doi ani de când mă aflu în Parlamentul României s-a concretizat acum, în cadrul ședinței de ieri, în plenul Camerei Deputaților. Problemele din sănătate, atât la nivelul României, cât și la nivelul județului Mureș și în regiunea noastră sunt destul de grave. Situația poate deveni și mai alarmantă în următorii ani, dacă nu luăm din timp măsuri. La nivel național avem 11 600 de medici de familie, cu 2900 de comune, dintre care în jur de 500 nu au medici. Estimările arată că aproximativ 30 % dintre aceștia se vor pensiona în următorii zece ani, să nu-i mai punem la socoteală pe cei care părăsesc țara. Așadar, problema se acutizează continuu. În județul Mureș aveam deja din anul 2017 un deficit de 32 de medici de familie, dintre care 6 în orașe, în Târgu-Mureș, Sovata și Luduș. La fel se prezintă situația în privința pensionărilor, cu acest procent de 30 %. Medicii de familie vor avea posibilitatea să-și deschidă puncte secundare de lucru, conform inițiativei UDMR adoptate de Camera Deputaților. Prin acest proiect de lege dorim să reducem numărul unităților administrativ-teritoriale din România care nu dispun de servicii de medicină de familie, punând la dispoziția pacienților aceste facilități, cel puțin 10 ore pe săptămână”, a ținut să precizeze deputatul mureșean.

În această privință printre modificările legislative una dintre propuneri a fost ceea de a mări vârsta de pensionare a acestora, de la 65 la 67 de ani. Aceasta este însă opțională, iar cei care doresc să-și continue activitatea după împlinirea a 65 de ani vor trebui să depună cu trei luni înainte o cerere.

Suplimetarea bugetului și scutiri la acreditări

Problema bugetului a fost mereu una arzătoare. În această privință, UDMR, prin intermediul deputatului Vass Levente a solicitat suplimentarea acestuia de la 11 % obținute anterior, cu încă 6 procente. „De la suma de 319 milioane lei, am cerut suplimetarea în așa fel ca de la bugetul din anul 2017 să înregistrăm o creșetere de 24 % până în următorii cinci ani. Astfel, de la un buget de 1,625 miliarde în 2017, să ajungem la 2,624 miliarde. Acesta este un succes comun pentru noi și toate partidele care au susțunit acest amendament”, a menționat Vass Levente.

Un alt aspect pentru a facilita activitatea medicilor de familie a fost scutirea acestora de a avea nevoie de înoirea periodică a acreditărilor. „Medicii care au deschise cabinete au făcut toate demersurile dinainte de a începe activitatea. Această scutire înseamnă economisire de bani și de timp, care poate fi folosit astfel în beneficiul pacienților. Acest amendament a fost propunerea mea și a fost de asemenea votat de plen în unanimitate”, a completat deputatul mureșean.

Mai puține îngrădiri pentru cei dispuși să muncească

Un aspect de asemenea important a fost acela al îngrădirii numărului de cabinete și distanța dintre acestea.

„Dacă un medic tânăr, care are pe lista lui numărul de pacienți permis, dar acesta este dispus să-și deschidă un cabinet nou, să lucreze mai multe ore, trebuie să-i acordăm această posibilitate, îndeosebi dacă noul cabinet ar fi într-o zonă unde există lipsuri. Aici modificarea este de asemenea benefică pentru toată lumea. Unui medic dispus să muncească mai mult trebuie să-i permitem acest lucru, este și în interesul pacienților. Această reglementare se va rezuma totuși la maximum două cabinete secundare deschise. Un aspect foarte important în această privință este distanța. Până în prezent un medic care își deschidea un cabinet, un punct de lucru, nu-i era permis dacă acesta se afla la peste 15 kilometri. Această barieră a fost înlăturată, astfel un medic dispus să facă acest lucru se poate deplasa chiar în localități din județele limitrofe”, a specificat deputatul.

Vass Levente a ținut să mai sublinieze faptul că această modificare vine și în spijinul primăriilor care se confruntau cu lipsa cadrelor medicale. „Deseori se întâmpla ca în ședințele consiliilor locale să fie aprobat un post de medic într-o anumită comună, iar după trei sau patru luni, din motive obiective sau subiective primarul se trezea că nu mai are medic de familie. Astfel, în aceste locuri își pot deschide acum cabinete cei care își doresc acest lucru, dar are și obligația de a presta minimum 10 ore săptămânal în aceste punte secundare, un aspect care poate fi benefic îndeosebi pentru pacienți”, a punctat acesta.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.