Programul lunii aprilie la Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 137 Vizualizări

Programul lunii aprilie la Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș

Luna aprilie a debutat la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș marți, 2 aprilie, sub auspiciile  muzicii lui W. A. Mozart, L. van Beethoven și Fr. Schubert, grație recitalului de pian susținut de tânărul pianist Dinu Mihai Ștefan.

Muzici din filme cu Maestrul Shinya Ozaki

Tradiționalul concert de joi seara revine pe agenda începutului de aprilie cu un concert dirijat de Maestrul Shinya Ozaki, cu muzici din filme, joi seară, pe scena Palatului Culturii, începând cu ora 19.

„Un eveniment consacrat și foarte așteptat în fiecare primăvară este Concertul special cu muzică din filme dirijat de Maestrul Shinya Ozaki din Japonia, dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice. Am plăcerea să vă invit la ediția din acest an al tradiționalului program cu muzică din filme, joi, 4 aprilie (concert în abonament) și reluat vineri, în 5 aprilie când veți putea audia pagini muzicale superbe din filme celebre, creații semnate de Alan Menken, Harold Arlen, Carlos Garde, James Horner, Freddie Mercury, Ronan Hardiman, Henry Mancini, James Newton Howard, Leonard Rosenman, James Homer, Danny Elfman, Claude-Michel Schönberg și John Williams. Este o reală plăcere să menționez aici aportul solistic de excepție în aceste concerte al unor valoroși artiști tîrgumureșeni cu roluri solistice: Péter Béla, vioară solo, Iordache Beatrice, solo sopran și László Cristina, solo pian. Vă recomand călduros să vă asigurați din timp locurile la acest concert de mare popularitate în ultimele noastre stagiuni!”,  a precizat Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Tîrgu-Mureș.

Un alt superb program cameral va putea fi  audiat  marți, 9 aprilie,  în Sala mică a Palatului Culturii, protagoniști fiind Molnár Tibor, Lokodi Károly, Molnár József și Zágoni Előd, membri valorosului Cvartet de coarde „Tiberius” al Filarmonicii, formație care îl are ca invitat pe violistul Bartha Lajos, artist instrumentist al orchestrei filarmonicii. Programul serii cuprinde lucrări din creația lui W. A. Mozart, Csíky Boldizsár și J. Brahms.

Concertul simfonic de joi, 11 aprilie îl readuce pe scena Filarmonicii  pe talentatul dirijor Yu An Chang din Taiwan, câștigătorul Premiului I la renumitul Concurs Internațional „Jeunesses Musicales” din București, ediția din 2016.

„În deschidere vom putea asculta Uvertura la „Visul unei nopți de vară” de F. Mendelssohn-Bartholdy, apoi ne vom bucura de audierea unei capodopere Mozartiene, Concertone pentru două viori și orchestră în Re major, lucrare concertantă de o rară frumusețe. Soliștii acestui opus sunt doi artiști de renume internațional, violoniștii ieșeni Bujor Prelipcean și Șerban Mereuță. În partea a doua va fi interpretată Simfonia nr.3 în Re major „Poloneza” de P. I. Ceaikovski”, afirmă Vasile Cazan.

Lecție muzicală pe acorduri Haydn

Anunț foarte important pentru tinerii melomani, elevii tîrgumureșeni (și nu numai pentru ei): vineri, 12 aprilie vor avea parte de lecția muzicală „Un clasic vienez din nou…la Tîrgu Mureș”, prilej de reîntâlnire cu un reprezentant de frunte al clasicismului vienez, J. Haydn,

„Din creația acestui titan al muzicii, tinerii melomani vor putea asculta o perlă de mare rezonanță: binecunoscuta Simfonie nr.45 în fa diez minor ‚ ”Despărțirea”. La pupitrul orchestrei noastre simfonice se va afla Maestrul Iulian Rusu. Ne va fi ușor de înțeles mesajul și limbajul simfoniei și datorită prezentării conținutului ei de prof. Carla Gliga în limba română, de la ora 12 și 17, și în limba maghiară de prof. Fülöp Klára, de la ora 13 și 18”, declară directorul Filarmonicii de Stat Tîrgu-Mureș.

Sub auspiciile Învierii Mântuitorului

Ultimele două săptămâni ale lunii aprilie au o componență specială în sufletele creștinilor: Sfintele Paște, cel catolic și protestant în data de 21 aprilie și cel ortodox în 28 aprilie, prilej pentru melomani să se bucure de câteva concerte mai mult decât speciale.

„Așa cum obișnuim în fiecare an, în Săptămâna Mare susținem un concert extraordinar vocal-simfonic pascal. Miercuri, 17 aprilie în Săptămâna Mare a Paștelui Catolic și Protestant concertul este dirijat de Káli Gábor, un tânăr și foarte talentat dirijor din Ungaria. În deschidere el ne propune Uvertura „Forța destinului” de G.Verdi. Apoi, ne bucurăm să ascultăm o lucrare concertantă foarte rar cântată la noi: Concertul pentru contrabas și orchestră în Re major de J.B.Vanhal, solist Fejérvári Zsolt din Ungaria. În partea a doua a concertului cele două mari colective ale instituției, Orchestra simfonică și Corul mixt vor interpreta Recviemul în Re bemol major de R.Schumann. Rolurile solistice vor fi interpretate de soprana Madaras Ildikó, altista Asineta Răducan, tenorul Szabó Levente și basul Samuel Barani. În Săptămâna Mare a Paștelui Ortodox concertul îl vom susține tot miercuri, în 24 aprilie! Este un nou Concert extraordinar vocal-simfonic pascal dirijat de Maestrul Gheorghe Costin iar programul este superb: Concertul pentru pian și orchestră nr.1 in Do major de L.van Beethoven ce va fi interpretat de excepționalul pianist Horia Maxim. În partea a doua va fi interpretată o capodoperă a genului vocal-simfonic, Recviemul în re minor de W.A.Mozart. În scenă se vor afla din nou cele doua mari colective artistice ale Filarmonicii: Corul mixt și Orchestra simfonică. Soliștii vocali sunt cântăreți cu o impresionantă carte de vizită și foarte îndrăgiți la noi: soprana Borsos Edith, altista Iulia Merca, tenorul Cosmin Ifrim și basul Cristian Hodrea. Așadar…o nouă lună plină pe agenda stagiunii noastre și un program cât se poate de variat”, a punctat Vasile Cazan, dirijor, Managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE