Mureșeni, în cursa pentru alegerile europarlamentare Politic
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 2211 Vizualizări

Mureșeni, în cursa pentru alegerile europarlamentare

Unsprezece politicieni din județul Mureș se află pe listele partidelor care s-au înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc în data de 26 mai. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor și a semnăturilor de susținere la Biroul Electoral Central (BEC) a fost 28 martie.

 

Din cei 11 politicieni aflați pe listele depuse la BEC, unul singur se află pe o poziție eligibilă și acesta este Vincze Loránt de la UDMR. Dar să vedem cine sunt mureșenii înscriși în cursă:

 

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Gurghian Alexandru, poziția 34

Lista ALDE o puteți consulta dând click pe ALDE

 

Partidul Social-Democrat (PSD)

Dragoș-Cristian Pui, poziția 25

Lista PSD o puteți consulta dând click pe PSD

 

Partidul Național-Liberal (PNL)

Cristian Chirteș, poziția 42

Lista PNL o puteți consulta dând click pe PNL

 

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Vincze Loránt, poziția 2

Csibi Atilla-Zoltán, poziția 15

Birtalan István-Balázs, poziția 23

Kolcsár Károly, poziția 29

Gorbai Mária, poziția 41

Lista UDMR o puteți consulta dând click pe UDMR

 

Alianța 2020. Uniunea Salvați România – Partidul Libertate, Unitate, Solidaritate (USR-PLUS)

Stoica Emanuel Ioan, poziția 38

Lista USR-PLUS o puteți consulta dând click pe USR+PLUS

Partidul Oamenilor Liberi (POL) – Andrei Chebuțiu (partidul nu a depus liste complete de semnături de susținere).

Dreapta Liberală – Gabriel Gabor, poziția 6

Lista Dreptei Liberale poate fi consultată dând click pe DREAPTA LIBERALA

 

Cine sunt aceștia…

Gurghian Alexandru. Este președintele executiv al Filialei Tineretului Alianței Liberalilor și Democraților (TLDE) din județul Mureș. A fost ales membru în Biroul Permanent Național al partidului în anul 2017.

Dragoș-Cristian Pui. Consilier local, la primul mandat, al municipiului Reghin. A devenit membru PSD în 2009. În interiorul partidului, deține funcția de vicepreședinte al PSD Reghin.

Cristian Chirteș. Senator, membru în Comisia de control a SRI, președintele PNL Mureș. Fost deputat, fost director general al Direcției Silvice Mureș.

Într-o conferință de presă, care a avut loc joi, 28 martie, Cristian Chirteș a vorbit și despre proiectul  susținut de dânsul, care i-a adus locul pe lista de candidați a liberalilor: „Fiecare candidat pentru Parlamentul European a depus un proiect în care se vorbește despre un anumit domeniu de care se va ocupa în Parlamentul European. Proiectul meu a fost legat de ceea ce înseamnă problematica de mediu, în sensul în care am avut și o intervenție acum 2 ani, în plenul Parlamentului European, ca reprezentant al Parlamentului României, legată de mediu, în care am solicitat comisarului pe mediu, pe nume Vella [Karmenu n.r.], elaborarea urgentă a unui regulament în ceea ce înseamnă transferul tehnologiilor poluante din Europa de Vest către Europa de Est, între țări ale Uniunii Europene. De ce spun acest lucru? La Summitul de la Paris din 2016, s-au luat câteva hotărâri legate de mediu, în sensul înlocuirii unor tehnologii poluante. Acele tehnologii, unde vor pleca din Germania, Olanda, Italia? Probabil vor lua calea țărilor mai puțin dezvoltate: România Bulgaria, Estonia, Letonia. Or, nu cred că trebuie să luăm ceea ce aruncă ei, cum am pățit cu acele fabrici de formaldehide, de la Sebeș, precum și cea care se vrea a fi construită la Reghin, de către o firmă. Fabrici care dincolo [în străinătate n.r.] nu au mai primit aviz de mediu, la noi, în România, au primit aviz de mediu. Mult mai economic este pentru o țară din vestul Europei să transfere tehnologie în România, decât să o distrugă. Or, aici va trebui, la nivelul Uniunii Europene, scris, clar, o directivă europeană, un regulament european privind transferul acestor tehnologii poluante. Fiindcă o mare provocare în viitor, și viitorul Uniunii Europene este și cea legată de mediu. (…) Eu nu mi-am dorit un loc eligibil, dar doresc să sprijin această listă. Este o listă de tineri. După locul 10 sunt foarte mulți tineri, reprezentanți ai TML-ului, organizațiilor de femei. Cred că viitorul acolo va fi.”

Vincze Lorant. Este președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN). Conform site-ului oficial al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Vincze Lorant, din 2009 trăiește la Bruxelles și lucrează lângă europarlamentarii UDMR ca asistent parlamentar în domeniul protecției minorităților și de politici externe. În 2011 a fost numit secretar internațional al UDMR, iar în 2014 a candidat la alegerile europarlamentare din partea UDMR. Din iunie 2014 este reprezentantul președintelui UDMR la Bruxelles. În 2016 a fost ales de Adunarea Generală a Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN) în funcția de președinte al organizației, vicepreședinte fiind din 2013. La propunerea UDMR a coordonat inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, lansată sub egida FUEN.

Csibi Atilla-Zoltan. Primarul orașului Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș.

Birtalan István-Balázs. Președinte al Consiliului Consultativ al Tinerilor, județul Mureș.

Kolcsár Károly. Consilier în Consiliul Județean Mureș.

Gorbai Mária. Consilier local din comuna Brâncovenești

Stoica Emanuel Ioan. După cum se autodescrie pe site-ul Uniunii Salvați România, usr.ro, este doctor în matematică, diplomă finalizată la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a fost mai mulți ani cercetător la Geneva și urmează să devină și doctor în „probleme economice și financiare moderne”. S-a alăturat partidului USR în 2016 și a devenit primul președinte al USR Diaspora, fiind plecat în afara țării la studii. Promite că, dacă va deveni europarlamentar, își va „dedica întreaga energie pentru întărirea uniunii economice și monetare, unul din cei mai importanți piloni ai construcției europene. Criza euro a scos la lumină multiple slăbiciuni ale infrastructurii instituționale existente și a arătat necesitatea consolidării acesteia. În același timp, a fost una din cauzele valului de populism antieuropean care a cuprins atâtea regiuni, reafirmând urgența consolidării instituționale.” De asemenea, dacă va fi să câștige un loc în Parlamentul European, își dorește să devină un liant „între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Ca europarlamentar român, [consideră că are] o responsabilitate morală specială de a menține Moldova pe un curs proeuropean și a contribui substanțial la integrarea acesteia în Occident și în spațiul românesc. [Dorește să contribuie] la construcția unei Europe fondată pe o economie și o monedă puternică, o uniune care include Republica Moldova, o uniune formată din cetățeni europeni bine educați și corect informați”.

Andrei Chebuțiu are 23 de ani și este cel mai tânăr potențial candidat la alegerile parlamentare.

Gabriel Gabor este un om de afaceri mureșean.

Constantin Amza

Din județul Mureș nu există niciun candidat independent, iar PRO România, un partid tânăr, nu are candidați din județ la aceste alegeri – lista e aceasta PRO ROMANIA, la fel cum nu am găsit nici pe lista UNPR.

Nici la PRM, deși am dat peste un domn Constantin Amza, așa cum îl cheamă și pe fostul lider al PRM Mureș – doar deosebirea e un prenume în plus pentru mureșean, sau la Națiunea Română.

Mai verificăm încă restul listelor și revenim. 

 

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE