Raportul primarului Maria Precup, prezentat în fața prefectului Mircea Dușa Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1080 Vizualizări

Raportul primarului Maria Precup, prezentat în fața prefectului Mircea Dușa

Prefectul județului Mureș, Mircea Dusa  a participat joi, 28 martie, la ședința Consiliului Local Reghin, în cadrul căreia Maria Precup, primarul Municipiului Reghin, și-a prezentat raportul privind starea economică, socială și de mediu pentru anul 2018.

„Reghinul este nu doar un municipiu, el este un centru zonal. Suntem conștienți de faptul că e în firea lucrurilor ca tinerii să plece, să experimenteze alte locuri, alte culturi, dar în același timp ne dorim să dezvoltăm orașul astfel încât să aibă unde și la ce să se întoarcă. Și acest aspect implică 2 componente majore. Pe de o parte dezvoltarea infrastructurii și a investițiilor, iar pe de altă parte crearea de oportunități pentru petrecerea timpului liber, pentru dezvoltarea vieții sociale a comunității. Dezvoltarea infrastructurii – modernizarea și reabilitarea drumurilor, extinderea rețelelor de iluminat public, modernizarea rețelelor de utilități publice, proiecte de fluidizare a traficului (lărgire intersecții, sensuri giratorii). Proiecte de investiții – hală agroalimentară, bloc de locuințe sociale, proiecte de extindere, reabilitare și modernizare la unitățile de învățământ, proiect pentru asigurarea mobilității (PMUD), reabilitarea și modernizarea cinematografului Patria, realizarea Planului Urbanistic General, proiecte de digitalizare a administrației publice – Reghin City App (aplicația gratuită ce facilitează comunicarea directă cu cetățenii). Dezvoltarea economică a unui oraș se traduce în esență în creșterea nivelului de trai a comunității. Atunci când avem investitori, avem locuri de muncă. Crearea de condiții pentru ca investitorii actuali să-și extindă activitatea, iar alții noi să vină să se stabilească aici, au fost aspectele de care am ținut cont în stabilirea priorităților noastre ca administrație locală. O infrastructură puternică (străzi asfaltate, demararea procedurilor pentru construirea unei centuri ocolitoare a orașului), proiecte de investiții care să ofere condiții pentru familiile tinere cu copii pentru ca acestea să se stabilească aici (blocuri de locuințe, creșe, etc), proiecte pentru producătorii locali (hala agroalimentară), proiecte care să ofere siguranță și stabilitate pentru investițiile pe termen mediu și lung (PMUD, PUG) etc toate acestea au constituit o prioritate pentru noi. În acest moment în Reghin avem o populație activă de 11.485, un număr de 144  șomeri, 3742 de agenți economici a căror cifră de afaceri este de peste 2 mld de lei și reprezintă 8% din totalul cifrei de afaceri a județului Mureș”, se arată în raportul dat citire de către primarul Maria Precup.

 Proiecte de investiții în 2018

Construcție Hală Agroalimentară – termen de finalizare 2019

Construcție Bloc locuințe sociale – Ierbuș 37 B

Extindere, reabilitare, modernizare și dotare unități de învățământ – 5 proiecte finanțate prin POR axa 10 și 13 (Liceul Tehnologic Petru Maior – învățământ primar și gimnazial, Grădinița PP2, Grădinița PP3, Școala Gimnazială Florea Bogdan, Creșa Spiridușii veseli)

Extindere, reabilitare, modernizare și dotare unități de învățământ – proiect finanțat prin PNDL – Școala gimnazială Alexandru Ceușianu

Îmbunătățirea calității vieții populației din M. Reghin – reabilitarea, modernizarea și dotarea Parcului Tineretului și a Muzeului de Științe Naturale Ștefan Kohl.

 Proiecte de infrastructură în 2018

Construcția intersecției cu sens giratoriu – străzile Iernuțeni și Gurghiului

Lucrări de modernizare, proiectare și execuție străzi (Muncitorilor, Cimitirului și Margaretelor)

Lucrări de extindere a rețelelor de apă și branșamente (Simion Bărnuțiu, Koos Ferencz)

Lucrări de semnalizare rutieră și achiziționarea unui sistem de semaforizare în cartierul Unirii

Lărgire intersecție strada Gării cu strada Axente Sever

Extinderea și modernizarea rețelelor de iluminat public

Relocare, modernizare și extindere rețele apă – canal

Bugetul local al Municipiului Reghin în anul 2018  

Venituri

Prevederi bugetare – 58.257.000 lei

Încasări – 53.563.000 lei

Grad de realizare – 92%

Cheltuieli

Prevederi bugetare – 58.948.000 lei

Plăți – 53.761.000 lei

Grad de realizare – 91%

Diferența între veniturile încasate și plățile efectuate reprezintă deficit total al bugetului local – 198.000 lei – care a fost acoperit din excedentul anului precedent.

Gradul de colectare a impozitelor și taxelor locale în anul 2018

Impozite și taxe – 20.492.278 lei cu o creștere de 14% față de 2017.

Gradul de colectare a fost de 84.22% pentru persoanele fizice și de 90.36% pentru persoanele juridice.

În anul 2018 prin utilizarea platformei online www.ghiseul.ro s-a efectuat un număr de 618 plăți, o creștere de 61 % față de anul precedent.

Cuantumul impozitelor și taxelor achitate electronic a fost de 140.687 lei în creștere cu 40 % față de 2017.

Finanțări de la bugetul local în 2018 pe domenii

Sănătate și protecție socială

Spitalul Municipal – 595.000 lei

SMURD – 285.000 lei

7 cabinete medicale și un cabinet stomatologic școlar care au deservit un număr de 5753 de elevi și 1052 de preșcolari  – 94.000 lei

Servicii sociale – 808.000 lei

Învățământ

Unități de învățământ –investiții, reparații, igienizări, cheltuieli curente – 1.366.000 lei

Burse elevi – 1050 de burse în valoare – 610.343 lei

1 iunie și 6 decembrie – pachete pentru toți copii înscriși în unitățile de învățământ– 306.000 lei

Sport

Clubul Sportiv Municipal AVÂNTUL Reghin – 1.020.000 lei

Club Sportiv Școlar – Liceul Tehnologic Lucian Blaga – 387.000 lei

Asociații culturale, sociale și sportive din municipiul Reghin – finanțări nerambursabile – 421.950 lei

Culte religioase – 250.000 lei

Dezvoltarea vieții sociale și culturale

Asigurarea accesului și încurajarea unei participări generalizate a cetățenilor la sistemul cultural a vizat creșterea consumului și participării culturale la nivelul întregii comunități pentru toate formele de expresie artistică și culturală prezente în oraș.

Manifestările culturale din spațiul public au reprezentat pentru reghineni posibilitatea de a experimenta mai multe produse culturale în același loc, posibilitatea de relaxare (aer liber, parc), de socializare și nu în ultimul rând accesul gratuit la un produs cultural recunoscut și/sau cu tradiție.

Diversificarea ofertei culturale, susținerea culturii în educație, formarea și dezvoltarea unui public competent cultural.

O serie de manifestări culturale s-au permanentizat devenind repere culturale autentice (Maifest, Pădurea Rotundă etc)

Proiectele culturale implementate în 2018 au reflectat multiculturalismul și diversitatea etnică specifică municipiului nostru.

Un centru cultural al zonei de nord a județului, municipiul Reghin a fost gazda a peste 300 de activități culturale. Fiecare eveniment a avut o componentă educativă explicită sau implicită, un obiectiv important a fost acela de a comunica prin intermediul manifestărilor organizate faptul că anul 2018 a fost dedicat Centenarului Marii Uniri.

Creșterea și dezvoltarea unei identități vizuale prin realizarea unitară a branding-ului în promovarea Municipiului Reghin a fost o preocupare constantă a compartimentelor abilitate, care a dus la crearea de noi oportunități de promovare atât pentru administrația locală cât și pentru mediul de afaceri și comunitate în ansamblul ei:

Vizită de lucru a  reprezentanților a șase Ambasade și Camere de Comerț, reprezentanți care, după o discuție cu mediul de afaceri, au vizitat pe parcursul a două zile șapte agenți economici în vederea dezvoltării de colaborări viitoare. Prezența la târgul de turism a dus la o creștere a vizibilității în ceea ce privește potențialul turistic al municipiului și a întregii zone de nord a județului. Platforma gratuită din cadrul Reghin City App dedicată afacerilor locale, meșteșugarilor și producătorilor locali, a dus la o creștere a gradului de  vizibilitate a acestora pentru toți utilizatorii aplicației  din țară și străinătate.

„Lucrăm la dezvoltarea și  transformarea Reghinului”

„Pe tot parcursul anului 2018 ne-am desfășurat activitatea de reprezentanți ai administrației publice locale ținând cont de nevoile comunității cu care ne-am consultat în mod periodic prin dezbateri publice, întâlniri cu cetățenii și dialog permanent cu ajutorul rețelelor de socializare.Am ascultat nu doar propuneri și inițiative ci și critici constructive încercând să le integrăm în proiectele noastre.Prin toate proiectele noastre lucrăm la dezvoltarea și  transformarea Reghinului într-un mediu dinamic și competitiv, capabil să utilizeze resursele într-un mod integrat și capabil să ofere o dezvoltare sustenabilă comunității, un model de bună guvernare cu o administrație transparentă, progresistă și performantă în care cetățeanul să ne fie partener. Le mulțumesc tuturor colegilor pentru munca depusă și mulțumesc tuturor instituțiilor partenere pentru sprijinul acordat în buna desfășurare a activității noastre”, a spus primarul Maria Precup.

Prefectul județului Mureș,  Mircea Dușa, a salutat activitatea desfășurată în 2018, răspunzând totodată întrebărilor consilierilor legate de anuimite aspecte printre cre și centura ocolitoare a municipiului Reghin.

„Am insistat pentru ca primarii din județul Mureș să-și prezinte raportul de activitate, și am încercat să ajung la cât mai multe primării , la ședințele consiliului local. Întâlnirea mea cu consilierii nu  fost doar una protocolară, ci o discuție, în special în mediul rural unde nu prea au ocazia în fiecare zi să discute cu oficialitățile județului, Un dialog nu doar pe raportul primarului ci și pe principalele probleme economice, sociale și administrative din localitate. Trebuie să o felicit pe doamna primar Maria Precup pentru redactarea raportului de activitate, un document care va rămâne pentru posteritate, să vadă și urmașii noștri că într-o anumită perioadă a istoriei municipiului au fost gestionate probleme economice și sociale ale localității. În ce privește centura ocolitoare a municipiului Reghin, când ministrul Transporturilor m-a anunțat de vizita în județ, împreună cu domnul Vasile Gliga, l-am convins să vină la Reghin să discutăm despre acest aspect legat de centura ocolitoare a municipiului Reghinul. Sperăm ca într-un interval de timp rezonabil să se perfecteze documentația, astfel încât să fie publicată pe SEAP. Există o documentație la nivel de municipiu care trebuie reactualizată, Am avut o discuție cu cei de la CNAIR  legat de acest aspect, și mi-au promis că până la finele lunii aprilie  documentația va fi gata și investiția va începe să fie promovată”, a spus prefectul Mircea Dușa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE