- ligia.voro
- 0 comentarii
- 1267 Vizualizări
Scandalul apei și canalizării în zona de câmpie continuă. Mai multe comune au părăsit Aqua Invest
5 aprilie 2019Consiliile locale comunale din Șăulia, Tăureni și Grebenișu de Câmpie au hotărât să părăsească Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aqua Invest Mureș, motivând potrivit expunerii de motive care au însoțit proiectele de hotărâre că în zona de câmpie nu a fost dezvoltat niciun proiect. Este unul dintre motivele pentru care opt UAT-uri din zonă s-au constituit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Câmpia Transilvaniei și încearcă să rezolve problema aducțiunii Luduș-Miheșu de Câmpie pe cont propriu.
După ce grupul PSD din Consiliul Județean Mureș a solicitat demisia directorului executiv al ADI Aqua Invest Mureș, Ervin Molnar, pentru că în zona de câmpie nici la ora actuală nu este realizată investiția aducțiunea de apă Luduș-Miheșu de Câmpie, iar acesta a replicat că în Master Planul pe apă, pe lista de investiții prioritare se află și aducțiunea Luduș-Miheșu de Câmpie, însă că, din momentul aprobării Master Planului, responsabilitatea exclusivă revine Companiei Aquaserv, care ar fi trebuit să deruleze procedura de licitație, mai multe comune din zonă au hotărât să părească asociația.
Una dintre comune este Grebenișu de Câmpie al cărei Consiliu Local a votat în unanimitate părăsirea ADI Aqua Invest.
“De 30 de ani stăm după apă, nu am autorizație sanitar-veterinară la școli din cauză că nu am apă potabilă, nici apă curentă. Păi, ce să fac? Să stau să dorm? Oamenii, vara, mor de sete, le-am cărat apă cu cisterna și anul acesta și anul trecut. Imediat trece mandatul și nu am făcut nimic. Asta-i problema noastră. Master Planul bate pasul pe loc, și în alte județe funcționează, numai în județul Mureș n-o funcționat. Noi, toate comunele de pe câmpie, suntem cele mai defavorizate, toate comunele din județele vecine sunt pline de proiecte, noi nu avem nici măcar apă, nu avem magistrala”, ne-a declarat Ștefan Gojman, primar comuna Grebenișu.
Aceeași decizie a luat-o și Consiliul Local Șăulia. Primarul Dorel Vancea, inițiatorul acestei hotărâri, a arătat în expunerea de motive care însoțea proiectul de hotărâre că “de la aderarea din 2008 pînă în prezent interesele comunei Șăulia nu au fost reprezentate, iar din analiza efectuată a reieșit că această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară nu a funcționat conform obiectivului și scopului propus initial. Astfel nu a fost demarat niciun program în vederea dezvoltării comunităților din zona de cîmpie a județului Mureș, acestea fiind cele mai afectate de lipsa surselor de apă” .
O hotărâre de Consiliu Local asemănătoare a adoptat și deliberativul din comuna Tăureni. Contactat de redacția noastră, Ovidiu Oltean, primarul comunei Tăureni, ne-a explicat că: “De 15 ani, chiar 16 ani, toată lumea promite, că e Master Planul nu știu care pe exercițiul financiar 2007-2013, pe Programul Operațional Infrastructura Mare (n.a. 2014-2020) ni s-a promis că vor veni cu o magistrală de la Band în jos. Și uite așa de 16 ani, nimeni nu rezolvă problema Câmpiei. Din acest punct de vedere, am avut foarte, foarte mult de pierdut, zona aceasta a județului este condamnată la subdezvoltare. Noroc că mai suntem 2-3 care avem din sursă locală apă curentă, dar este insuficientă. Colegii nu pot obține autorizații de funcționare, ne vin investitori, pleacă pentru că nu le putem asigura condițiile minime. Deci, efectiv, este o zonă a județului de pe care toată lumea și-a luat mâna”.
Doar, comuna Tăureni a pierdut o investiție într-o fabrică de procesare a laptelui din cauza lipsei apei curente.
E posibil ca o decizie asemănătoare să fie luată și în Consiliul Local al comunei Papiu Ilarian.
“Noi, concret, încă nu am discutat. Însă și noi suntem parte din asociație (n.a. ADI Câmpia Transilvaniei) și ne dorim să ne aducă magistrala de apă pe zona de câmpie. Noi avem, deocamdată, din surse proprii, dar nu e o rezolvare de viitor. Dacă toată lumea va fi de acord, atunci și noi vom fi”, a precizat, pentru Zi de Zi, Varró Levente, primarul comunei Papiu Ilarian.
De altă părere și total împotriva părăsirii ADI Aqua Invest s-a declarat Alexandru Măgheran, primarul comunei Sânger.
“La început a fost asociația Mureșul 2005 (n.a. care cuprindea aceleași 8 UAT-uri enumerate mai jos), atunci pe Ordonanța 7 s-a finanțat rețeaua care acum e motivul de retragere din Aqua Invest. Eu mi-am făcut proiectul, demersurile necesare și mi-am introdus-o. Ei nici în momentul de față nu au apă. Acum sunt fel și fel de inovații ale lor că se apropie campania, vreau să introducă apa, nu e nimeni împotrivă, dar ca să ieșim dintr-o asociație, trebuie să fim votați de toate UAT-urile care ne-au votat când am intrat. Este un Master Plan care ne cuprinde și pe noi. Eu, acum, care am apă, să ies, cine mai îmi dă mie apă, cine e furnizorul? De unde mai cumpăr apă? Eu de aici nu ies. Politic, le-au privat de acest beneficiu”, consideră Alexandru Măgheran.
Deși apa e introdusă în Sânger, primarul a recunoscut că pe perioade scurte, vara, și în localitățile aparținătoare comunei sunt probleme cu apa.
ADI Câmpia Transilvaniei, o soluție
Primarul de Tăureni a susținut că în proiectul de extindere a rețelelor de apă pe actualul Master Plan, de peste doi ani beneficiarul se judecă pentru consultanță și abia apoi vine studiul de fezabilitate, proiectul tehnic. “Dacă noi am sta după Master Planul acesta, sigur am avea apă după 2025, în ritmul în care merg lucrurile”, a punctat Ovidiu Oltean.
Așa că, primarii nu au așteptat rezolvarea de la centru, și așa a apărut Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Câmpia Transilvaniei, înființată în urmă cu doi ani, cu principalul obiectiv de îndeplinit – magistrala Luduș-Miheșu de Câmpie. Asociația cuprinde opt UAT-uri – Sânger, Papiu Ilarian, Tăureni, Zau de Câmpie, Valea Largă, Miheșu de Câmpie, Șăulia și Grebenișu de Câmpie. Mai sunt comunele Band și Ațintiș, dar doar pe parte de audit.
Prima încercare de a rezolva problema a fost în 2016.
“Am avut depus proiectul în 2016, pe PNDL, pentru că noi înainte de a fi constituiți în ADI, am avut o altă asociație cu aceste 8 UAT-uri, orașul Luduș și Consiliul Județean Mureș, dar asociația era constituită în baza OG 26/1990 și nu avea ca obiect de activitate investiții în mai multe localități. Și atunci, dacă am văzut că nu trece de PNDL, pentru că era o formă de organizare care nu îndeplinea criteriile, am constituit repede ADI Câmpia Transilvaniei. Avem studiul de fezabilitate deja făcut, dacă nu reușim să obținem finanțarea prin PNDL, ceea ce nu cred pentru că deja am discutat la toate nivelele problema noastră, depunem proiectul pe Fondul Suveran de Investiții și tot o rezolvăm”, ne-a declarat Ovidiu Oltean, care este și președintele asociației.
“Noi nu am vrut să fim niște rebeli, dar nimeni, de atâta vreme, nu ne-a ascultat problema noastră. Și nu se poate, dacă noi nu luăm măsura asta să ieșim, să ne luăm soarta în mâini și să rezolvăm problema, nimeni nu are niciun fel de intenție de a ne sprijini. Am ieșit din Aqua Invest pentru motivul că orice finanțare am fi obținut-o era deja dublă finanțare, fiind în Aqua Invest”, a conchis primarul.
Comuna Valea Largă și-a rezolvat problema conectându-se la rețeaua din județul Cluj.
Așteptăm cu mare interes, după mai bine de o săptămână de când le-am solicitat, punctele de vedere și ale celorlalte părți implicate în acest conflict.
Ligia VORO
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu