O nouă salbă de medalii naționale pentru ludușeni Luduș
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 995 Vizualizări

O nouă salbă de medalii naționale pentru ludușeni

Sportul „Brațelor de fier”, Skandenbergul are o scurtă istorie în orașul Luduș, dar zestrea de medalii cucerite de sportivi la campionatele naționale, europene și mondiale este impresionantă.

De-abia în 9 aprilie 2005 a fost organizată la Luduș prima competiție girată de SC Edward SRL. Cei care practică acest sport exploziv știu că Skanderbeg a fost un erou al poporului albanez, aliat a lui Iancu de Hunedoara în luptele duse împotriva expansiunii otomane. Legenda spune că la sfârșitul unei lupte, combatanții erau epuizați și nu puteau înclina într-o parte  sau în alta victoria și atunci Skanderbeg l-a provocat la o luptă dreaptă pe conducătorul armatei otomane pentru a decide victoria.

Învingătorul este previzibil pentru că atunci acest gen de luptă poartă numele învingătorului, Skanderbeg. Deși în prezent sportul are un nume ușor modificat față de primul campion, legenda, ca orice legendă frumoasă, rămâne. Revenind în zilele noastre, dintre medaliații primei ediții de la Luduș îi amintim pe Sântea Gherman, Mihai Matei, Dan Borbil (campion european și mondial la skandenberg) și Horațiu Pungea (component al naționalei de rugby). Acum, în 2019, alții sunt campionii.

Paco Power Gym

De curând, la Călărași s-a desfășurat Campionatul național de Skandenberg, ediția a XIII-a cu participarea a cinci sportivi de la Paco. O performanță deosebită a înregistrat eleva Andreea Bologa, două medalii de aur la categoria minus 55 kg. S-a înscris și în competiția senioarelor la categoria minus 65 kg și a ocupat un onorant loc V. Este o sportivă de perspectivă, cu un potențial în creștere obținând performanța după două luni de antrenamente la sală, dar și acasă cu mama, fostă sportivă de performanță. Filip Tîrșu a concurat la categoria minus 65 kg seniori și a mai adăugat la palmaresul impresionant încă două medalii de argint.

Ștefan Oltean (categ. Plus 60 kg) și Saul Kocsis (categ. 75 kg) sunt elevi la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș și au cucerit fiecare câte o medalie de argint. Un rezultat surpriză l-a furnizat Ciprian Tapaszto, multiplu campion și antrenor al echipei, cucerind doar o medalie de argint la categoria  plus 110 kg în finala cu Cristian Pușcașu din Făgăraș, sportiv cu care Cipri și-a împărțit victoriile în ultimii ani. „Cu șase săptămâni în urmă la un concurs în Londra m-am accidentat la mâna stângă și nu m-am refăcut total. Din prudență am concurat doar la mâna dreaptă. Vreau să fiu în perfectă formă la Campionatul Mondial din luna septembrie de la Constanța, acolo unde s-au calificat toți medaliații de la campionatul Național din acest an”, ne-a declarat Ciprian Tapaszto.

Clubul sportiv Edi Gym

La vârsta de 45 de ani, Kolozsvari Kovacs Edward, mentorul și antrenorul echipei care a înființat-o cu un deceniu și jumătate în urmă a fost principalul performant al echipei. La Călărași a concurat la categoria 90 kg „master” și a cucerit o medalie de aur și una de argint. După ce a fost nr. 5 mondial, palmaresul său cuprinde 11 medalii de aur, opt de argint și trei de bronz la Campionatele Naționale la care a participat. Celelalte cinci medalii ale echipei au fost cucerite de Adrian Sabău, una de aur și una de bronz la categoria 85 kg tineret; Mădălin Sabău, una de argint și una de bronz la categoria 75 kg seniori și Andrei Maier, o medalie de argint la categoria 70 kg juniori.

Elevul Andrei Maier de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș, debutant la o competiție națională s-a clasat și pe locul IV la brațul stâng. În apropierea podiumului, pe locurile IV-V au fost și ceilalți componenți ai echipei: Paul Bologa, Herczeg Lorand, Teodor Pleșcan, Gabriel Decean, Gabriel Nicoară, Alex Moldovan și Alex Mocan. Având în vedere faptul că la Constanța în acest an se desfășoară Campionatul Mondial de Skandenberg, toți medaliații de la Campionatul Național sunt incluși în loturile naționale și, în funcție de forma de moment vor face parte din competitorii întrecerii mondiale. „Sunt mulțumit de rezultatele elevilor mei și apreciez că dacă zeița Fortuna era puțin mai amabilă cu noi, palmaresul echipei noastre era mai bun”, ne-a declarat Kolozsvari Kovacs Edward, antrenorul echipei Edi Gym Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE