PNL, de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii, ca și un control prealabil al ordonanțelor de urgență Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 329 Vizualizări

PNL, de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii, ca și un control prealabil al ordonanțelor de urgență

Sunt temele prezentate joi de președintele Klaus Iohannis privind referendumul din 26 mai pe care liderul PNL, Ludovic Orban, le-a comentat cu prilejul unei vizite la Târgu-Mureș. Acesta a apreciat că șeful statului a luat o iniţiativă extrem de benefică pentru societate prin ințierea referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. ”Interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție reprezintă voința a peste 85% dintre cetățenii români. Apoi, nu mai vrem ordonanțe de urgență, precum Ordonanța nr 7 care a transformat Secția specială într-un pluton de execuție împotriva magistraților care îndrăznesc să se lege de puternicii zilei. Considerăm că în sistemul constituțional românesc este obligatorie instituirea unui mecanism prin care să se poată declanșa controlul prealabil în privința ordonanțelor de urgență și prin alte instituții decât a Avocatului Poporului”, a apreciat Ludovic Orban. Acesta, referindu-se la cazul Kövesi, a accentuat că dacă va insista pe ordonanțe de urgență pe justiție, PSD riscă să fie dat afară din Partidul Socialiștilor Europeni. Liderul liberal a amintit că în urmă cu 8 ani ”telenovela” a început pe vremea premierului Victor Ponta, când s-a încercat adoptarea în Parlament a Legii privind amnistia şi graţierea. ”Această lege nu a fost adoptată la finalul lunii decembrie din cauza opoziţiei ferme a PNL, care a reuşit să împiedice votarea şi adoptarea acestei legi. Fiecare român care s-a săturat de PSD, care s-a săturat să fie condus de hoţii care au jefuit România, care s-a săturat ca în fruntea României să fie o adunătură de indivizi fără pic de respect faţă de lege, să vină la referendum şi să voteze în favoarea propunerilor iniţiate de preşedintele României”, a mai spus Ludovic Orban.

Referendumul va fi, pentru Dragnea, sfârșitul carierei politice

Numărul unu pe lista de candidaţi ai Partidului Naţional Liberal la alegerile europarlamentare, Rareş Bogdan, a subliniat că este printre cei care a susținut necesitatea acestui referendum, decizia președintelui Iohannis arătând clar dorinţa românilor pentru o justiţie corectă, pentru un stat funcţional. ”Iar pentru Liviu Dragnea înseamnă sfârşitul carierei politice, căci fără ordonanţă de amnistie şi graţiere acesta nu mai are niciun fel de şansă nici în fruntea PSD, nici în fruntea  României. Sunt convins că cei din PSD au paşii prin care să încerce să se opună dorinţei preşedintelui, dorinţei poporului român – pentru că vorbim de 4-5 sondaje de opinie care ne arată procente covârşitoare în favoarea funcţionării justiţiei şi împotriva infractorilor care să conducă această ţară”, a spus Rareș Bogdan. El e sigur că actuala putere politică va încerca să atace la Curtea Constituţională a României demersul preşedintelui țării. „Cei de la PSD vor încerca să mute subiectul la CCR, încercând să manipuleze sau să influenţeze Curtea. Nu vor putea să atace întrebările, temele sunt cât se poate de clare şi de normale. Rezidă din dorinţa poporului român şi nu vor putea face asta. Votul este pe 26 mai, probabil vor încerca toate tertipurile posibile pentru blocarea accesului în secţiile de vot pentru referendum, vor încerca să îşi ceară susţinătorilor, după modelul lui Călin Popescu Tăriceanu, să stea acasă, să nu voteze pentru referendum. Dar sunt absolut convins că forţele dreptei, în frunte cu PNL, vor reuşi să fie alături de preşedintele României”, a susţinut Rareş Bogdan.

La o nouă agresiune împotriva justiției, România ar putea pierde dreptul de vot în PE

Președintele PNL, Ludovic Orban, a dezvăluit joi la Târgu Mureș că are informații certe, potrivit cărora la nivelul liderilor europeani s-au făcut propuneri de excludere a PSD din Partidul Socialiştilor Europeni (PSE) şi a ALDE din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. Însă Orban consideră că cel mai grav este faptul că, cu acest prilej, ar putea fi putea declanşată şi aplicarea art. 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva României, dacă va mai fi comisă vreo agresiune împotriva independenţei justiţiei. ”La ora actuală şi în PSE şi în ALDE s-au formulat propuneri de excludere a partenerilor din România care sunt ca nişte ciumaţi, nefrecventabili. Dacă ţineţi minte, Timmermans, candidatul socialiştilor europeni la Preşedinţie Comisiei Europene nici nu şi-a pus căştile pe urechi când a vorbit Dragnea la Congresul Socialiştilor Europeni. Cam asta e marginalizarea, în familiile lor politice nici nu-i mai bagă în seamă. Sunt complet marginali şi vor fi daţi afară. Orice agresiune împotriva justiţiei va fi sancţionată drastic, atât la nivel politic – PSD şi ALDE vor fi daţi afară din familiile lor – dar nu-mi pasă ce se întâmplă cu ei. Nenorocirea este că există risc major să demareze procedura în baza art. 7, adică suspendarea dreptului de vot”, a atras atenția Ludovic Orban, care crede că ar fi o iniţiativă fără precedent să se declanşeze procedura împotriva ţării care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE