Efectele limitării creditării și a majorării dobânzilor asupra pieței imobiliare Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 91 Vizualizări

Efectele limitării creditării și a majorării dobânzilor asupra pieței imobiliare

Acum scurt timp, cei de la Banca Națională au anunțat că vor să limiteze valoarea îndatorării pentru doritorii de credite care vor să își cumpere o locuință. Acest anunț, împreună cu faptul că dobânzile au crescut considerabil în ultimul an, au reprezentat efecte asupra tranzacțiilor de imobile. Nimeni nu se așteaptă ca aceste schimbări să aibă impact asupra prețului imobilelor, dar chiriile vor fi afectate.

Banca Națională Română limitează valoarea îndatorării celor care vor să caute credite de consum sau ipotecare. Astfel, acestea vor fi maximum 40% pentru împrumuturile în roni și 20% pentru valutele străine începând cu acest an.

Compania de consultanță imobiliară Colliers Internation România a estimat faptul că aceste schimbări vor afecta, în ceea ce privește piața imobiliară, imobilele care au prețuri medii sau chiar scăzute. S-a remarcat faptul că în ultimele luni vânzările de apartamente și case au început să scadă, fapt cauzat de noile modificări, care cu siguranță au impact asupra pieței. Mulți oameni au vrut, la finalul anului 2017 și prima parte a anului 2018, să cumpere locuințe cât de repede se putea și acest fapt a dus la o variatie în scădere pentru mijlocul anului trecut. Acest eveniment a fost cauzat de ratele dobânzilor care au crescut foarte mult în ultimul an.

Dacă mai analizăm anul 2018 putem observa că numărul de case vândute a scăzut cu -5% față de anul precedent, iar vânzările de apartamente au avut o variație în scădere cu -13%, acest procentaj fiind unul destul de semnificativ. Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul companiei Colliers International România a decalarat faptul că această limitare va avea impact asupra pieței deoarece ne aflăm într-un context al unei piețe constrânse, dar aceasta va fi mai puțin relevantă decât pare la prima vedere. Potrivit cercetărilor, îndatoririle unei persoane fizice individuale este de 47%, iar pentru o familie care are 2 copii, aceasta se apropie de 40%, un nivel apropiat de noua limită. Însă, se va putea face o compensare cu ajutorul reclasificării definiției venitului disponibil.

În ceea ce privește domeniul băncilor, acestea au devenit mai înțelegătoare în ceea ce privește acorderea de împrumuturi noi, decât erau în trecut. În ceea ce privește împrumutul pentru o persoană cu venitul mic, creditul a crescut cu 10% în perioada martie 2017- martie 2018, ajungând la aproape 57% de media pieței care este de 43%.

Silviu Pop, care este Head of Research în compania Colliers International România, a afirmat faptul că această scădere este puțin probabil să se întâmple numai din cauza regulilor impuse de Banca Națională Română și a contextului în care piața se află în prezent. Tot el a mai afirmat că anul 2019 este un an considerat perfect pentru a se echilibra așteptările dezvoltatorilor, potențialilor cumpărători și a băncilor. Silviu Pop, în declarațiile sale, a mai spus faptul că la aceste analize nu a luat în considerare eventualele tensiuni majore care ar putea apărea în economia europeană sau chiar globală, acestea putând să înrăutățească considerabil impactul pe care le au noile schimbări în piața imobiliară.

Așteptările firmei Colliers International România, pe termen scurt, sunt reprezentate de o regenerare a trendului trecut de cumpărare în ultima parte a acestui an, mai ales cu ajutorul persoanelor care nu vor să își piardă creditele, dar această tendință să nu fie nevoia să alimenteze prețurile. Se consideră faptul că, în privință cererii, dezvoltatorii ar fi foarte încântați să reînnoiască stocurile. În plus, proiectele rezidențiale ar putea să aștepte să vadă ce se întâmplă cu această situație până să își reînceapă construcțiile.

Mihai Pătrulescu a mai precizat faptul că acest impact vă fi inegal în ceea ce privește prețurile, deoarece acesta va fi sub media pieței zonale. Astfel, va fi mai greu să întreții o casă și chiriile vor crește dacă ne uităm pe termen lung, iar acest efect va dura doi-trei ani.

Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară cât și  pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.

Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări : România Flatfy, Moldova și Ungaria.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE