FOTO: Stația de epurare a apei industriale Azomureș de la Cristești, unică în țară prin particularitățile ei de proces Eveniment
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1437 Vizualizări

FOTO: Stația de epurare a apei industriale Azomureș de la Cristești, unică în țară prin particularitățile ei de proces

Azomureș a organizat astăzi, 29 martie, un tur la stația de tratare a apei uzate din Cristești, stație de epurare operată în colaborare cu specialiștii Aquaserv.

Ziua evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, ci din cauza faptului că cei de la Direcția Apelor au marcat în săptămâna trecută „Ziua Mondială a Apei” în cadrul mai multor evenimente.

La eveniment au participat studenții de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie și cei de la Facultatea de Geografie de la Unviersitatea „Dimitrie Cantemir”, dar și elevii claselor a IX-a de la Colegiul Național „Alexandru Papiu-Ilarian” și Grupul Școlar „Ion Vlasiu”.

Stația a fost construită în 2015

Construită după proiectul unei firme olandeze, Nijhuis, stația de epurare a apelor industriale Azomureș a fost finalizată în octombrie 2015 chiar lângă cea a orașului, deoarece în acest loc se află aproape de Azomureș și de apă, dar și pentru că stația de epurare a orașului Târgu-Mureș ajută la operarea instalației.

„Este o stație foarte modernă, construită în urmă cu 3 ani, poate chiar cea mai modernă din această zonă a țării pe profilul ei de activitate. E o stație de epurare care ne permite și ne oferă siguranță pentru activitatea noastră de producție pentru că așa cum e slogalul acestui an a Zilei Mondiale a Apei, „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, ne interesează foarte mult ceea ce se întâmplă și de aici încolo cu apele pe care le deversăm în râul Mureș, să fie o apă de calitate, disponibilă comunităților din aval”, a spus Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș.

De pe platforma industrială Azomureș de 100 de hectare de instalații, care primește apă din zona gurilor de captare de la barajul mic de pe râul Mureș, zilnic ajung în stația de epurare aproximativ 22.000 de metri cubi de apă, adică aproximativ echivalentul unui oraș de 40.000 de locuitori, care sunt supuse unei tratări biologice. Conform spuselor Vioricăi Mihalache, șeful biroului mediu de la Azomureș, în procesul de tratare, apa trece printr-o etapă de denitrificare, o etapă de nitrificare și una de post nitrificare, după care urmează separarea nămolului și evacuarea apei curate în râul Mureș.

„Rolul meu în proiectul acesta este încă de când s-a cumpărat terenul și am făcut ce am putut noi mai bine ca să asigurăm o apă curată care iese din Azomureș și se deversează în râul Mureș. Am început construcția în 2014 cu ajutorul Aquaserv care ne-a stat alături pe tot parcursul construirii și acum ne ajută cu operarea instalației”, a spus Viorica Mihalache.

Aquaserv își reîntregește veniturile de pe urma stației

Compania Aquaserv a fost reprezentată la eveniment de Bauer Csaba. „Sper ca mare parte dintre voi să prindă „gustul” apei uzate și să încercați să vă formați ca și profesioniști în acest domeniu. Și eu am fost, alături de doamna Mihalache, de la începuturi în proiect. Și atunci când cei de la Azomureș ne-au căutat pe noi ca să dezvoltăm împreună acest proiect, am fost puțin suprinși pentru că noi la vremea respectivă nu aveam o expertiză în ceea ce privește epurarea industrială a apelor uzate. Am intrat în echipă și a fost o experiență deosebită deoarece a fost o provocare profesională, am reușit să învățăm alături de cei de la Azomureș și acest proces de învățare a avut ca rezultat final predarea în operarea noastră a acestei stații de operare, care cu particularitățile ei de proces este unică în România. Performanțele acestei stații sunt la nivelul cerințelor reglementărilor în vigoare, și desigur, pentru noi de asemenea este important acest proiect pentru că prin expertiza pe care am dobândit-o, noi reușim acum, prin serviciul prestat, să ne întregim veniturile pe seama acelor tarife aplicate”, a subliniat el.

Procesul de epurare este unul cu nămol activat. În acest sistem se petrec aceleași procese biologice și chimice care au loc și în apele de suprafață, doar că se derulează cu o viteză mult mai mare și într-un mod controlat. O particularitate a acestui proces față de cele clasice pe apele uzate municipale este că această apă are datorită specificului activității Azomureș o încărcare foarte mare în compuși cu azot, fiind comparabilă concentrația de azot din această stație cu cea din stația care operează de pe întreg orașul Târgu-Mureș. Concentrațiile de compuși de azot din aceste ape necesită corectarea compoziției prin adaos de carbon care se adaugă sub formă de metanol. Produsul secundar al epurării (după apa care se întoarce în râu) este sub formă de nămol, iar acest nămol este transferat la stația de epurare municipală unde are loc prelucrarea lui pe instalații de fermentare anaerobă, deshidratare mecanică și uscare termică.

Fără stația de epurare, Azomureșul ar fi fost închis

Cristian Stoian, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Mureș, prezent și el la eveniment, a ținut să transmită un mesaj din partea Administrației Bazinale de Apă Mureș. „Pe plan mondial este o criză de apă și dacă facem referire la România, resursa este undeva la 40 de milioane de metri cubi. Făcând un calcul, este o cantitate destul de puțină de 1.700 de metri cubi per persoană pe an. Ziua Mondială a apei nu este neapărat un motiv de sărbătorire, ci și de a explica activitățile realizate de ABA Mureș, de gospodărire a apelor, de întreținere a lucrărilor hidrotehnice și de a gestiona resursa de apă. ABA Mureș gestionează resursa de apă pe 5 județe, atât cantitativ, cât și calitativ, și suntem furnizorul principal de apă al acestei stații. Avem grijă de resursele de apă protejându-le, gestionându-le, și căutăm pe toate căile să o facem cât mai bine”, a subliniat Cristian Stoian.

Conceptul de epurare al apei industriale de la Azomureș este unul relativ nou. „Această zonă a fost cea mai mare zonă de poluare a râului Mureș din județul Mureș. Dacă acum 15-20 de ani, apele de la Azomureș mergeau direct în Mureș fără nicio epurare și din cauza aceasta nimeni din Azomureș nu avea experiență în epurarea apelor, stația de epurare Cristești a apelor menajere din Târgu-Mureș mergea așa cum mergea cu tehnologia din vremurile trecute, la ora actuală putem vorbi că aceste surse de poluare au dispărut complet. De aici încolo Mureșul vine relativ curat și pleacă la fel, fără a fi expus poluării. Stația de epurare modernă a fost condiție pentru continuarea funcționării Azomureșului, dacă această stație nu era realizată până în 31 decembrie 2015, Azomureșul nu mai putea funcționa. Într-un termen foarte scurt, nici noi nu am crezut, în circa 9 luni de construcție, s-a putut realiza această stație”, a transmis Dănuț Ștefănescu, directorul Agenției de Protecție a Mediului Mureș.

Studenții și elevii prezenți au putut astfel vedea și înțelege întregul proces al epurării apelor industriale, turul incluzând atât parte exterioară, cât și birourile și laboratoarele din incintă.

„Fiind de la inginerie electro-energetică, m-a atras faptul că am văzut și un sistem de proiectare SCADA și celulele pe unde se alimentează. În mare parte asta a fost interesant și faptul că am văzut cum se epurează apa, de unde bem noi apă curată și tot procesul de decantare, de filtrare. E prima dată când vin aici și sper să revin”, a spus Paul de la Facultatea de Inginerie a UMFST, anul IV.

Astfel de evenimente de prezentare a activității din cadrul stației de epurare din Cristești sunt organizate în mod periodic de cei de la Azomureș, în mod special cu elevii când aceștia se află în săptămâna „Școala altfel”, dar și studenții care se specializează pe domeniu.

Text și foto: Elena Polearuș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE