Home / Invatamant / Colegiul Silvic Gurghiu, gazda Concursului Național de Competențe în Silvicultură

Colegiul Silvic Gurghiu, gazda Concursului Național de Competențe în Silvicultură

Colegiul Silvic din Gurghiu va găzdui în perioada 15 – 18 aprilie Concursul Naţional de Competenţe în Silvicultură. Evenimentul se află la cea de-a IX-a ediţie, la care vor participa liceele silvice din Brașov, Brănești, Câmpulung Moldovenesc, Gurghiu, Năsăud și Timișoara.

Istoricul concursului

Concursul Național de Competente in Silvicultura se adresează elevilor din clasele IX – XII, cu vârste între 16-19 ani (vârsta împlinită în anul concursului), de la unităţile de învăţământ silvic preuniversitar tradiționale din România: Brașov, Brănești, Câmpulung Moldovenesc, Gurghiu, Năsăud și Timișoara. Concursul se desfășoară anual, cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA R.A. în calitate de coordonator și al Asociației Europea România, în calitate de partener responsabil cu înscrierea echipei câștigătoare a României la faza europeană a competiției.

Concursul Național de Competente in Silvicultura are un istoric de peste 30 de ani, înregistrând de-a lungul timpului mai multe variante. Ultimele două variante de concurs se referă la perioadele 2000-2011 și 2011 – prezent. În perioada 2000 – 2011, concursul se desfășura cu participarea de la fiecare liceu de tradiție (Brănești, Câmpulung Moldovenesc, Gurghiu, Năsăud și Timișoara) a unei echipe formată din 4 elevi și 2 cadre didactice însoțitoare. Existau doua faze: Faza pe școală, finalizată cu selecția celor 4 elevi ai echipei unui liceu, și Faza națională, care consta în trei probe: Proba teoretică (întrebări grilă din Silvicultură și Economia Vânatului), Proba de recunoașterea a speciilor forestiere: specii de arbori, specii de vânat, boli și dăunători ai pădurilor și Probă sportivă: alergare de rezistență pe un traseu forestier cu lungimea de 1 – 1,5km. Începând cu anul 2011, la inițiativa Asociației Europea România, concursul a fost adaptat la regulamentul unui concurs european de competențe în Silvicultură, E.C.F.S.-European Championship în Forestry Skills, adaptarea realizându-se într-o ședință tehnică organizată la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud, cu acordul în unanimitate a unui colectiv de profesori de specialitate de la toate cele 6 licee silvice amintite mai sus.

Citeste si:  VIDEO: Petre Daea, aproape de brânzeturile de Ibănești

Probele concursului

În varianta actuală, adaptată la concursul european, Concursul Național de Competențe în Silvicultură are doua tipuri de probe. Prima probă, MÂNUIREA MOTOFERASTRAULUI constâ in 5 subprobe: schimbarea lanțului; tăierea de precizie a buștenilor; tăierea combinată a buștenilor; doborârea unui arbore/catarg; și cepuirea bușteanului. Ce de a doua probă este TRASEUL FORESTIER, compusă din 5 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice: vârsta arborelui pe picior (ani); înălțimea arborelui pe picior (m), numărul de arbori la hectar (buc/ha); suprafaţa de bază a arboretului la hectar (m2/ha); panta terenului (%); diametrul mediu al unui arboret (cm); mărimea unei suprafeţe delimitate (ha); volumul unui arbore pe picior (m3); volumul bușteanului (m3); volumului arboretului la hectar (m3/ha); volumul procentual la ha pentru rășinoase/foioase (%/ha). recunoașterea speciilor de arbori după frunze, lujeri, fructe/conuri; recunoașterea speciilor de arbori după eşantioane de lemn cu coajă; recunoașterea speciilor de vânat; recunoașterea speciilor de dăunători şi boli ale arborilor; acordarea primului ajutor în caz de accident.

Concursul Naţional de Competenţe în Silvicultură presupune un clasament pe echipe şi un clasament individual pentru probele de mânuire a motoferăstrăului. Clasamentul final al unei echipe se va obţine însumând punctajele obţinute de cei patru elevi componenţi.
Din anul 2011, de când acest concurs a fost adaptat la regulamentul concursului european de competenţe în silvicultură, Colegiul Silvic din Gurghiu a câştigat de trei ori acest concurs. De asemenea, este cea de a doua ediție , incluzând și cea din acest an, în care Colegiul Silvic Gurghiu este orgnizator, Gurghiu, prima ediţie fiind organizată în anul 2013.

Astfel, echipajele liceelor din Brăneşti, Braşov, Câmpulung Moldovenesc, Năsăud, Timişoara şi Gurghiu, își vor disputa titlul national, echipa câștigătoare urmând să reprezinte România la Campiontul European de Competențe în Silvicultură ( European championship in forestry skills) care va avea loc în Suedia.

Citeste si:  Anunț important. Încetează valabilitatea certificatelor de încadrare în grad de handicap

Echipa care va reprezenta Colegiul Silvic la Concursul Național de Competențe în Silvicultură din acest an este formată din Marius Gliga, Florin Cioloca, Turi Nandor, Ştefan Paul, rezervă Alexandru Maior, coordonaţi de doctor inginer Albu Cristian.

Colegiul Silvic Gurghiu, gazda Campionatul European în 2020

Gândurile celor de la Gurghiu se îndreptă spre anul viitor, an în care Colegiul Silvic Gurghiu va fi gazda Concursului European de Competenţe în Silvicultură.

Este o onoare pentru noi să fim gazda acestui concurs europen de prestigiu, dat fiind faptul că rândul ţării noastre vine abia o dată la 18 – 20 de ani. În cursul anului trecut ne-am depus candidatura, am fost în Suedia la şedinţa tehnică de organizare a concursului şi am fost acceptaţi pentru organizare. Vor participa 20 de ţări cu echipele de la cele mai bune şcoli silvice din Europa. România nu a mai organizat concursul European, cu atât mai mult este o onoare pentru noi să organizăm această competiţie” precizează Marcel Mândru, directorul Colegiului Silvic Gurghiu.

Programul Concursului Național de Competențe în Silvicultură, Gurghiu, 2019

Luni 15.04.2019

8 -12 – Sosirea participanților și cazarea

12-13 – Festivitatea de deschidere

13-14 – Masa de prânz

14-16 – Vizualizarea exponatelor de la probele de recunoaștere

16-19 – Ședința tehnică

19-20 – Cina

Marți 16.04.2019

7 – 8 – Micul dejun

8 – 9 – Deplasarea spre traseul forestier

9 30 – 14 – Desfășurarea probei de traseu forestier

14 – 15 – Masa de prânz

15 – 19 – Evaluarea pe teren a probelor de la traseul forestier

19 – 20 – Cina

Citeste si:  Străzi din Sâncraiu de Mureș, modernizate

Miercuri 17.04.2019

7 – 8 – Micul dejun

8 – 13 – Desfășurarea probelor de mânuire a motoferăstrăului: Schimbarea lanțului, tăierea combinata și tăierea de precizie.

13 – 14 – Masa de prânz

15 – 19 – Desfășurarea probelor de mânuire a motoferăstrăului: doborârea

arborelui.

19 – 20 – Cina.

Joi 18.04.2019

7 – 8 – Micul dejun

8 – 11 – Desfășurarea probelor de mânuire a motoferăstrăului : Cepuirea

12 -13 – Festivitatea de premiere

14 – Masa festivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Detalii despre viitorul Muzeu al Satului de la Pănet

Conducerea Primăriei comunei Pănet a atribuit, în data de 11 mai 2022, societății Timbermatrix SRL …