Share

Home / Social / Aproape 24.000 de mureșeni nu au act de identitate valabil

Aproape 24.000 de mureșeni nu au act de identitate valabil

Conform datelor furnizate într-un comunicat emis de Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş, la nivelul judeţului Mureş sunt în evidenţe 23.383 persoane care nu deţin acte de identitate sau care au acte de identitate expirate, din care 5.634 persoane care nu au solicitat eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani şi 17.747 persoane cărora le-a expirat actul de identitate.

Art. 12 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cu modificările şi completările ulterioare prevede că „Începând cu vârsta de 14 ani, cetăţenilor români li se eliberează acte de identitate. În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, cetăţenii români sunt obligaţi să solicite eliberarea actului de identitate”. În art. 19 din aceeași O.U.G., actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate.

Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile.

Nerespectarea prevederilor legale de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă  între 40 şi 80 lei.

„Pe această cale, facem un apel la cetăţenii aflaţi în una din situaţiile prezentate, să se prezinte de îndată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor care deserveşte localitatea de domiciliu, în vederea obţinerii unui act de identitate valabil”, au transmis reprezentanții Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Mureş.

Share

1 comentariu

  1. Marea problema in tara aceasta este “aproape” si “circa”.Nimeni nu stie exact cati locuitori are tara,cati au parasit-o. Totul este aproximativ.Acest lucru este binevenit la alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Inconștiență la volan. Conducea fără permis, o mașină neînmatriculată

Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.12 Luduş au oprit în trafic luni, 19 …

Share
Share